Quesadilla met sweet chili sinaasappel saus

In samenwerking met

Quesadilla met sweet chili sinaasappel saus

Dit keer gaan we quesadilla maken met kip en de Go-Tan Sweet Chilli Barbecue Sauce. Van zichzelf al een lekkere barbecue saus maar alles kan lekkerder natuurlijk.

Voor dit recept heb je een barbecue nodig met 2 zones. Dan bedoelen we dat de helft of ⅓ van de barbecue maar gevuld is met gloeiende briketten of houtskool. Zo heb je een hete en een iets minder hete zone.

Maar nog belangrijker is dat je een veilige zone hebt waar je je vlees naar toe kan schuiven als het te snel gaat en het vlees dreigt te verbranden.

Voor de sinaasappelsalsa neem je als basis Go-Tan Sweet Chilli Barbecue Sauce. Deze saus heeft net genoeg pit en is niet zo heel zoet als Amerikaanse barbecue sauzen.

Met het sap van 1 sinaasappel en 1 limoen wordt de barbecuesaus lekker fris en past hij perfect bij kip.

Met een handje sesamzaad laat je de saus op laag vuur indikken tot de gewenste dikte. Let op dat je de saus iets eerder van het vuur haalt want als de saus afkoelt dan wordt deze nog iets dikker.

Als de saus klaar is dan snij je nog wat verse basilicum en die roer je erdoorheen.

Deze sweet chili sinaasappel saus kan je zo’n 2 weken gekoeld bewaren. Maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren want hij is op voor je er erg in hebt.

Bijna elk barbecue recept begint wat ons betreft met een goede dry rub. Omdat we de kip ook gaan aflakken met de Go-Tan Sweet Chilli Barbecue Sauce maakten we de dry rub deze keer niet zoet.

De kippendijen voorzie je van een dunne laag dryrub en dan rijg je ze aan dubbele spiesen. Zo keer je ze makkelijker tijdens het grillen.

Leg de kippendijen aan de koele kant van de barbecue en laat ze liggen tot een kerntemperatuur van 75°C. Als de dry rub goed hecht dan zou je ze af en toe kunnen besprenkelen met wat sinaasappelsap voor een extra laagje smaak.

Ondertussen bak je de uien en knoflook tot de ui zacht is geworden.

Als de kippendijen een kerntemperatuur van 75°C bereikt hebben dan gaan we ze aflakken met wat Go-Tan Sweet Chilli Barbecue Sauce. Daarna grill je ze nog even om en om tot de saus lekker gekarameliseerd is.

Laat de kippendijen even rusten voordat je ze in dunne reepjes snijdt.

Nu komt de grootste truc van dit recept. We gaan de quesadilla maken. Quesadilla betekent letterlijk kaasdingetje en is eigenlijk een tosti in een tortilla. Leg de wrap op het rooster en beleg de helft met de reepjes kip, de ui en wat geraspte kaas.

Klap de wrap dicht en druk hem even aan. Wacht nu tot de kaas gesmolten is en de tortilla een beetje geroosterd.

Nu keer je de quesadilla om met behulp van een flinke spatel en je hand zonder dat de inhoud tussen de spijltjes verdwijnt. Dat zou zo jammer zijn. Als de andere kant ook lekker krokant is geworden dan mag hij er af en kan je de rest van de quesadilla maken.

Snij de quesadilla doormidden en serveer met de sweet chili sinaasappel salsa.

Ingrediënten

 • 4 kippendijen
 • 4 grote tortilla wraps
 • 2 grote witte uien
 • 2 tenen knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 200 gram geraspte belegen kaas

Voor de sweet chilli sinaasappel saus

 • 200 ml Go-Tan Sweet Chilli Barbecue Sauce
 • sap van 1 sinaasappel
 • sap van 1 limoen
 • 2 eetlepels sesamzaad
 • handvol gesneden verse basilicum

Voor de dry rub

 • 1 eetlepel mosterdpoeder
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • ½ tl chilipoeder
 • ½ tl kaneel
 • ½ tl gemalen korianderzaad
 • ½ tl 5 kruidenpoeder

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor met 2 zones met een keteltemperatuur rond de 200°C.
 2. Schenk de Go-Tan Sweet Chili Barbecue Sauce in een kom en doe daar het sinaasappel- en limoensap bij. Roer het sesamzaad erdoor.
 3. Op laag vuur laat je de saus nu wat indikken.
 4. Als de saus nog net niet dik genoeg is dan haal je hem van het vuur. Als de saus afkoelt zal hij nog iets dikker worden. Roer dan de verse basilicum erdoor.
 5. Maak de dry rub door alle kruiden goed te mengen.
 6. Strooi een dunne laag van de rub over de kippedijen en rijg ze aan twee metalen spiesen.
 7. Leg de kippedijen aan de koele kant van de barbecue tot een kerntemperatuur van 75°C
 8. Ondertussen snijd je de ui in plakken en snipper je de teentjes knoflook
 9. Giet de olijfolie in een pannetje en laat daarin de ui, samen met de knoflook, glazig en zacht worden.
 10. Als de kippendijen de gewenste kerntemperatuur bereikt hebben dan smeer je ze in met een dikke laag Go-Tan Sweet Chili Barbecue Sauce. Leg ze daarna aan de hete kant terwijl je ze regelmatig keert.
 11. Laat de kippendijen als ze gaar zijn even rusten en snij ze in dunne reepjes
 12. Leg een tortilla op de koele kant van de barbecue en beleg deze voor de helft met de reepjes kippendij, de ui en kaas. Sla de wrap dicht, druk hem iets aan en wacht tot de kaas gesmolten is.
 13. Schuif dan een spatel onder de tortilla en keer hem met beleid om en laat liggen totdat beide zijden mooi geroosterd zijn.
 14. Haal dan de tortilla van het rooster. Snijd hem in tweeën en serveer met de sweet chili sinaasappel saus.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook