Shoarma van lamsbout

In samenwerking met

In Nederland is de meeste shoarma gemaakt van varkensvlees. Maar echte shoarma is oorspronkelijk van lamsvlees. Grote plakken lamsschouder en -bout worden aan dikke spiezen geregen en rondom gegrild. Dan worden er dunne reepjes van gesneden die je in een pita propt.

Wij maken zelden genoeg shoarma om het aan een spies te kunnen rijgen maar we wilden wel een keer echte shoarma maken.

We vonden bij Beef en Steak deze lamsbout van 2 kilo. Hij kwam met been maar dat was geen probleem. Die snijden we er zo uit. Volg met een flexibel fileermes gewoon het bot zodat er zo min mogelijk vlees verloren gaat. Snij altijd van je andere hand af zodat het mes niet per ongeluk in die hand terecht komt.

Vindt je dit toch te spannend dan vraag je gewoon je slager of hij dit voor je wil doen.

Daarna snijden we het zilvervlies en harde stukken vet van het vlees. Omdat we het vlees in dunne repen snel gaan grillen zal het harde vet niet de tijd krijgen om zacht te worden en alleen maar zorgen voor steekvlammen. Het zilvervlies halen we weg omdat we het vlees gaan kruiden en het zilvervlies zorgt er enkel voor dat deze kruiden het vlees niet bereiken.

Daarna snijden we de stukken lamsbout in plakken van ongeveer een centimeter. Iets dikker mag, iets dunner ook. Hou er alleen rekening mee dat verschillende diktes dus ook verschillende bereidingstijden hebben.

We gebruiken voor deze shoarma onze eigen shoarma kruidenmix die we een beetje aangepast hebben. De oude mix was echt al goed maar met andere verhoudingen vinden we de smaak toch net iets beter.

We grillen de plakken lam op onze Kamado Joe Classic III. Door de hoge ketel en het in hoogte verstelbare rooster is het een perfecte gril waarmee je elke temperatuur kunt halen.

We grillen de lam om en om zonder dat we de kruiden laten verbranden. Het is dus een kwestie van in de gaten houden en op tijd omdraaien. Zo ben je lekker bezig.

De stukken lamsvlees die al goed zijn leggen we aan de rand van de ketel waar het iets koeler is zodat er ruimte ontstaat om de pita broodjes op te warmen. 3 minuten aan beide kanten is genoeg.

De gegrilde plakken lamsbout snijden we haaks op de draad in dunne repen en die proppen we in het pitabroodje. Steek er nog wat sla, tomaat en komkommer bij en het lijkt al heel wat. Daarna moet er natuurlijk alleen nog maar een dikke klodder knoflooksaus overheen.

Dit is onze shoarma van lamsbout. Ga jij deze ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • lamsbout
  • Pita broodjes
  • Ijsbergsla
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Groene pepers
  • Knoflooksaus

Voor de shoarma kruiden

  • 1 el komijn
  • 1 el koriander
  • 1 el knoflookgranulaat
  • 1 el zout
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl cayenne pepper
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Snij het been uit de lamsbout en verwijder het zilvervlies en harde stukken vet. Snij het losse vlees dan in plakken van ongeveer een centimeter.
  2. Mix de ingrediënten voor de shoarma mix en strooi een egale laag over beide kanten van het vlees. Laar dit een nachtje in de koelkast intrekken.
  3. Bereid een barbecue voor om te grillen. Leg de plakken lamsbout op het rooster en gril het vlees om en om tot een kerntemperatuur van 65-70ºC. Warm ondertussen ook de pitabroodjes op.
  4. Snij de plakken lamsbout in dunne repen en snij de pitabroodjes open.
  5. Vul de pitabroodjes met het vlees en alles wat je daarna nog lekker vindt.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving