Runderwang in Guinness appelstroop saus

Runderwang in Guinness appelstroop saus

Runderwang is zo’n perfect stukje vlees voor echte barbecue. Het is een klein en taai stuk vlees vol met bindweefsel dat na een paar uur low and slow bereiding omgetoverd wordt in een geweldig mals en smaakvol hapje.

Dit zijn runderwangen. Sommige slagers kunnen je een hele kinnebak geven als je om wangen vraagt. Maak hem dan duidelijk dat het jou alleen maar gaat om dit deel. Een foto maakt een hoop duidelijk.

In principe hoeft er niets te gebeuren voordat ze de barbecue op kunnen. We verwijderen wel hier en daar het vlies omdat daar anders de rub niet doordringt. Ook wil het vlies nog wel eens perkamentachtig worden en dat is niet zo lekker.

Deze runderwangen hebben in principe niet heel veel nodig om op smaak te komen. Wij bestrooien ze met wat zout en peper, en een beetje paprikapoeder voor de kleur. Dat zorgt voor een lekkere scherpe pepersmaak waar ze in Texas patent op hebben. Die smaak wordt later in het proces wat milder als we de Guinness en appelstroop gebruiken om ze verder te garen en om de saus te maken.

We roken de Runderwangen met een blokje Eikenhout. Ook weer om de Texaanse smaak toe te passen die wat ons betreft perfect passen bij rundvlees en barbecue. Nu is het verder een kwestie van wachten.

Loop af en toe even heen en weer naar de barbecue en kijk interessant naar de thermometer. Het moet wel lijken of je echt aan het werk bent anders krijg je een ander klusje te doen.

Na 2 uur hebben de runderwangen genoeg rook gehad en mag je ze inpakken om ze sneller mals te krijgen. Dit doen we met wat extra vocht zodat ze ook gestoomd worden. Giet de helft van een blik Guinness in een aluminium bakje met wat Worcestershire sauce en 2 eetlepels appelstroop. De andere helft Guinness heb je nodig om de BBQ-saus mee te maken.

Wij gebruiken halve liter blikken Guinness. Omdat we een halve liter nodig hebben voor dit recept en omdat de blikken lekkerder zijn dan de flessen. Doe jezelf een lol en koop dus meteen 2 extra blikken voor tijdens het wachten.

Sluit de bak goed af met aluminiumfolie zodat er zo min mogelijk stoom kan ontsnappen. Zet nu de bak terug op de barbecue en trek voor jezelf ook een blik Guinness open want je mag weer 2 uur niets doen.

Na 2 uur en een keteltemperatuur van rond de 140 graden zou het vlees zacht genoeg moeten zijn om zonder enkele moeite te pullen. Is dit niet het geval? Geen probleem. Sluit alles weer goed af en wacht een extra half uur. Barbecue is geen exacte wetenschap.

Zijn de wangen naar je zin dan haal je het vlees uit de bak en pak je ze goed in aluminiumfolie terwijl je de saus maakt.

Is de saus klaar dan mag je de wangen pullen. Dit moet het resultaat zijn van al dat harde werken. Boterzacht vlees met een roze rookrand en plakkerig van de gesmolten gelatine.

Je kan van alles doen met de wangen. Het smaakt geweldig op een broodje maar wij hebben er een flinke bak patat onder gegooid. Eet smakelijk.

Ingrediënten

 • 1 kilo runderwang
 • Gelijke delen grof zout en versgemalen zwarte peper
 • Half deel paprikapoeder
 • Kwart liter van een halve liter blik Guinness
 • 2 eetlepels appelstroop
 • 1 eetlepel Worcestershire sauce
 • Guinness Appelstroop BBQ-saus

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor op 120 tot 150 C en een indirecte bereiding
 2. Verwijder van de runderwangen hier en daar het vlies
 3. Meng de rub en bestrooi de runderwangen. Dikkere wangen wat meer dan de kleinere stukjes
 4. Leg de runderwangen op de barbecue zo ver mogelijk verwijdert van directe hitte en sluit het deksel. Laat ze nu 2 uur liggen.
 5. Na 2 uur neem je een aluminium bak of kleine braadslee en doe daar de runderwangen in. Giet hierbij 250 ml Guinness, 2 eetlepels appelstroop en de Worcestershire.
 6. Sluit de bak af met een stuk aluminiumfolie en zet de hele bak terug op de barbecue. Laat dit weer 2 uur staan.
 7. Na 2 uur ga je even voorzichtig kijken hoe mals de runderwangen zijn geworden. Je zou ze zonder moeite met een vork uit elkaar moeten trekken. Is dit nog niet het geval dan sluit je het bakje weer en zet je het terug.
 8. Is het vlees mals genoeg dan haal je de runderwangen uit het vocht en pak je ze goed in aluminiumfolie om te rusten.
 9. Nu kan je de Guinness appelstroop BBQ-saus gaan maken.
 10. Trek de runderwangen uit elkaar en serveer met de saus.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook