Runder ribben gemarineerd in chili olie

In samenwerking met

Runder ribben gemarineerd in chili olie

Heb je alle varianten spareribs al gemaakt en geprobeerd dan zijn flatribs de volgende stap. Wij hebben deze flatribs gemarineerd in een pittige chili olie om ze net dat beetje extra kick te geven.

Dit zijn flat ribs. Het vlees op de buikribben van de koe. Het vlees is vergelijkbaar met buikspek. Met een beetje mazzel zit er nog een mooie vetlaag op het vlees. Dit snijden we kruislings in zodat het de kans krijgt om tijdens de bereiding heerlijk zacht te worden.

Dat vet geeft het vlees, net als buikspek, de extra smaak die dit stuk vlees juist zo bijzonder maakt. Gruwelen je gasten van dat zachte vlees dan mogen ze het zelf aan tafel wegsnijden.

We wilden een beetje pittigere variant maken deze keer en gebruikten chili olie. Chili olie is een basis smaakmaker in de Chinese keuken. Het is niets meer dan olie waar ze verschillende gemalen pepers in laten weken.

Wil je het vlees niet zo heel pittig dan gebruik je alleen de olie in het potje. Kan het je niet heet genoeg dan schep je wat dieper in het potje zodat je meer gemalen pepers gebruikt.

Om deze flatribs te roken maken we gebruik van de SloRoller. Deze uitvinding van Kamado Joe zorgt ervoor dat de hitte en rook beter verdeeld wordt in de ketel zodat je geen hotspots meer hebt.

Bij het roken moet je het niet overdrijven. Wat je wil is een doorzichtige licht rook. Deze rook noemen ze ook wel blauwe rook. Dit is genoeg om een goede rooksmaak aan het vlees te geven. Wordt de rook te dik dan is de kans groot dat het net lijkt alsof je een asbak aan het leeg eten bent. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Omdat we meer te doen hadden plaatsten we de Signals en Billows van Thermoworks aan de Joe. Met deze combinatie kan je via de thermometer de temperatuur instellen van de barbecue en zelf wat anders gaan doen.

De Billows zorgt ervoor dat de temperatuur in de ketel tot op de graad nauwkeurig gelijk gehouden wordt terwijl je het overal waar je internet hebt kan controleren op je telefoon. Dat geeft een hoop rust als je ergens anders moet zijn maar toch wil barbecueën.

Na twee uur heeft het vlees genoeg rook opgenomen en pakken we het vlees in om de garing te versnellen. Deze keer gebruiken we butchers paper om zoveel mogelijk van de bark intact te houden. Je kan natuurlijk ook aluminiumfolie gebruiken.

Na nog eens 4 tot 5 uur op de barbecue bereiken we de kerntemperatuur van 93ºC. Dat is geen magisch getal waarbij het vlees in ene mals is. Dit check je door in het vlees te prikken met een sateprikker of de probe van je thermometer. Als deze er zonder al te veel weerstand in en uitgaat dan ben je klaar en mag je het vlees laten rusten. Een half uur is genoeg.

Heb je meer tijd nodig, omdat het nog te vroeg is om aan tafel te gaan, dan pak je het vlees weer in en stop je het in een koelbox. Zo kan je het vlees nog urenlang warm houden.

Je ziet nu trouwens heel goed waarom wij het vet op het vlees houden. De combinatie van het zachte vet met de rook en de chili olie is echt geweldig lekker.

Dit zijn onze flat ribs gemarineerd in chili olie. Ga jij ze ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Verwijder het vlies aan de botkant door een bot ontbijtmes tussen het vlies en het bot te steken. Til het vlies op totdat je er een vinger onder kunt krijgen en trek het los.
  2. Snij de vetlaag kruislings in en bestrooi het vlees met zout, peper en paprikapoeder. Wrijf dit goed over het vlees en in het vet. Laat dit een uurtje of vier tot een hele nacht in de koelkast liggen om te marineren.
  3. Zorg voor een barbecue met een indirecte temperatuur van ongeveer 120ºC. Plaats een blokje rookhout als de temperatuur stabiel is.
  4. Leg het vlees op het rooster en rook het twee uur.
  5. Pak de flat ribs in met aluminiumfolie of butchers paper en leg het terug op het rooster.
  6. Steek een thermometer in het vlees en sluit het deksel.
  7. Gaar het vlees tot een kerntemperatuur van 93ºC en controleer of het vlees mals genoeg is. Laat het dan een half uur ingepakt rusten.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook