Ribeye in een dressing van groene kruiden

Ribeye in een dressing van groene kruiden

Ribeye is misschien wel de lekkerste steak die je kunt kopen.
Of is dat de T-bone, of het staartstuk. Het is in ieder geval één van de beste steaks om op de barbecue te gooien. En natuurlijk behoeft een goeie steak niets meer dan peper en zout maar dat moet je lekker zelf weten.

Omdat verse tuinkruiden makkelijk verbranden op een hete grill, doen we het andersom: We grillen eerst en laten de steak daarna rusten in een kruidendressing. Hierdoor behouden de kruiden hun smaak en frisheid.

ribeyeVoor dit recept neem je een goede ribeye. Dat klinkt heel logisch maar er is veel keus. Ga op zoek naar Black Angus, Chianina of als je wat meer te besteden hebt Wagyu.

groene-kruiden-en-knofllok-voor-ribeyeNatuurlijk kan je variëren met je kruiden: oregano/tijm/salie/rozemarijn voor een Italiaans mengsel of probeer een Provencaals mengsel: marjolein/tijm/bonenkruid/rozemarijn/basilicum/salie/lavendel(bloemen). Om het wat pittiger te maken kan je een spaanse peper mee snijden.

groene-kruiden-en-knoflook-in-olijfolie-voor-ribeyeOmdat de olie niet verhit wordt maakt het aan de ene kant niet uit wat je gebruikt en aan de andere kant kan je een hele mooie extra vergine olijfolie gebruiken

ribeye-indirect-op-de-barbecueDe ribeye verwarm je indirect naar een kerntemperatuur van 50ºC. Daarna gaat hij nadat de barbecue nog iets opgestookt wordt direct boven de hete kolen voor een donkerbruine korst.

Ribeye-in-een-dressing-van-groene-kruidenDe ribeye is nu helemaal medium rare en mag nu na een poosje rusten door de mix van de olie en groene kruiden gehaald worden

Ribeye-dressing-groene-kruidenSnij de ribeye in plakken van een dikke centimeter en serveer

Ingrediënten

 • Ribeye steak van ongeveer 3 cm dikte
 • Grof gemalen zeezout
 • Vers gemalen zwarte peper
 • De naaldjes van 1/2 takje rozemarijm
 • De blaadjes van 5 takjes tijm
 • De blaadjes van 1 takje munt
 • De blaadjes van 5 takjes platte peterselie
 • 2 teentjes knoflook
 • Flinke scheut olijf olie extra vergine

Bereiding

 1. Haal de steak zo’n 1,5 uur van te voren uit de koelkast en bestrooi deze niet te zuining met zeezout. In eerste instantie zal het zout vocht uit de steak onttrekken, maar de steak neemt dit tezamen met het zout weer op.
 2. Hak eerst de rozemarijn naaldjes goed fijn. Deze zijn vrij hard en het is gewoon niet lekker eten als er harde stukjes tussen je tanden gaan zitten.
 3. Hak dan de knoflook eerst grof, voeg de andere blaadjes en de fijn gesneden rozemarijn toe en hak het geheel door totdat de munt- en peterselieblaadjes redelijk grof gesneden zijn (tijmblaadjes zijn van zichzelf al klein).
 4. Voeg de olijfolie toe. Omdat de olie niet verhit wordt mag dit een mooie extra vergine zijn (extra vergine mag nooit te hoog verhit worden).
 5. Roer de ingrediënten door en voeg naar smaak zwarte peper toe.
 6. Laat de dressing zeker een uur doortrekken.
 7. Maak 2 zones op de barbecue.
 8. Dep de steak droog met keukenpapier.
 9. Grill de steak eerst indirect, zo ver mogelijk van de hete zijde vandaan, bij een keteltemperatuur van ongeveer 150ºC tot een kerntemperatuur van 50ºC. Zo warm je ook de binnenkant van de steak voorzichtig op.
 10. Houdt de steak even warm op een (voorverwarmd) bord en afgedekt met aluminiumfolie terwijl je het vuur in de barbecue flink opstookt: Deksel er af en luchtaanvoer vol open.
 11. Grill de steak op zeer hoge temperatuur 1 tot 2 minuten aan weerszijden tot deze mooi bruin is. Dit moet snel gebeuren om te voorkomen dat er te veel warmte naar binnen trekt en de steak te ver gaart, vandaar de noodzaak van een zeer heet kolenvuur.
 12. Haal de steak aan alle zijden door de dressing en laat deze 10 minuten in de schaal met de dressing rusten. Keer de steak na 5 minuten om.
 13. Snij de steak in plakken welke je nog even door de dressing haalt.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook