Deze shoarma smashburger is een aangepast recept dat we gezien hebben bij restaurant Miznon in New York. Het is een geweldige combinatie van smaken en structuur dat door de gegrilde kaas echt uniek wordt.
We maken bolletjes gehakt van ongeveer 120 gram die we op smaak hebben gebracht met onze eigen shoarma kruiden zonder de zout. Wij zouten altijd de hamburgers vlak voor het grillen. We merkten namelijk dat de burgers steeds stijver werden als we ze gezout in de koelkast hadden liggen.
Dat is voor een gewone hamburger al niet goed maar deze smashburger willen we ook nog eens gaan vouwen.
Het principe van een smashburger is heel simpel. Je begint met een gloepend hete grillplaat en een bolletje gehakt. Dit is Bommelse Blonde rundergehakt dat van zichzelf lekker vet is. Daarom hoeven we de plaat niet in te vetten. Het is natuurlijk wel van belang dat je plaat goed schoon is. Als het een gietijzeren grillplaat is dan moet hij goed gecoat zijn.
Dat bolletje gehakt druk je vervolgens plat met een flinke hamburgerspatel. Om extra druk te zetten gebruiken we een tang. Om te voorkomen dat het gehakt aan de spatel blijft plakken gebruiken we een velletje bakpapier.
Als de burger goed plat is dan trek je het bakpapier van het gehakt. Je ziet dat de korst zich al aan het vormen is. Dat is het moment dat we de burger bestrooien met wat zout en op de helft de kaas leggen.
Dan vouw je de burger over het gehakt en gaar je hem verder tot het gehakt helemaal gaar is en de kaas hier en daar lekker gegrild. Alleen dit is al genoeg om dit recept een hit te maken deze zomer.
Dan gaat de smashburger op een warme zachte pitta met alles wat er ook op en in een broodje shoarma gaat. Dit is onze shoarma smashburger met kaas. Ga jij deze smashburger ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 200 gram geraspte kaas
- 4 pita broodjes
- tomaat
- komkommer
- sla
- knoflooksaus
- zeezout
Voor de dry rub
- 1 el komijn
- 1 el koriander
- 1 el knoflookgranulaat
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl gemalen gember
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl cayenne pepper
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Meng de ingrediënten voor de dry rub en gooi 1 eetlepel ervan door het gehakt. Meng alles goed door elkaar en maar 4 gelijke ballen. Leg ze in de koelkast terwijl je de barbecue voorbereidt.
- Zorg in de barbecue voor een directe verhitting van een grillplaat, plancha of gietijzeren skillet.
- Druk de bal gehakt zo plat mogelijk op de grillplaat en wacht tot zich en korst vormt. Bestrooi de burger met wat zout en warm tegelijk al wat pitta broodjes op.
- Leg ongeveer 50 gram gerapste kaas op de helft van de burger en vouw de burger over het gehakt heen.
- Laat de burger even liggen en keer hem dan één keer tot de kaas gesmolten is en misschien al gegrild.
- Snij het pittabroodje open en vul deze met de shoarma smash burger, tomaat, komkommer, sla en natuurlijk knoflooksaus.