Sappige dikke hamburger

In samenwerking met

Sappige dikke hamburger

Wij hebben de kunst van een goede hamburger wel onder de knie inmiddels. Maar we krijgen nog vaak te horen dat bij jou thuis de hamburgers vaak nog te droog of te taai worden. En dat is jammer.

Wij hebben het ultieme recept voor sappige, dikke geweldige hamburgers die, met een beetje vals spelen, altijd lukken. Dit is een update van een recept dat we al in 2013 op de site hadden gezet maar die wel een beetje getweaked kon worden.

De grote truc van deze hamburgers is een mix van brood en melk. De melk zorgt ervoor dat het gehakt in één keer een stuk sappiger wordt en het brood zorgt ervoor dat dat vocht ook in de burger blijft.

In een eerdere poging van dit recept gooiden we ook al zout bij de mix. Dit blijkt na jaren toch niet zo handig te zijn. Het zout zorgt er namelijk voor dat de eiwitten in het vlees oplossen waardoor het vlees compacter wordt en ook steviger.

Dat is nu net wat we niet willen met deze, of elke andere, hamburger. Dit moeten dikke sappige hamburgers worden die ook mals zijn.

Als we de burgers gevormd hebben dan gaan ze op stukjes bakpapier de koelkast in. Zo stijven ze op en vallen ze niet uit elkaar op de barbecue.

Voor de bereiding gebruiken we de Kamado Joe Kettle Joe. De Kettle Joe is een mix tussen een ketel barbecue en een kamado. Hij is nog hagelnieuw en brandschoon. Dan moet ie binnen een paar dagen vies gemaakt worden. Dat is de wet.

Het velletje bakpapier waar de hamburgers op liggen hebben een duidelijk doel. De hamburgers zijn makkelijker te verplaatsen en nog veel makkelijker op het rooster te leggen zonder dat hij uit elkaar valt. Dat is normaal al een goed idee maar helemaal met deze hamburgers.

Deze dikke sappige hamburgers zijn al zo mals dat ze makkelijk gaan scheuren. Het velletje bakpapier zorgt er in ieder geval voor dat ze heel het rooster bereiken.

De Kettle Joe heeft een roosterformaat van 57 cm, keramische tegels langs het kolenrooster, en het divide and conquer systeem waarbij je de twee halve roosters op verschillende hoogtes kunt plaatsen. Zo creëer je twee verschillende hitte zones. Op het lage gedeelte liggen de burgers en op het hogere rooster roosteren we wat broodjes.

Voor het keren van de burgers wacht je net zo lang tot de burger uit zichzelf loskomt van het rooster. Ga niet lopen steken met een spatel als de burger nog vastzit aan het rooster. Het enige dat gebeurt is dat de burgers kapot gaan en dat was nou net niet de bedoeling toch?

Wees ook niet te bang dat de burgers verbranden. Door de melk zit er zoveel vocht in het gehakt dat je heel veel speelruimte hebt en de burgers niet snel zwart zullen worden. Heb geduld en kijk of de randen van de burger bruin gaan worden. Dan weet je ook dat er aan de onderkant van de burger een korst is gekomen.

Je hoeft dus ook niet zo bang te zijn dat de burgers een te hoge kerntemperatuur hebben. Bij een “normale” burger wil je de temperatuur op de Thermapen niet hoger zien dan 70ºC. Dan is de burger op z’n best. Daarna is het bergafwaarts wat betreft sappigheid.

Deze sappige dikke burgers zijn zelfs nog mals en sappig op 80ºC en daarboven. Iedereen kan geweldige burgers maken met dit recept.

Dit is onze sappige dikke hamburger. Ga jij deze burgers ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

  1. Mix het brood met de melk tot een redelijk dikke pap. Het moet niet al te waterig worden. Het brood moet nog net te kneden zijn.
  2. Roer de peper, knoflook granulaat, ketchup en worcestershire saus door de mix
  3. Gooi nu het gehakt erbij en kneed het geheel tot een gelijke mix.
  4. Maak 4 gelijke ballen gehak en vorm hier burgers van die ongeveer een cem rondom groter zijn dan de broodjes die je gekocht hebt.
  5. Bestrooi de hamburgers aan met wat zeezout voordat ze de barbecue op gaan. Leg ze dan op het rooster en bestrooi de andere kant ook.
  6. Grill de burgers aan één kant tot er een korst gevormd is en ze vanzelf loskomen. Draai ze dan om en gril ze om en om tot een kerntemperatuur van 70ºC.
  7. Beleg de broodjes met een flinke klodder saus, wat sla, tomaat, augurk en natuurlijk de burger.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook