Red Snapper

Red Snapper

Een van de lekkerste dingen om te grillen is vis. En zeker een stevige vis als een Red Snapper. Het is een manier om gezond te eten en toch stevig genoeg om een vlees liefhebber tevreden te stellen.

Er zijn 3 groepen lezers die dit recept lezen. De eerste groep is bang dat een hele vis grillen moeilijk is. De tweede groep vind het eng dat zijn eten hem of haar aanstaart. De derde groep belt familie of vrienden om ze uit te nodigen. Wij horen bij de derde groep.

De mensen in de eerste groep hoeven niet bang te zijn. Een hele vis grillen lijkt spannend maar dat is het zeker niet. Het is zelfs erg makkelijk. De tweede groep moet begrijpen dat alle vlees, gevogelte of vis niet vanzelf in de winkel terechtkomt maar ooit gewoon geleefd heeft.

verse-Red-Snapper

Een Red Snapper is een flinke vis. Ze kunnen zeker 15 kilo zijn maar je koopt ze in Nederland over het algemeen zo rond de kilo. Dit is een verse Red Snapper van ongeveer 1 kilo. Heldere ogen, mooi rood en stevig.

Vraag de visboer om een Red Snapper die schoongemaakt is maar nog wel de graten heeft. Dit houdt de vis mooi stevig tijdens het grillen en de graat is redelijk simpel te verwijderen voor het eten. Online zijn de vissen over het algemeen al zoals je ze wilt hebben.

Zoals je ziet hadden wij geen snijplank tot onze beschikking dus een flink bord is ook prima

insnijden-van-de-vis

Snij de vis 3 tot 4 keer aan beide zijden in tot op de graat. Dit helpt om de marinade goed in te laten trekken en de vis gelijkmatig te garen.

Marinade-voor-Red-Snapper

De marinade hoeft niet heel fijn. De smaken krijgen tijd genoeg om in de vis te trekken.

Red-Snapper-in-de-marinade

Een ziplock zak is erg handig om te marineren. Je hoeft geen enorme schaal te gebruiken en de marinade heeft veel directer contact met de vis. Leg de zak maximaal 3 uur in de koelkast en keer regelmatig.

vul-de-buikholte-met-schijfjes-citroen-of-limoen

Na het marineren vul je de buikholte met schijfjes citroen en de verse basilicum. Schijfjes limoen mag natuurlijk ook.

Red-Snapper-in-de-visklem

2 kleinere visklemmen zijn heel makkelijk met een paar stukjes ijzerdraad aan te passen tot 1 grotere visklem.

gesmolten-boter-om-de-vis-niet-uit-te-laten-drogen

Red Snapper is een flinke vis en die is niet heet en snel gaar te krijgen. Dat is niet erg. We hebben de tijd. Zorg wel dat het rooster goed schoon is. Doe je dit niet dan zal de vis aan het rooster plakken en de huid achterlaten tijdens het draaien.

Als je bang bent dat de vis uitdroogt tijdens het grillen dan kan je een pannetje met gesmolten boter naast de vis houden. De vis smeer je regelmatig in en de vis zal dan zeker niet uitdrogen.

Red-Snapper-bijna-gaar

Als het vlees van de vis net niet meer opaak is dan kan de kerntemperatuur gemeten worden. Deze moet 60ºC zijn. Niet hoger want dan zal de vis droog worden.

Red-Snapper-gaar

De vis is klaar om ontleed en geserveerd te worden. Omdat de Red Snapper stevige graten heeft is het goed te doen om de graat in 1 keer te verwijderen.

Snij de vis via de buikholte van kop tot kont open en leg een mes op de graat en probeer dan de vis open te klappen als een boek. Nu kan je de graat er af pakken.

Er zullen hier en daar nog wel wat graten zijn blijven zitten dus let nog wel op tijdens het eten. Zeker als de kinderen mee eten.

Ingrediënten

 • een hele Red Snapper van ca 1 kilo
 • de zest van 1 citroen
 • 3 tenen knoflook
 • sap van 1 citroen
 • sap van 1 limoen
 • zwarte peper
 • chili flakes
 • 1 grote witte ui
 • verse Basilicum
 • 30 cl witte wijn
 • olijfolie
 • verse Tijm
 • grof zout

 

Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Als je een vis online hebt gekocht of bevroren van de visboer laat de vis dan zeker 24 uur ontdooien in de koelkast en in de vacuüm verpakking. Niet op het aanrecht.
 2. Haal de ontdooide vis ongeveer 3 uur voor het grillen uit de verpakking en leg deze op een snijplank.
 3. Snij de Red Snapper aan beide zijden tot op de graad in. Ongeveer 3 tot 4 keer met een tussenruimte van 5 a 6 cm.
 4. Snij de ui, de knoflook en de basilicum en mix deze met de rest behalve de olijfolie, tijm en het zout tot een marinade. Hou een halve citroen apart. Deze snijden we straks tot plakken en steken we in de buikholte.
 5. Neem een flinke ziplock zak en doe daar de Red Snapper en de marinade in. Druk zo veel mogelijk lucht uit de zak en sluit. Masseer nu de marinade goed in de vis en de snedes en leg de zak in de koelkast.
 6. Keer de vis zo nu en dan. Probeer de opening aan de bovenkant te houden. Hij zou eens kunnen gaan lekken. Laat de vis niet langer dan 3 uur  in de marinade liggen. Het zuur van de citroen en limoen zorgt ervoor dat de vis gekookt wordt en dan krijg je papperig vlees.
 7. Bereid een barbecue voor met 2 zones met een keteltemperatuur van ongeveer 160 tot 180ºC. Doe dit door de brandende kolen of briketten op de helft aan 1 kant te houden of door de helft van de branders op je gasbarbecue uit te draaien.
 8. Als de barbecue op temperatuur is dan halen we de vis uit de marinade en verwijderen we de losse stukjes ui en basilicum.
 9. Steek de verse tijm samen met de plakken citroen die we hebben bewaard in de buikholte van de vis.
 10. Smeer de vis aan beide kanten in met olijfolie. en strooi wat grof zout op de vis en in de snedes.
 11. De vis zou nu rechtstreeks op het rooster boven de hete kolen kunnen maar wij maken graag gebruik van een visklem.
 12. Het is nu zaak dat je goed oplet dat de vis niet verbrand. Dat gebeurt niet zomaar maar het zou jammer zijn. Mocht het bijna zover komen dan schuif je de vis naar het minder hete gedeelte. Net zo lang totdat de onderkant gaar genoeg is en dan draai je de vis om en schuif je hem weer boven de hete kolen.
 13. Als het vlees aan beide zijdes net opaak is met een kerntemperatuur van 60ºC dan is de vis gaar en kan hij geserveerd worden.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook