Short ribs van de rotisserie

Short ribs van de rotisserie

Wij zijn gek op short ribs. Als we vanaf nu nog maar 1 ding mogen bereiden op de barbecue dan worden het short ribs. Short ribs zitten vol met smaak, zijn sappig en kunnen op een hoop manieren bereid worden.

Normaal barbecueen we short ribs low and slow met de 3-2-1 methode maar deze keer hebben we ze geroosterd op de rotisserie. Het duurt net zo lang maar het is uiteindelijk een hele andere beleving.

Voor elk short rib recept gebruiken we het liefst de Jacob’s Ladder van Beef en Steak. Dat is een variant op de gewone short ribs met 3 botten maar dan met 5 of 6 botten. Deze short ribs bestaan uit 1 laag vlees in plaats van de short ribs met 2 lagen vlees die je ergens anders aangeboden ziet. De 2 lagen moeten eigenlijk anders bereid worden en worden eigenlijk nooit echt mals.

Deze short ribs kunnen eigenlijk nooit mis gaan en zijn eigenlijk altijd goed. Van medium rare tot fall of the bone. De enige voorbereiding die je moet doen is het verwijderen van het zilvervlies aan de vleeszijde en het membraan op de botten.

Daarna mag je de rub aanbrengen. Wij kiezen voor de klassieker 50/50 zout en zwarte peper. Wil je het meer uitbundiger dan kan je knoflook- en uienpoeder toevoegen. Je kan ook nooit misgaan met een goeie hoeveelheid paprikapoeder.

Daarna rijg je de short ribs in een s-bocht aan het spit. Je prikt op 3 plekken met een mes om de 2 ribben door het vlees zodat het rijgen een stuk makkelijker gaat. Er is altijd een dunner stuk vlees op een volledige Jacobs Ladder. Dat is hier aan de linkerkant. Je zorgt dat deze aan de binnenkant van het spit zit. Zo heb je de dikke kant aan de buitenkant zitten en gaart deze net wat sneller omdat ie korter op de hitte zit.

Dit is de reden waarom short ribs aan het spit zo goed werken. Het vlees wordt rondom gegrild en langzaam gegaard terwijl de sappen rond blijven gaan.

Na 4 tot 5 uur zie je dat het vlees terug getrokken is en een hoop bot laat zien. Dat is een goed teken. Dit is het moment om af en toe de temperatuur te checken. Wij gaan voor een kerntemperatuur van 85°C. Het vlees is dan heerlijk mals maar zeker niet fall of the bone. Wil je dat wel dan laat je het gewoon nog 10 graden verder garen. Let dan wel goed op dat het vlees niet onderin de barbecue terechtkomt.

Dit is het resultaat. Sappig vlees. Een prachtige rookring en een hele mooie bark. We snijden het vlees nu van het bot en haaks op het bot in dunne plakjes.

Ingrediënten

  • Short ribs
  • 2 eetlepels versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels grof zout
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor met een temperatuur van 140°C en de houtskool zo ver mogelijk uit het midden. Zo hangt het vlees niet boven de houtskool.
  2. Snij aan de vleeskant het zilvervlies weg. Het vet laat je zitten. Aan de botkant verwijder je het membraan. Druk een bot mes tussen het bot en het membraan en til het op totdat je er een vinger onder kunt steken. Daarna trek je het zo los.
  3. Mix zout en peper en strooi een egale laag over alle zijdes van de short ribs.
  4. Rijg de short ribs in een s-bocht aan spit. steek in ieder geval aan 1 kant de vorken in het vlees zodat het vlees goed mee draait.
  5. Plaats het spit in de motor en sluit het deksel. Na 4 uur check je het vlees. Als het vlees terug getrokken is en een paar centimeter bot laat zien dan kan je de kerntemperatuur checken. Deze moet minstens 80°C zijn.
  6. Haal de short ribs van het spit. Snij het vlees per rib. Daarna snij je het vlees van het bot en snij je het vlees haaks op de draad in dunne plakken.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook