In English

Portugese trinchado

Portugese trinchado

Een lekkere stoof van de barbecue vind ik persoonlijk één van de leukere bereidingen boven het open vuur. Diverse ingrediënten in afgemeten hoeveelheden in een bepaalde volgorde toevoegen in de gietijzeren pan. Door het juiste op het goede moment toe te voegen zorg je dat alle smaken tot hun recht komen. En terwijl de stoof een paar korte uurtjes staat te pruttelen vult de achtertuin zich met die heerlijke geur. 

Bij deze Trinchado is die geur door de toegevoegde rode wijn goed aanwezig. De over gebleven wijn mag natuurlijk in het zonnetje bij een borrelplankje worden op gemaakt.

Ik zal trouwens eerst nog iets meer over deze Trinchado vertellen. Deze van oorsprong klassieke Portugese stoof is ook in zuid Afrika populair, nadat migranten het recept ooit mee namen naar Angola en Mozambique.

Het stoofvlees van rund krijgt heerlijk veel smaak mee door het marineren in onder andere soyasaus en tijdens het stoven door de  rode wijn, knoflook en rode peper.  Zoals bij een goede stoof valt ook bij deze Trinchado het vlees heerlijk uit elkaar.

Ik adviseer bij deze eens bavette te gebruiken in plaats van een sukadelap, riblap of runderlap. De iets grovere structuur van bavette in combinatie met het zachte malse door het stoven zal je verrassen. Traditioneel wordt Trinchado geserveerd met Portugese rolls (speciale broodjes), maar dik gesneden frites is ook een aanrader.

Dit is de Portugese trinchado van Thijs. Ga jij deze heerlijke stoofpot ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 750 gram bavette
 • 2 eetlepels soyasaus
 • 1 rode peper
 • 1/2 theelepel peper
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder 
 • 100 gram Roomboter
 • 2 uien
 • 4 tenen knoflook
 • 3 eetlepels bloem 
 • 200 ml runderbouillon
 • 500 ml Portugese rode wijn
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Snij de bavette in blokjes en doe ze met de soyasaus, de peper, het zout en de gerookte paprikapoeder in een schaal.
 2. Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snij de peper dan in dunne ringetjes. De rode peper mag in de schaal er bij en schep het geheel met een lepel om zodat het vlees goed in contact komt met alle ingrediënten van deze marinade. Bedek het geheel met huishoudfolie en zet het dan voor ongeveer 1-2 uur in de koelkast.
 3. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. 
 4. Maak de barbecue klaar om er met 150ºC indirect mee te gaan werken. Plaats het grillrooster en de Dutch oven. Door een beetje water in de pan te druppelen hoor en zie je meteen of deze voldoende warm is.
 5. Laat 50 gram boter smelten in de Dutch oven en bak hierin de helft van de de in blokjes gesneden bavette mooi bruin. Haal dit vlees met een tang er uit en bak hierna de andere helft. Bewaar de soyasaus met rode peper, waarin de bavette is gemarineerd.
 6. Doe weer 50 gram roomboter in de pan en maak met een houten spatel eventuele aanbaksels los. Voeg de uien toe en bak deze binnen enkele minuten glazig. Hierna kan de knoflook kort worden mee gebakken.
 7. Schep drie eetlepels bloem over de uien en roerbak het kort. Giet voorzichtig runder bouillon erbij en roer dit 2 minuten door tot een dikke saus is ontstaan. 
 8. Schenk de wijn er bij en roer het geheel door. Schep het vlees terug in de pan en giet de bewaarde marinade er bij.
 9. Op het moment dat de stoof begint te pruttelen mag de Dutch oven indirect worden geplaatst. Bij een kamado barbecue zul je dan een platesetter moeten plaatsen. 
 10. Bij een stabiele keteltemperatuur van ongeveer 150ºC zal de stoof mooi zachtjes blijven pruttelen. Doe het deksel op de Dutch oven en sluit de barbecue.
 11. Na een uurtje is het noodzaak om naast de gaarheid van het vlees ook naar de dikte van de stoof te kijken en alles een keer door te roeren. Als het vlees mooi uit elkaar valt kan je de trinchado indikken door het deksel van de pan te halen en alles nog iets laten doorstoven.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook