In English

Sambal rollade van de barbecue

In samenwerking met

Sambal rollade van de barbecue

Wij vonden de makkelijkste smaakmaker voor een oer-Hollandsche varkensrollade. oer-Hollandsche sambal. De combinatie van water, zout, azijn en natuurlijk chilipepers maken het een marinade die goed bij varkensvlees past.

Om een rollade te maken van een hele procureur moet je hem eerst vlinderen. Leg de procureur overdwars voor je en zoek een recht vlak. Snij het vlees dan open vanaf dat rechte vlak tot een centimeter of twee onder het oppervlak. Zo snij je hem als een rol open tot de hele procureur bijna een gelijke dikte heeft.

Het steekt allemaal niet zo heel nauw. Begin gewoon en probeer geen gaten in de open vlakken te snijden. Als het er allemaal niet zo knap uitziet dan maakt dat niet uit. Waar het terechtkomt is het toch donker. Durf je het helemaal niet aan dan vraag je gewoon je slager dit te doen.

Dan smeren we de hele binnenkant in met een lekkere laag sambal. Wij gebruiken sambal manis omdat deze niet meteen heel heet is. We smeren het vlees dan wel lekker dik in. Ben je wat dapperder dan mag je er gerust een sambal oelek op smeren. De heetste hitte zal nog iets afnemen tijdens de bereiding.

Na het insmeren rol je de procureur weer op en bind je het bij elkaar met slagerstouw. Daarna smeer je de buitenkant ook in met sambal. Hadden we al verteld dat het een goed idee is om dit alles met handschoenen aan te doen? Bij deze dan. Je bent ons dankbaar als je per ongeluk een keer in je ogen wrijft.

We hebben de SloRoller geplaatst in onze Kamado Joe met daarop een dubbel vel aluminiumfolie. Zo blijft de SloRoller schoon en zal het vallend vet niet meteen verbranden. Om de bereiding wat makkelijker te maken steken we een thermometer in het vlees en stellen de Smoke Thermometer in op 70ºC. We stellen de Kamado Joe af op 150ºC.

Een te hoge temperatuur zou de suikers in de sambal verbranden. Daarom steken we de andere probe van de Smoke in een clip op het rooster. Deze houdt de temperatuur in de ketel in de gaten. Elke kamado heeft de thermometer in het deksel zitten en dat is zelden de beste plek omdat het vlees daar niet ligt. Wat je wil weten is de temperatuur ter hoogte van het vlees op het rooster.

Om te roken gebruiken we een blokje kersenhout. Dat geeft een milde rooksmaak en een mooie roodbruine rookkleur.

Als de rollade een kerntemperatuur bereikt heeft van ongeveer 65ºC dan smeer je hem in met een saus van ketjap en gember voor een lekkere zoete buitenkant. De rollade gaat er ook heel mooi van glimmen.

Als de rollade een kerntemperatuur bereikt heeft van 70ºC dan laat je hem zeker 10 minuten rusten en snij je hem in mooie plakken. Let wel op dat je de touwtjes niet mee snijdt. Die zijn niet lekker.

Wij belegden een paar mooie broodjes met de rollade en wat ingelegde radijs, sla, pepers en verse koriander.  Ga jij deze sambal rollade ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de saus

 • 60 ml ketjap manis
 • 2 tl gehakte gember
 • 1 el sesam olie
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Vlinder de procureur of laat je slager dat doen voor je.
 2. Smeer de hele binnenkant in met een flinke laag sambal en rol het vlees weer op.
 3. Bind de rollade op met wat slagerstouw en smeer dan de buitenkant ook in met sambal.
 4. Laat de rollade een uurtje in de koelkast liggen terwijl je de barbecue voorbereidt.
 5. We gaan voor een indirecte temperatuur van 150ºC met een blokje rookhout.
 6. Leg de rollade op het rooster en steek een kernthermometer in het vlees. Gaar de rollade tot een kerntemperatuur van 70ºC.
 7. Mix de ketjap, gember en sesam olie en smeer de laatste 5 graden de rollade in met de saus.
 8. Laat de sambal rollade 10 minuten rusten en snij het dan in mooie plakken.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook