Rendang is wereldwijd het meest bekende Indonesische gerecht. Traditioneel wordt rendang gemaakt met rundvlees of lam maar wij hadden nog een mooi rijtje spareribs in de vriezer liggen. Wat ons betreft is rendang meer een stijl van koken met een paar vaste ingrediënten waar je heel goed mee kunt experimenteren.
Je kan de ingrediënten voor de rendang meteen in een keukenmachine gooien maar wij vinden dat de smaken beter tot hun recht komen als je alles eerst roostert. De rendang lijkt een stuk rijker van smaak te worden. Daarna mag alles in een keukenmachine zodat je een dikke pasta krijgt.
Om de marinade aan alle kanten goed in te laten trekken verwijderen we het vlies aan de achterkant. Dit vlies houdt de marinade maar ook de rook tegen. Ook zal dit vlies opdrogen tot een perkament-achtige laag dat gewoon een rare structuur heeft tijdens het eten.
Met een bot ontbijtmes is het een klusje van niks. Steek het mes tussen een bot en en het vlies en maak ruimte zodat je er een vinger onder kunt krijgen.
Dan druk je het mes naar beneden terwijl je het vlies van de ribben trekt. Dit lukt meestal in één keer maar het kan zijn dat er wat kleine stukjes vlies blijven zitten. Deze trek je eraf met behulp van een stuk keukenpapier.
We smeren de rendang marinade over de spareribs en laten ze dan minstens twee dagen in de koelkast marineren. Wij stoppen de spareribs in een ziplockzak zodat de marinade goed contact blijft houden met het vlees.
We gaan deze rendang spareribs roken op onze Weber SmokeFire Stealth. Die vullen we met de Academy blend pellets. Dat is een mix van esdoorn, hickory en kers. De rook geeft een bacon-achtige rook en de kers zorgt voor een prachtige kleur.
In de SmokeFire EX6 kan je met gemak 10 flinke strengen spareribs kwijt. Als je rekjes gebruikt, waar je ze rechtop in zet, dan kan je zeker het dubbele aantal kwijt.
De SmokeFire heeft aan de rechterkant van de rookpot een hotspot waar de temperatuur een paar graden hoger is. Daarom leggen we de spareribs aan de linkerzijde. Van die hotspot kan je ook gebruik maken als je stukken vlees hebt met verschillende diktes. De dikkere stukken leg je dan aan de rechterkant zodat alles gelijk gaart.
Als de spareribs aan het roken zijn dan maak je alvast de rendangsaus. Dat doe je lekker in de keuken. Wat je nodig hebt is een flinke wok waar alles ruim in past. Het geheime en misschien niet voor de hand liggende ingrediënt voor rendang is kaneel. Kaneel is zoet en warm en geeft het gerecht ook een speciale geur die de smaak ook bevordert.
Oorspronkelijk gaat in rendang kaffir blaadjes. Dit zijn de blaadjes van een limoenstruik. De toko had deze niet op voorraad maar ze gaven als tip dat je ook heel goed de schil van een limoen kan gebruiken. Snij met een scherp mes rondom het groene deel van de limoen zonder dat je teveel van het witte mee neemt. Dat witte is echt heel bitter.
Als de spareribs bijna 3 uur op 120ºC gerookt hebben dan gaan we ze verder garen in de folie. Dat doen we met de boat foil. We maken een “bootje” van 2 lagen aluminiumfolie en dan leggen we de spareribs in met wat boter eronder. De spareribs leggen we dan op z’n kop in de boter. Omdat de folie de spareribs aan de bovenkant niet aansluit zal de rook daar nog gewoon het vlees kunnen bereiken.
We stellen de Weber SmokeFire in op 150ºC en laten de spareribs zo nog één tot twee uur liggen. De boter zal smelten en samen met de marinade zorgen voor een mooi badje waarin het vlees heerlijk mals wordt.
Je ziet dat de ribben iets gaan uitsteken. Dat is het teken dat het vlees goed mals is. Ook begint het vlees te scheuren als we de spareribs optillen. Je kan de gaarheid ook checken door een tandenstoker in het vlees te prikken. Als deze er zonder veel moeite in- en uitgaat dan zijn ze klaar.
Wij willen nog wel iets te kauwen hebben dus we garen ze niet te ver door. De kleur en de glans is in ieder geval geweldig.
De saus was inmiddels ook klaar om samen met de spareribs te serveren Dit zijn onze rendang spareribs met witte rijst en lente-ui voor een mooie presentatie. Ga jij deze ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- spareribs
- boter
Voor de rendang marinade
- 8 tenen knoflook
- 4 rawit pepers
- 1 tl koriander zaad
- 1 tl zwarte peper korrels
- 6 sjalotjes
- 1 tl kurkuma poeder
- 1 tl komijn poeder
- 1 tl gember poeder
- 1/2 tl nootmuskaat
Voor de rendang saus
- 2 el van bovenstaande marinade
- 1 witte ui
- 2 stokken citroengras
- 2 kaneel stokjes
- De schil van een halve limoen
- 500 ml kokosmelk
- 1 el tamarinde pasta
- 1 tl vis saus
- 1 el suiker
Bereiding
- Rooster de knoflook, pepers, koriander, peper korrels en gesneden sjalotjes in een droge pan.
- Gooi dit in een blender met de kurkuma, komijn gember, nootmuskaat en 100ml water. Mix dit tot er een dikke saus ontstaat.
- Hou 2 el van de marinade apart en smeer de rest in de spareribs en laat ze zo een paar nachtjes in de koelkast liggen.
- Bereid een barbecue voor om te roken op een kerntemperatuur van 120ºC. Leg de spareribs met de ribben naar beneden en sluit het deksel. Laat ze zo 3 uur liggen terwijl je de saus maakt.
- Fruit de ui, citroengras en kaneelstokjes in een beetje olie in een ruime wok. Doe dan de bewaarde marinade erbij, de limoenschil, de kokosmelk en de tamarinde pasta. Laat dit een uur sudderen en vis dan de limoenschil, kaneelstokjes en citroengras eruit. breng op smaak met vis saus en suiker.
- Na 2 uur roken maak je van folie een boot en leg daar een paar klontjes boter in. Leg dan de spareribs met het vlees naar beneden op de boter.
- Stel de barbecue in op 150ºC en laat de spareribs doorgaren tot ze naar je zin zijn.