Shaslicks met rode portsaus

Richard Conceicao

Dit is een mooi recept voor Shaslicks met rode portsaus. Wij vroegen op onze Facebookpagina wat iedereen van het weekend ging barbecuen en Richard Conceicao antwoordde: “Shaslicks van varkenshaas met Rode Portsaus”.

Wij zijn altijd in voor een goed recept en vroegen Richard of hij voor ons het recept kon mailen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Ook heeft hij er goede foto’s bij geleverd dus dat maakte het ons wel weer heel makkelijk.

Hierbij dus het recept en uitgebreide uitleg van Richard van zijn Shaslicks met rode portsaus.

Toelichting van Richard

De laatste keer dat ik shaslicks maakte, had ik maar wat aan gerommeld. Nu dan dus maar iets meer opgelet wat ik gedaan heb. En qua rode portsaus had ik eigenlijk in gedachten om de “ooit gekochte” rode portsaus van O’live te gebruiken. Om me niet te laten kennen heb ik dan toch maar een receptje van internet geplukt voor hertenbiefstuk met portsaus en de rode portsaus daaruit zelf gemaakt.

De marinade maken is simpel: mik het allemaal bij elkaar en roer het goed. De hoeveelheid marinade is zeer ruim voldoende voor 3 varkenshazen.

ingredienten-marinade

De shaslicks: snijd de varkenshaas in blokjes (niet te klein).

varkenshaas

Doe het geheel in een goed afsluitbare bak en voeg de marinade toe. Doe de bak (goed!) dicht en flink schudden maar. Laat het een aantal uren staan ter marinering. Het zuur in de marinade (door de balsamico azijn), zorgt ervoor dat het vlees lekker mals wordt. Wanneer je houten satepennen/prikkers gaat gebruiken, leg deze dan nu in het water te weken.

blokjes-varkenshaas-in-marinade

Wanneer e.e.a. lang genoeg gemarineerd is, kun je de spiezen gaan maken. Snij de paprika’s en uien in blokjes en rijd om en om het vlees en de uien/paprika’s aan de spiezen. Zelf vind ik het ook wel lekker om zowel een uitje als een stukje paprika bij elkaar te doen maar leef je vooral zelf uit!

Het recept van de rode portsaus heb ik niet zelf bedacht. Ik had zelf ⅔ deel van de hoeveelheid gemaakt en dat was duidelijk teveel.

rode-port-saus

Tip: je kunt een gedeelte van de Rode Portsaus al langer van tevoren voorbereiden dus dan kun je daar rekening mee houden in je planning.

Steek je BBQ aan en zorg dat je ook wat ruimte hebt waar geen kolen onder liggen voor de momenten waarop het te hard gaat.

shaslicks-met-rode-portsaus-groot

Persoonlijk heb ik het niet gedaan maar ik denk dat je de spiesje tijdens het grillen ook best kunt insmeren met de marinade. Als je dat doet, wel zorgen dat je marinade apart hebt gehouden zodat je geen bacteriën op het vlees terugbrengt die net door de hitte uitgeroeid waren.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor de shaslicks

 • 600 gram varkenshaas
 • 3 paprika’s (elke kleur eentje)
 • 1 ui
 • sate-pennen of -stokjes

Voor de marinade

 • 100 ml balsamico azijn
 • 4 el bruine basterdsuiker
 • 2 el ui-poeder
 • 2 gehakte knoflookteentjes
 • 2 tl sambal
 • 2 tl zwarte peper
 • 1 tl zout

Voor de rode portsaus

De onderstaande hoeveelheid ingrediënten is genoeg voor 3 x deze hoeveelheid shaslicks. Maar het is zeker een week houdbaar.

 • 4 takjes verse tijm
 • 3 dl rode port
 • 2 dl wildfond
 • 2 tl honing
 • 40 gr ijskoude roomboter in blokjes
 • zout en peper

Bereiding

Marinade

 1. Gooi alle ingrediënten in een ruime kom en roer alles goed door elkaar

Shaslicks

 1. Snijd de varkenshaas in blokjes (niet te klein)
 2. Doe het geheel in een goed afsluitbare bak en voeg de marinade toe
 3. Doe de bak (goed) dicht en flink schudden maar
 4. Laat het een aantal uren gekoeld staan.
 5. Wanneer je houten satéstokjes gaat gebruiken, leg deze dan nu in het water te weken.
 6. Na een paar uur marineren haal je de blokjes varkenshaas uit de marinade en maak je ze met een stuk keukenpapier iets droog.
 7. Snij de paprika’s en uien in blokjes en rijg om en om het vlees en de uien/paprika’s aan de spiesen.
 8. Steek de barbecue aan met 2 zones. De shaslicks worden direct gegrild maar als het te hard zou gaan dan kan je ze aan de kant schuiven zonder bang te zijn dat ze verbranden.
 9. Gril 8 tot 10 minuten terwijl je ze af en toe keert totdat alles mooi gaar is. Paprika en ui mogen hier en daar een donker randje hebben maar zeker niet verbranden.

Portsaus

Onderstaande tekst is rechtstreeks van de site van Levine.

 1. Breng de port in een steelpan aan de kook
 2. Voeg de wildfond en de takjes tijm toe en laat zachtjes tot de helft inkoken.
 3. Zet apart.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving