Schol uit de pizzaoven

Schol uit de pizzaoven

We hadden een paar prachtige scholletjes gekregen, en daar wilden we iets speciaals mee doen. Nu hadden we toevallig de pizzaoven uit de schuur gehaald dus waarom zouden we ‘m niet gebruiken om die schol in te bakken? Dat bleek een topidee.

Schol is een magere vis met een vrij neutrale smaak, wat ‘m perfect maakt om lekker te marineren. Wij hebben een marinade gemaakt met gedroogde kruiden en citroensap en daar de scholletjes een uurtje in gelegd. Dat is lang genoeg om deze vis een subtiele smaak te geven.

Zou je ze langer marineren dan neem je het risico dat het vlees te zacht en te zout wordt.

Omdat de hitte in een pizzaoven van boven komt leggen we de gemarineerde schol in een pan met een beetje olie en wat tomaatjes. Zo wordt de huid van de schol door de pan gebakken en het vlees door de vlammen van de pizzaoven. De gebakken tomaatjes kan je samen met de vis serveren.

Het fijne aan schol is dat ie lekker dun is, waardoor hij snel gebakken is. Zeker in de pizzaoven. De hitte van de pizzaoven zorgt ervoor dat de vis een mooie goudbruine korst krijgt, terwijl het vlees heerlijk sappig en mals blijft van binnen.

Hou de vis wel goed in de gaten want het kan heel hard gaan. Het zou jammer zijn als je mooie scholletje zou verbranden.

na een paar minuten ziet jouw scholletje er zo uit. Om in te lijsten zo mooi. Terwijl je het eerste bordje opmaakt kan je het tweede scholletje in de pizzaoven bakken.

Deze gebakken schol serveren we met de gebakken tomaatjes, wat schijfjes citroen en vers brood. Ga jij jouw schol ook bakken in de pizzaoven, laat ons dat dan weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 1 el olijfolie
  • 3 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1/2 tl chili vlokken (optioneel, voor wat pit)
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Meng op een bord de marinade, dep de schol droog met wat keukenpapier en leg ze in de marinade. Laat ze zo een uurtje in de koelkast liggen.
  2. Steek de pizzaoven aan tot een temperatuur van ongeveer 250ºC
  3. Doe een beetje olijfolie in een pan en leg de schol met de huid naar beneden in de pan met wat tomaatjes
  4. Schuif de pan in de pizzaoven en bak de schol 5 á 6 minuten tot het vlees goudbruin is

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook