Rijk gevuld bananenbrood

Recept van Thijs BBQ
Rijk gevuld bananenbrood

Bananenbrood is een lekker, gezond en een ideaal tussendoortje. Al veel foodbloggers en vloggers hebben hiervan recepten gepost. Zoals met zoveel recepten zijn er ontelbare varianten. En ook hier mag de versie van de bbq niet ontbreken.

Ik was uiteindelijk zeer tevreden met het maken van dit bananenbrood. Het is namelijk vrij eenvoudige te bereiden en het bakken ruikt heerlijk in de tuin. Het heeft echter één nadeel…. met het maken van 1 bananenbrood kom je wel degelijk tekort. Het is op voordat je er erg in hebt. Doe dus onderstaande ingrediënten maar maal twee… of drie, of vier….. 

Dit rijk gevuld bananenbrood is uiteindelijk lekker bij een bakje koffie, een kopje thee, een mooi biertje, als onderdeel in een nagerecht, als gezonde snack tijdens het hardlopen, wielrennen en mountainbike of gewoon als je honger hebt. Aan de slag dus….

Maak alvast de barbecue klaar voor een bereiding op 180°C indirecte wijze.

Voor de bereiding gebruiken we twee ruime schalen. De ene gebruiken we om de droge ingrediënten in te mengen en in de andere de natte. In dit geval beginnen we met het laatste. Pel de bananen, snij ze in stukken en prak de bananen met een vork in een schaal fijn tot een egale massa. Rijpe bananen hebben meer smaak dus ze mogen al wel wat plekjes vertonen. Zet de bananen even opzij en hak de walnoten en amandelen fijn. Snij de gedroogde vijgen, perziken en de dadels klein tot ongeveer een halve centimeter

Meng de noten en de vruchten bij de bananenpap. Vervolgens mogen de eieren, de melk en de honing er bij. Meng dit geheel goed door elkaar met een garde.

Meng in de tweede schaal het tarwemeel, het bakpoeder, de kaneel en de speculaaskruiden door elkaar. Spatel de eerder voorbereide natte ingrediënten in de schaal met droge en roer alles goed door elkaar tot een mooi beslag.

Vet het bakblik in en vul het daarna af met het beslag. Strooi voor een mooie afwerking wat fijn gehakte amandelen over het beslag.

Dit is de opstelling bij een ketel barbecue. Dan leg je de briketten deels voor en deels achterin. Het bakblik kan dan in het midden staan en krijgt dan van twee zijdes warmte, waardoor een gelijkmatige garing ontstaat.

Als de barbecue stabiel op 180°C blijft kan het bakblik op het grillrooster zo ver mogelijk bij de kolen vandaan. Zolang de ketel constant op 180°C blijft is het raadzaam om rond de 25 minuten het brood te controleren op garing.

Prik hiervoor met een lange satéprikker in het brood. Mocht er nog wat deegrestjes aan de prikker blijven plakken, sluit dan de ketel voor 5 minuten en controleer daarna nog eens. Controleer goed maar ook snel, zodat het openen van de ketel niet voor temperatuurwisselingen kan zorgen.

Iedere keer dat je naar de barbecue ga, zal je met je neus hoog in de lucht lopen. Die baklucht in je tuin zal je namelijk met volle teugen opsnuiven.

Snel het mes er in en proeven maar.

Ingrediënten

 • 3 rijpe bananen
 • 30 gram dadels
 • 30 gram gedroogde vijgen
 • 30 gram gedroogde perziken
 • 70 gram walnoten
 • 70 gram amandelen
 • 2 eieren
 • 100 ml halfvolle melk
 • 2 eetlepels honing
 • 3 theelepels speculaas/koekkruiden
 • 2 theelepels kaneel
 • 16 gram bakpoeder
 • 200 gram tarwemeel
 • Boter

Bereiding

 1. Maak de barbecue klaar voor indirecte wijze op 180 graden
 2. Snij en prak de bananen tot een egale pap
 3. Hak de walnoten en amandelen fijn
 4. Snij de dadels, gedroogde vijgen en perziken in blokjes van een halve centimeter
 5. Mix de noten en vruchten bij de bananen
 6. Voeg de eieren, melk en honing toe
 7. In een tweede schaal mengen we het tarwemeel, bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden
 8. Giet de rijk gevulde bananenpap bij de tweede schaal en mix het geheel goed
 9. Vet het bakblik in met boter
 10. Giet het beslag in het bakblik
 11. Garneer af met fijn gehakte amandelen.
 12. Plaats het bakblik op de barbecue op indirecte wijze
 13. Controleer na 25 minuten met een sateprikker op gaarheid. Meer tijd kan nodig zijn.

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook