In English

quiche met spek en ui van de barbecue

quiche met spek en ui van de barbecue

Een goeie quiche is echt geweldig. En dan bedoelen we niet die delicate taartjes met asperges en veel te veel groenten. Nee, deze quiche is voor de stoere vrouwen en mannen die een barbecue in de tuin hebben.

In deze quiche gaan gekarameliseerde ui en spek. En kaas natuurlijk. Om ervoor te zorgen dat je meer dan 1 punt op kunt maken we gebruik van griekse yoghurt. Daar wordt de vulling minder zwaar door.

Wij hebben altijd wel een stukje gerookt buikspek in de koelkast of vriezer. Heerlijk in de andijvie stamppot maar ook voor deze quiche. Alles wat je zelf hebt gemaakt is sowieso lekkerder. probeer maar eens.

De buikspek bak je uit tot ze net knapperig zijn. Als ze klaar zijn dan giet je een beetje van het gesmolten spekvet in de quiche vorm. De rest laat je in de pan.

Daar karameliseren we de ui in over laag vuur. Hoe langzamer het gaat hoe beter. Mocht de inhoud van de pan uitdrogen dan giet je er een klein beetje water bij. Net zo lang tot de uien bruin en zacht zijn.

Daarna gaan we het deeg voor de bodem van de quiche maken. De truc is om kleine stukjes koude boter en koud water te gebruiken om een mooie korst te krijgen. Doordat de boter koud is mengt het zich slechter met de bloem en krijg je vlokjes boter in het deeg. Tijdens het bakken krijgt de bodem daardoor een bladerdeeg achtige structuur. Wij mengen de bloem en boter met een aardappelstamper. Zo wordt de boter ook niet zacht door de warmte van je handen.

Het koude water zorgt ervoor er daarna voor dat de boter niet alsnog te zacht wordt. Het deeg kneed je nu snel tot een egale bol. Mocht het deeg te droog worden dan doe je er een klein beetje water bij.

Voor de vorm gebruiken we een speciale gietijzeren taartskillet. Doordat de randen schuin lopen kan je de quiche na het bakken makkelijk uit de skillet krijgen. De skillet hebben we aan de binnenkant ingesmeerd met het spekvet. Zo wordt het deeg mooi goudbruin en bakt het zeker niet aan.

Probeer het deeg ongeveer 5 tot 6 mm dik te krijgen. Het steekt niet heel nauw maar het ziet er beter uit aan het eind. Ons is het niet helemaal gelukt zoals je ziet.

De bodem laten we eerst 15 minuten bakken. Dan wordt het deeg aan de buitenkant al stevig en zal het vocht van de uien en de rest van de vulling niet in het deeg trekken. Daarna leggen we de gekarameliseerde ui op de bodem.

De  vulling van deze quiche is een mix van ei, Griekse yoghurt en kaas. Dat breng je op smaak met wat zwarte peper. Door de Griekse yoghurt in plaats van de traditionele room valt deze quiche niet meteen heel zwaar op de maag.

De quiche vul je nu tot een halve centimeter onder de rand. Dan strooi je de uitgebakken spekjes eroverheen. Deze zakken langzaam naar beneden dus is het zaak om de skillet meteen in de barbecue te zetten. Eenmaal op de barbecue strooi je nog wat Parmezaanse kaas over de quiche.

Na 40 minuten bakken zie je dat de vulling helemaal bol staat. Daarom bleven we tot en halve centimeter onder de rand. Had je dat niet gedaan dan was alles zeker overstroomt en had je een hele vieze bende in de barbecue. Wees niet bang dat de vulling zo bol blijft staan. Tijdens het afkoelen zakt alles weer in.

Laat de quiche helemaal afkoelen voordat je erin gaat snijden. De vulling is anders te zacht en zal nog te veel vloeien. Deze quiche is perfect voor een brunch, lunch of als bijgerecht bij het avondeten.

Ingrediënten

  • 150 gram spekblokjes
  • 2 uien
  • 5 eieren
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 150 gram geraspte kaas
  • Zwarte peper
  • Parmezaanse kaas

Voor het deeg

  • 260 gram tarwebloem
  • 5 gram zout
  • 150 gram koude boter
  • 90 ml ijskoud water
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor met een middelmatige directe hitte. Bak de spekblokjes uit tot ze net een beetje knapperig zijn. Schenk een beetje van het spekvet over in de quiche vorm en laat de rest in de pan.
  2. Snij de uien in gelijke ringen en karameliseer op laag vuur in het spekvet tot ze zacht en goudbruin worden.
  3. Snij de koude boter in kleine stukjes en zet de stukjes daarna nog even in de vriezer om weer stevig te worden. Meng de bloem met de koude boter met een aardappelstamper. Meng daarna snel het koude water door het mengsel en kneed het tot 2 bollen. Leg de bollen in de koelkast terwijl je de barbecue ombouwt.
  4. Zorg dat je indirect kunt barbecueën met een temperatuur van ongeveer 175°C.
  5. Rol het deeg uit tot en cirkel ter grootte van de bodem van de vorm en tot een lange strook om de rand mee te maken.
  6. Wrijf de vorm in met het spekvet en leg het deeg op de bodem en vorm de rand van de quiche. Snij het teveel aan deeg bij de rand af.
  7. Zet de vorm op de barbecue en laat het deeg 15 minuten bakken om het oppervlak stevig te maken. Meng ondertussen de eieren, Griekse yoghurt, kaas en zwarte peper in een grote kom.
  8. Leg op de bodem van de quiche de ui, giet daaroverheen de eier/yoghurt mix en strooi daaroverheen de spekjes en de Parmezaanse kaas.
  9. Zet de vorm 40 minuten in de barbecue en sluit het deksel.
  10. Laat de quiche afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook