Short ribs uit de dutch oven

In samenwerking met

Short ribs uit de dutch oven

Ben je klaar voor geweldige short ribs met minimale moeite? Dit recept voor short ribs uit de dutch oven is precies wat je zoekt. En je krijgt er nog een heerlijke saus bij ook.

Wat je nodig hebt zijn mooie short ribs, een Dutch oven en een klein beetje tijd. Deze short ribs heb je in 4 uur op tafel.

We willen deze short ribs zo mals mogelijk hebben en vol smaak. Daarom verwijderen we het vlies aan de rib kant van het vlees. Je steekt een ontbijtmes tussen het vlies en een rib en dan maak je net genoeg ruimte om er een vinger tussen te krijgen. Als het goed is dan trek je nu zo het vlies er af. Gaat het niet zo makkelijk omdat het vlies glad en glibberig is dan kan je een stuk keukenpapier gebruiken voor meer grip.

We gaan van het vocht dat achterblijft in de pan een geweldige dikke saus maken. De saus smaakt zo geweldig lekker door het beenmerg dat uit de botten van het vlees komt. Beenmerg wordt al eeuwen gebruikt om soepen en saus die smaak te geven. Beenmerg zit namelijk vol met collageen wat alles een diepe en rijke smaak geeft.

We gaan dit recept maken in onze Konnected Joe. Dat is een echte kamado met het gemak van een oven. Je stelt de temperatuur in en daarna druk je op de zelfontbrander. De Konnected Joe steekt zichzelf aan en houd de temperatuur stabiel tijdens de hele bereiding.

Na 2 uurtjes heeft het vlees al een prachtige kleur en je ziet dat de kruiden een korst gevormd hebben. Dit is stap 1 van de bereiding.

Voor de volgende stap gaan we de Dutch Oven in de kamado plaatsen. Wij gebruiken de hapjespan van Skottsberg omdat deze niet te diep is en breed genoeg om al het vlees in één keer te bereiden.

In de pan fruiten we eerst de ui en knoflook en daar bovenop leggen we de gerookte short ribs. Dan steken we de verse Italiaanse kruiden tussen het vlees en maken we een bodem met bier. Het bier zal ervoor zorgen dat in de gesloten pan het vlees gestoofd wordt tot het supermals is. De ui, knoflook, de verse kruiden en het beenmerg in het vlees zullen de saus onderin de pan vormen.

Het is belangrijk om zo nu en dan te checken of er nog genoeg vocht in de pan zit en dat niet alles droog kookt. In het deksel van de Skottsberg pan zitten kleine bultjes die ervoor zorgen dat het gecondenseerde vocht zich weer goed verdeeld in de pan. En dat het dus niet aan de randen van het deksel uit de pan kan lopen.

Na nog ongeveer anderhald tot twee uur in de pan heb je geweldig mals vlees. Je kan zelf beslissen hoe mals je het vlees wil hebben door het langer of minder lang in de pan te laten liggen. Wij willen dat het vlees nog net aan het bot blijft hangen.

Als je het vlees en de stokjes van de kruiden uit de pan haalt dan kan je met een beetje bloem een geweldige saus. Roer de bloem met kleine beetjes door de saus tot het voor jou de gewenste dikte heeft. Wil je de saus helemaal zonder stukjes ui en knoflook dan kan je het nog door de blender halen.

Wij serveerden deze heerlijke short ribs met een groffe aardappelpuree en natuurlijk de saus. Ga jij deze dutch oven short ribs ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 setje short ribs
 • Voor de dry rub
 • 1 el zeezout
 • 1 el zwarte peper
 • 2 tl uiengranulaat
 • 2 tl knoflookgranulaat
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1 tl chipotle poeder

Voor de saus

 • 2 el olijfolie
 • 1 grote witte ui (gesnipperd)
 • 4 tenen knoflook (fijn gesneden)
 • 2 flesjes bier
 • Verse Italiaanse kruiden (oregano, rozemarijn, salie en tijm)
 • 2 el bloem
 • 2 el paprikapoeder
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Verwijder het vet en het vlies van de short ribs en snij het vlees dan per rib in stukken
 2. Meng de ingrediënten voor de dry rub en strooi dit in een egale laag over het vlees
 3. Rook de shortribs 2 uur op 150ºC met wat rookhout. Eikenhout werkt hier heel goed.
 4. Haal het vlees van het rooster en plaats een dutch oven. Giet wat olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook.
 5. Leg het vlees terug in de pan en leg de verse kruiden op en tussen het vlees. Giet het bier in de pan en sluit het deksel.
 6. Laat het vlees zo 2 uurtjes stoven tot het bijna vanzelf van het vlees valt.
 7. Haal het vlees uit de pan en haal de takjes rozemarijn en tijm uit de pan.
 8. Roer de bloem en de paprikapoeder door de saus en laat het inkoken tot het aan de achterkant van een lepel blijft plakken. Haal vervolgens de saus door een keukenmachine
 9. Serveer de short ribs samen met bijvoorbeeld aardappelpuree en de saus.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook