Shoarma van varkensvlees

In samenwerking met

Shoarma van varkensvlees

Wij maakten al vaker shoarma van lam en kip. Maar nooit van varkensvlees. En dat is natuurlijk helemaal niet raar maar toch ook weer wel. In Nederland eten wij namelijk heel veel shoarma van varkensvlees.

Dat gaan wij bij deze dus even rechtzetten met een heerlijke shoarma van een hele procureur.

Als je de procureur in mooie plakken wil snijden helpt het als deze nog net niet helemaal ontdooit is. Dan is het vlees minder zacht en snij je makkelijker recht.

De marinade die we voor deze shoarma nodig hebben is een basis van olijfolie en citroensap met een flinke rij kruiden en specerijen. De belangrijkste daarvan is kaneel. Kaneel en gember geven die “echte” shoarma smaak en geur.

Deze shoarma grilden wij aan de nieuwe rotisserie die we kregen voor de Masterbuilt smoker. De motor van de Masterbuilt rotisserie zit vast aan de ketel. Je schroeft eerst een plug uit de wand en in dat gat komt een nieuwe plug die vastgeschroefd wordt in de motor.

In de beschrijving staat dat de motor er weer af moet als je hem niet gebruikt of als de temperatuur in de ketel te hoog wordt. Het loshalen van de motor en het terugzetten van de plug is een klusje van niets. Maar het zou toch makkelijker zijn als je hem er zo af kan pakken.

Na een nachtje in de marinade regen we de lappen procureur aan het spit. Voor en achter de stapel vlees prikten we een halve ui aan het spit. Dit is niet voor de smaak maar om de losse lappen vlees op hun plek te houden.

Omdat de temperatuur in de ketel van de Masterbuilt 800 het stabielst is aan de linkerkant hebben we daar het vlees hangen. Ga dus niet lopen zeuren dat alles niet in het midden hangt.

Het grillen van shoarma gaat net als in de shoarmazaak. Elke keer als de buitenkant donkerbruin is en een paar lekkere grillrandjes heeft dan mag je die erafsnijden. Daarna sluit je het deksel weer zodat de rest door kan garen. Ondertussen kan jij je eerste broodje maken.

Twijfel je of het vlees wel gaar is dan steek je je Thermapen even in het vlees. Een kerntemperatuur van 65ºC is top. Iets hoger mag ook omdat het vlees van zichzelf mals en sappig genoeg is.

Serveer de shoarma met een paar pita broodjes en wat frisse sla, komkommer, tomaat en ui. Een flinke klodder knoflooksaus erbij en misschien wat pittigers en smullen maar. Als jij deze shoarma gaat maken laat ons dat dan weten in een reactie hieronder. Of beter! Maak het en maak dan een foto. Plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het er uitziet.

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 80 ml olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 1 el knoflookgranulaat
  • 2 tl komijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gember
  • 1 tl oregano
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl cayenne peper
  • 1 tl zeezout
  • 1/2 tl zwarte peper

Serveren met

  • Dungesneden rode ui
  • Knoflooksaus
  • Komkommer
  • Citroenpartjes
  • Tomaat
  • Sla
  • En natuurlijk pita broodjes
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

  1. Snij de procureur in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  2. Mix alles voor de marinade in een ruime kom en leg daar de plakken procureur in. Laat het vlees zo een paar uur tot een hele nacht marineren.
  3. Steek een halve ui aan het spit en rijg daarna de plakken aan het spit. Zorg dat het vlees goed verdeelt is zodat het spit in balans is. Eindig weer met een halve ui.
  4. Hang de rotisserie in de barbecue en gril het vlees tot de buitenkant mooi bruin is en minstens 65ºC.
  5. Snij de buitenkant in dunne reepjes van het spit en laat de rest verder grillen.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook