Rode pesto kip

Rode pesto kip

Deze pesto kip kan je zo heet maken als je zelf wilt door simpelweg verschillende soorten pesto te gebruiken. Wij gebruiken hier onze rub voor runder ribben in het recept maar dit kun je vervangen door je eigen, of gekochte.

Een hele kip op de barbecue blijft een leuk ding om te doen. Je hebt de beer can chicken die om verschillende reden een icoon op de barbecue is geworden maar wij gaan toch liever voor een zogenaamde roadkill chicken. Door het “plat” leggen van de kip krijg je een gelijkere garing en het is makkelijker om een krokant velletje te krijgen.

De boter die gebruikt wordt in het recept zorgt er voor dat de pesto en rest van de kruiden goed verdeelt wordt in elk hoekje en gaatje. Ook zorgt het er voor dat de kip niet uitdroogt. 

geroosterde-knoflookNeem een stukje aluminiumfolie en leg de tenen knoflook daarin. Giet een theelepel olijfolie over de teentjes en vouw de folie dicht. Zet het bolletje in de barbecue op 200ºC of net naast een paar gloeiende briketten of kooltjes als je de keteltemperatuur net stabiel hebt. Laat het bolletje 40 tot 50 minuten liggen. Check met een tandenstoker of de knoflook goed zacht is geworden. De tijd kan variëren door de dikte of leeftijd van de knoflook.

Wil je wat meer controle dan kan je dit natuurlijk in de oven doen. Wij kijken wel even een andere kant op. Je kan ook een hele bol nemen in plaats van een paar teentjes. Dan snij je de kop eraf en haal je zoveel mogelijk van de losse blaadjes om de bol weg. Neem dan iets meer olijfolie, 2 tot 3 theelepels.

De geroosterde knoflook blijft houdbaar 2 weken in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer.

ingredienten-pasta-knoflook-boter-pastaMeng de knoflook met de rest van de ingredienten tot een dikke pasta.

knoflook-pesto-pastaHet helpt als je de boter een beetje op temperatuur laat komen voordat je gaat mengen.

kip-in-knoflook-pesto-pastaSmeer de pasta op en onder het vel. Maak wat kleine sneetjes in de dijen om de pasta ook daar onder het vel te krijgen.

pesto-kipDe kip barbecueën we indirect tot een kerntemperatuur van ongeveer 75ºC in het dijvlees. Daarna leg je de kip andersom recht boven de hete kant van het rooster. Pas nu goed op dat de kip niet verbrand. Deze is op het randje, het lijkt erger dan het is op deze foto maar het zijn nog net donkerbruine plekken ipv zwart geblakerd..

Ingrediënten

Bereiding

  1. Rooster 3 tenen knoflook in een stuk aluminiumfolie met een theelepel olijfolie op een temperatuur van rond de 200ºC.
  2. Doe de pesto, geroosterde knoflook, boter, honing en rub in een keukenmachine of vijzel en maak er een pasta van.
  3. Neem de kip en dep deze droog met een paar stukken keukenpapier. Knip de ruggengraat eruit met een wildschaar. Leg de kip met de borst naar boven en druk totdat de kip helemaal plat ligt. We hebben het wat uitgebreider uitgelegd als je daar behoeft aan hebt.
  4. Snij inkepingen in het vel van de dijen en smeer de pasta op en onder het vel van de hele kip. Zet de hele kip nu afgedekt een nacht in de koelkast.
  5. Bereid een barbecue voor voor indirect barbecueën met een keteltemperatuur van ongeveer 130ºC.
  6. Als de barbecue op temperatuur is dan leg je de kip met de borst naar boven en de dijen richting de hitte op het koelere gedeelte van het rooster. Sluit het deksel.
  7. De kip blijft nu op de barbecue tot de gewenste kerntemperatuur. Borstvlees moet minimaal 70ºC zijn maar de poot of dij mag wel tot 85ºC gaan. Alles onder de 70ºC moet je niet eten.
  8. Als het dijvlees een kerntemperatuur heeft van ongeveer 75ºC dan kan je de hele kip omdraaien en recht boven de hitte leggen om een mooi krokant velletje te krijgen. Dit hoeft niet.
  9. Haal de kip van de barbecue en laat het vlees 10 minuten tot rust komen. Zo zullen alle sappen zich weer verdelen in het vlees. Serveer met wat gegrilde aardappeltjes en een salade

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook