red hot spareribs

red hot spareribs

Heb je wel eens zin in hete spareribs? Dan is dit recept voor hot spareribs voor jou. Je kan de ribben zo heet maken als je wilt.

Deze Red Hot Ribs moeten natuurlijk op een Red Hot Barbecue. Wij hadden de Master Touch Limited Edition Red staan die nog vies gemaakt moest worden.

Dit is de dry rub die we gaan gebruiken. Met een goeie hoeveelheid cayenne peper, zwarte peper en chili flakes. We hadden je gewaarschuwd.

Eerst verwijder je het vlies aan de achterzijde van de spareribs. steek een bot mes tussen de ribben en wip het vlies naar boven. Nu steek je er een vinger onder en trek je het vlies er zo vanaf. Gaat het wat lastiger doordat het vlies wat vet is dan gebruik je een stuk keukenpapier.

Schenk een beetje worcestershire sauce over het vlees zodat de rub straks lekker blijft plakken.

En strooi daarna een gelijkmatige laag dry rub over beide zijden van het vlees. Een dun laagje volstaat. Laat de ribben nu minstens 3 kwartier met rust zodat de rub zijn werk kan doen.

Nu kan je de barbecue voorbereiden. Ribs gaar je indirect. Dus je vult ⅓ van het kolenrooster met briketten. Een gedeelte koud en een aantal gloeiend. De gloeiende briketten steken vervolgens de koude briketten aan zodat je urenlang de barbecue op een lage temperatuur kunt houden.

Deze keer gaan we voor een keteltemperatuur van ongeveer 150°C lager mag ook maar niet veel hoger. Dit worden dan ook geen fall off the bone ribben maar houden een lekkere bite. Zet een bak naast de briketten en vul deze met water. Dit zorgt voor een goede vochtbalans in de ketel en tempert de temperatuur.

Nu leg je een blokje rookhout op de briketten en gaan de spareribs aan de koele kant van de barbecue. Sluit nu het deksel en laat de barbecue zeker 2 uur roken. Daarna neemt het vlees toch geen rook meer op maar hou je de ketel nog wel op temperatuur.

Ergens tussen de 3 en 4 uur zijn de spareribs gaar. Dat wil zeggen, zacht genoeg naar jouw zin. Dit test je door een satéprikker door het vlees te prikken. hij moet er soepel ingaan met een beetje tegendruk. Zoals we al zeiden. Deze spareribs moeten niet heel zacht.

Als de ribben naar je zin zijn dan kan je de saus gaan maken. Gooi alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje maar wacht nog even met de cayenne peper. Deze doe je erbij als de saus nog niet heet genoeg is. Wel tussendoor even proeven.

Smeer de ribben nu lekker dik in met de saus en sluit het deksel weer voor een kwartier.

De saus is nu lekker ingedikt en heeft gezorgd voor een mooie glimmende laag. De suiker in de saus is een beetje gekarameliseerd.

Serveer de ribben met de rest van de saus.

Ingrediënten

 • 1 babyback sparerib
 • 1 eetlepel Worcestershire sauce
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel witte suiker
 • 1 eetlepel grof zout
 • 1 eetlepel komijnpoeder
 • 2 theelepels grofgemalen zwarte peper
 • 2 theelepels chilliflakes
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 2 eetlepels paprikapoeder

Voor de saus

 • 1 blik van 400 gram tomatenblokjes
 • 150 ml water
 • 1 eetlepel witte suiker
 • 1 theelepel chiliflakes
 • 1 eetlepel Tobasco
 • sap van ½ citroen
 • ½ theelepel cayennepeper als de saus nog niet heet genoeg is

Bereiding

 1. Verwijder het vlies van de spareribs als dit nog niet gebeurd is.
 2. Maak de dry rub door alle ingrediënten bij elkaar te gooien.
 3. Wrijf de ribs in met de Worcestershire Sauce en bestrooi ze met de dry rub. Laat ze 3 kwartier liggen.
 4. Bereid ondertussen een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van ongeveer 150°C.
 5. Leg de spareribs aan de koelere kant van de barbecue en sluit het deksel minstens 3 uur.
 6. Daarna check je de gaarheid van de spareribs door met een satéprikker door het vlees te steken.
 7. Nu maak je de saus door alle ingrediënten van de saus bij elkaar te gooien. Maar hou de cayennepper achter. Hiermee kan je de saus heter maken mocht dat nodig zijn.
 8. Smeer de warme saus over de ribben en sluit het deksel 15 minuten zodat de saus in kan dikken en de suiker karameliseren.
 9. Serveer de ribben met de overgebleven saus.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook