Provencaalse Kip

Provencaalse Kip

Deze provincaalse kip is een heel klassiek kip recept. De marinade die we gebruiken, is geschikt voor alle delen van de kip maar het liefst wel met vel, dus geen filet.

Wij gebruiken een hele kip, maar dat moet je zelf weten. Zoek een flinke kip van tegen de anderhalve kilo en dan natuurlijk van een kip die lekker buiten gelopen heeft. Neem maar van ons aan dat proef je.

hele-kip-met-wildschaarJe mag natuurlijk zelf weten welke gedeelte van de kip je gebruikt. Wij hebben hier een hele label Rouge kip van een kleine anderhalve kilo.

ruggegraat-geknipt-uit-een-hele-kipHier knippen we de ruggengraat uit zodat we de hele kip plat kunnen leggen op het rooster. Zo krijg je een gelijkmatigere verhitting van alle delen van de kip.

kleine-sneden-in-vel-kipDoor de kleine sneden in het vel te maken kan de marinade ook goed onder het vel en in het vlees trekken. Snij niet te diep. Er zitten altijd bacteriën op een rauwe kip en die kunnen dan ook dieper in het vlees trekken. Die moet je niet de kans geven om lekker low and slow te vermenigvuldigen.

hele-kip-in-marinadeHet hoge zoutgehalte in de marinade zorgt ervoor dat het vlees sappiger blijft tijdens de bereiding. Het klinkt misschien vreemd maar neem dat maar van ons aan. We zullen het nog wel eens uitleggen. Hoe fijner de marinade hoe beter. De marinade kan dan beter in alle hoeken en gaten trekken.

hele-kip-indirect-op-de-barbecueDe kip gaan we opwarmen naar 70ºC. Dit kan je enkel checken met een kerntemperatuur meter. Wij gebruiken hier een i-grill. De temperatuur moet in dit gedeelte minstens 70ºC zijn. Schiet je iets uit dan heb je wat speelruimte door de gebruikte marinade. Niet overdrijven, ga tot maximaal 74ºC.

hele-kip-direct-op-de-barbecue-3Als de barbecue opgestookt is, mag de kip een paar minuten terug op het rooster. In dit gedeelte zal het vlees doorgaren naar de juiste kerntemperatuur en het velletje dat tijdens de indirecte bereiding mooi droog is geworden, zal krokant en goudbruin worden.

gegrilde-kip-op-de-barbecue-2Ziet er goed uit hè. Sappig vlees, krokant velletje en erg lekker.

Ingrediënten

Voor de marinade

 • een paar eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel verse zwarte peper
 • 1 grote witte ui
 • 1 eetlepel tijm
 • 1 eetlepel verse peterselie
 • 1 eetlepel rozemarijn
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • sap van ½ citroen

Bereiding

 1. We gaan eerst de marinade maken en dat doen we simpelweg door alles behalve de olie in een keukenmachine te gooien en deze goed fijn te maken.
 2. Als alles goed fijn is, mag de olie er bij en roer je alles door elkaar. De marinade is nu klaar.
 3. Nu haal je de kip uit de koelkast en dep je deze droog met wat keukenpapier. Snij ook wat losse delen weg, zoals stukjes vel. Dat zou alleen maar verbranden. Maak kleine snedes in het vel maar niet te diep in het vlees.
 4. Doe de kip in een ondiepe schaal of in een ziplockzak en doe de marinade erbij. Zet nu het geheel minimaal 3 uur, het liefst een hele nacht, in de koelkast om te marineren. Door het zout in de marinade zal het vlees sappiger worden. Het klinkt vreemd maar het is wel zo. Denk je nu, “ik wil een wat minder zoute marinade”. Dat staat je natuurlijk vrij. Maar dan ga je niet zolang marineren. Dan is 3 uur genoeg.
 5. Bereid een barbecue voor met 2 zones met een keteltemperatuur rond de 130ºC
 6. Haal de kip uit de koelkast en haal overtollige marinade weg. De kip hoeft niet helemaal droog te zijn, daar krijgt hij nog tijd genoeg voor.
 7. We gaan nu het vlees indirect opwarmen tot bijna de gewenste kerntemperatuur. Borstvlees moet minimaal 70ºC zijn maar de poot of dij mag wel tot 85ºC zijn.
 8. Haal nu de kip van het rooster en dek het af met wat aluminiumfolie.
 9. De barbecue moet nu wat opgestookt worden. Niet zo heel erg heet maar een enkele laag gloeiende briketten is genoeg.
 10. De kip mag nu terug op het rooster boven de hitte tot het vel knapperig en goudbruin is.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook