In English

Pulled chicken uit de smoker

In samenwerking met

Pulled chicken uit de smoker

Tijdens onze vraag-maar-raak-vrijdag sessies die we deden op Instagram kregen we vaak de vraag hoe wij pulled chicken zouden maken. Wij maken eigenlijk nooit pulled chicken en stiekem toch wel.

Wat ons betreft is pulled chicken namelijk gewoon super sappige kip. En wij weten precies hoe we dat moeten bereiden. En jij nu ook.

We gaan deze kip low and slow roken om zo de meeste smaak aan het vlees te geven. Omdat de kip dan langzaam gegaard wordt is de kans groter dat het vlees droog wordt. Zeker bij het borstvlees. Daarom gaan we de kip pekelen. Wij gebruiken hier de all use pekel van Van Beekum Specerijen maar je kan zelf ook een pekel maken. De simpelste is 1 liter water en daarin 60 gram zout opgelost.

Wij koken eerst 330 ml water en zetten 660 ml in de vriezer. In het kokende water lossen we de pekel op. Daarna gieten we het ijskoude water erbij zodat het meteen goed afkoelt om te gebruiken.

We hebben wel eens gehoord dat het water van de pekel zorgt dat de kip sappig wordt maar dat is niet het geval. Bij het pekelen zal enkel het zout diep in de cellen van het vlees trekken en het vocht daar beter vasthouden. Dus tijdens de bereiding zal er minder vocht uit de kip gewerkt worden wat er zomaar voor zorgt dat deze kip 30% sappiger is dan een ongepekelde kip.

Na het pekelen drogen we de kip af en bestrooien het met een dikke laag dry rub. Dit is de dry rub kip die we erg lekker vinden. Jij mag natuurlijk je eigen favoriet pakken.

De kippen roken we op de Weber SmokeFire Stealth op een temperatuur van 130ºC. Als rookhout gebruiken we de Hickory pellets. Met een pelletbarbecue zoals de SmokeFire kan je makkelijk wisselen van rook pellets om verschillende rooksmaken te krijgen. Hickory geeft een zoetere rooksmaak die goed past bij Amerikaanse barbecue.

Hickory is eigenlijk te zwaar voor kip maar omdat we op een iets hogere temperatuur roken krijgen we een lichte rook. En kip hoeft niet zo lang te roken dus dat komt helemaal goed.

In de borst van de kip hebben we een probe gestoken die de temperatuur doorgeeft aan de Weber Connect hub. Deze stellen we via de telefoon in op 75ºC. De poten en de vleugels liggen lager en die gaan dan richting de 85ºC. Dat is de perfecte temperatuur voor de vettere delen van de kip.

Dit zijn ook de kerntemperaturen waar we normaliter een kip naar garen. Het is dus helemaal niet nodig om een kip zoals varkensvlees of rundvlees te garen tot ver voorbij de normale kerntemperaturen en al het bindweefsel kapot is gekookt.

Dat is bij kip namelijk helemaal niet nodig. Gaar de borst tot 70-75ºC en de poten tot 85 en dan is dit het resultaat. Fall off the bone chicken. Kip is van zichzelf al mals genoeg om te pullen. Zeker als je de kip ook nog eens een nachtje in de pekel hebt gehad.

We laten nu alleen nog de kip even rusten in een braadslee afgedekt met een vel aluminiumfolie. Dit is ook het moment dat je de SmokeFire uitschakelt. Of eigenlijk laat uitschakelen. Door een druk op de knop zal de SmokeFire de laatste ongebruikte pellets die in de schroef zitten terugduwen de bak in. Daarna zorgt hij ervoor dat de pellets die al in de rookkamer liggen verbranden zodat deze ook meteen schoon is. Daarna hoef je zelf alleen nog maar de ketel schoon te vegen voor de volgende barbecuesessie.

Na 10 tot 15 minuten rusten kan je de kip gaan pullen. Je kan het met je blote handen proberen maar het vlees is nog gloepend heet. In combinatie met het feit dat het ook nog eens supper sappig is maakt het extra heet. Gebruik daarom gewoon 2 vorken.

Het vel gaan we niet gebruiken omdat deze niet goed droog is geworden. Nu zul je zeggen dat dat jammer is van de dry rub die we er op gedaan hebben maar dat is niet helemaal waar. Deze kruiden hebben een heerlijk laagje gemaakt in combinatie met het vet van de kip en de rook. Tijdens het pullen mengt dit laagje zich met het vlees en geeft zo zijn smaak af.

Na het pullen gieten we meteen wat barbecuesaus over het vlees. Dit is onze zoet pittige bbq saus die geweldig bij deze pulled chicken past.

Van het vlees van één kip maak je 4 tot 5 flink belegde broodjes pulled chicken. Ga jij deze pulled chicken ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Maak de pekel door het water te koken. Los daar de zout in op en laat het daarna afkoelen tot minstens kamertemperatuur.
  2. Doe de kip in een bak waar hij net in past of een ziplockzak. Giet de pekel erbij tot de kip helemaal onder water staat.
  3. Laat de kip zo een nacht tot twee dagen in de koelkast liggen.
  4. Haal de kip uit de pekel en dep haar droog met een stuk keukenpapier. Bestrooi hem rondom met een egale laag dry rub.
  5. Bereid een barbecue voor om te roken op een indirecte temperatuur tussen de 140 en 150ºC. Leg de kip op het rooster met de borst omhoog. Plaats een thermometer in de borst en sluit het deksel.
  6. Gaar de kip tot een kerntemperatuur tussen de 70 en 75ºC en laat hem dan minstens 10 minuten rusten.
  7. Trek het vlees met twee vorken van de botten en giet daar wat bbq saus bij. Meng dit door elkaar en beleg je broodjes met de pulled chicken.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook