Pulled lamb met harissa

Pulled lamb met harissa

Wist je dat je ook heel goed lam kunt pullen? Pulled lamb en lam in het algemeen is een ondergewaardeerd stukje vlees dat we graag wat meer aandacht geven. Dit recept was een verzoekje. Ja we doen ook verzoekjes. We werden gevraagd of we een mooi recept konden verzinnen met pulled lam en dat leek ons wel wat.

We maken deze pulled lamb van lamsschouder, een mooie dry rub, een beetje warmte en tijd. Na zoveel liefde maken we een broodje met een eigengemaakte harissa en een lekkere salade van babyspinazie en granaatappel.

We hebben hier een lamsschouder met been. Als er een dikke vetlaag op zit dan snij je die zoveel mogelijk weg. Een dun laagje mag je laten zitten. Meer heeft geen zin. Het vet zal weg wegsmelten en er gewoon af lopen tijdens de bereiding. Samen met de zorgvuldig aangebrachte kruiden.

Smeer wat olijfolie over de lamsschouder en bestrooi hem met de dryrub. Dit doe je vlak voordat hij de barbecue op gaat of minstens 3 kwartier van tevoren. Een dag eerder mag ook. De barbecue heb je voorbereid voor een low and slow bereiding. Met de kamado gebruik je de heat deflector. Heb je een ketel barbecue dan bouw je deze om naar een smoker.

Roken is trouwens niet verplicht maar wel erg lekker. Appel of kers zijn de smaken rookhout die goed bij lamsvlees passen.

Na 2 uur check je de lamsschouder. Je kan nu al goed zien dat het vlees zich terugtrekt en het been laat zien. Dit is het moment om de lamsschouder in te pakken. Neem een dubbele laag aluminiumfolie en sluit ze 1 voor 1 om de lamsschouder zodat er geen vocht uit kan ontsnappen.

Nu is het de tijd om digitale kernthermometer te gebruiken. Deze steek je door de folie in het vlees. Zorg dat je geen bot raakt anders krijg je een verkeerde meting.

De lamsschouder blijft liggen tot er een kerntemperatuur is bereikt van 95°C of als de lamsschouder zacht genoeg is. Dit check je door vanaf een kerntemperatuur van 90°C een sateprikker in het vlees te prikken. Als deze er makkelijk in en uitgaat ben je klaar.

Als het vlees zacht genoeg is dan pak je de lamsschouder nog niet meteen uit maar laat je hem even rusten. Zo verdelen de sappen zich weer beter door het vlees en wordt ook de kern weer lekker sappig.

Zolang de lamsschouder aan het rusten is maak je alvast de salade. Pel de granaatappel en vang de zaden op. Snij de koriander en munt en meng samen met de olijfolie en de limoensap door de spinazie. Bestrooi de salade met de granaatappel zaden

Na minstens een half uur pak je de lamsschouder uit. Probeer zoveel als mogelijk de sappen op te vangen die in de folie achterblijft.

Dit is wat je wil. Lekkere sappige zachte stukken lam die in lange draden uit elkaar getrokken kan worden. Als je het nog zachter had willen hebben. Dan laat je hem volgende keer gewoon langer ingepakt liggen. Hoe meer geduld je hebt des te zachter het vlees wordt.

Is het vlees niet sappig genoeg dan kan je een beetje van het opgevangen vocht door het vlees mengen.

Nu kan je de broodjes maken door de pitabroodjes even op te warmen en te vullen met de lam, salade en een flinke schep harissa.

Ingrediënten

 • 1 lamsschouder van 1,5 tot 2 kilo
 • 3 el olijfolie
 • genoeg pitabroodjes (met 1,5 kilo lamschouder kan je 10 tot 12 broodjes maken)

Voor de dry rub

 • 2 el komijnpoeder
 • 1 el pimenton
 • 1 el koriander
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 1 tl zout
 • 1 tl versgemalen zwarte peper
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl piment
 • beetje chilipeper

Voor de salade

 • zaden van 1 granaatappel
 • 200 gram babyspinazie
 • handvol gesneden verse koriander
 • handvol gesneden verse munt
 • sap van 1 limoen
 • 2 el olijfolie

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor voor een low and slow bereiding met een keteltemperatuur tussen de 120 en 150°C.
 2. Maak de dry rub door alle ingredienten door elkaar heen te gooien. Deze hoeveelheid is genoeg voor 2 flinke lamsschouders.
 3. Snij de dikste vetlaag van de schouder. een paar millimeter dik mag je laten zitten.
 4. Smeer de lamsschouder in met olijfolie en bestrooi hem met de rub die je net gemaakt heb. Laat dit minstens 45 minuten gekoeld intrekken.
 5. Voeg een blokje rookhout toe en leg de lamsschouder op de barbecue en sluit het deksel
 6. Na 2 uur roken pak je de lamsschouder in tot een kerntemperatuur van 95°C
 7. Laat het ingepakte vlees minstens een half uur rusten.
 8. Dit is het moment dat je aan de salade gaat beginnen door de granaatappel te pellen.
 9. Snij de koriander en munt fijn en meng het met babyspinazie, olijfolie en limoensap. Bestrooi het met de granaatappel zaden.
 10. Als het vlees genoeg gerust heeft dan pak je het vlees uit en vang je de sappen op die uit de folie komen.
 11. Trek het vlees uit elkaar en maak de broodjes met de salade en een flinke schep harissa.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook