In English

Sinaasappel sambal kippenvleugels

In samenwerking met

Sinaasappel sambal kippenvleugels

Na een hele week winter is het ineens lente geworden. Het zonnetje schijnt en al is de temperatuur nog maar 10 graden, wij zijn helemaal klaar voor de zomer. Tijdens een recepten verzin sessie hebben we een stapel kippenvleugels gemaakt. Wat ons betreft zijn kippenvleugels de go-to snack voor elke gelegenheid.

Je kan ons, of onze gasten, altijd blij maken met een bord met heerlijk gegrilde kippenvleugels. En ze zijn zo makkelijk om te maken dat er geen reden is om het niet te doen. Deze kippenvleugels hebben we na het roken voorzien van een geweldige saus van sinaasappelsap en sambal. Pittig maar minder dan je zou verwachten.

De kruiden op de kippenvleugels houden we simpel. Zout, knoflookgranulaat en chiliflakes. Dat is alles. Wij gebruiken graag knoflookgranulaat ipv knoflookpoeder. Granulaat is groffer en behoudt langer de smaak dan knoflook poeder. Bijkomend voordeel is dat knoflookpoeder sneller gaat klonteren. Dan krijg je het op een gegeven moment zelfs niet meer uit de bus.

De saus van sinaasappelsap en sambal moet ingedikt worden. We hadden nog wat ruimte in de KJ Classic dus hebben we de saus in het midden van het rooster gezet. Zo kan de saus alvast indikken en pikt het misschien ook wat rook op. Je probeert wel eens wat.

Deze keer hebben we ook de SlōRoller gebruikt. Dit is een accesoire die je standaard krijgt bij de Classic 3 en die van de Kamado Joe de perfecte smoker smaakt. De Joe is gewoonlijk al heel stabiel maar door de SlōRoller krijg je een gelijkmatige hitte zonder de gebruikelijke hitteplekken aan de randen van de ketel waar de hitte langs de platesetter komt.

Na ongeveer een uur op 150°C zijn de kippenvleugels klaar. Zo makkelijk is het. De kerntemperatuur is dan rond de 85°C. Dit lijkt te hoog maar is perfect voor kippenvleugels. Het vlees is dan heel mals doordat het bindweefsel is afgebroken en je het vlees bijna van het bot af kunt zuigen. Zo horen wat ons betreft kippenvleugels te zijn. De saus was nog niet genoeg ingedikt dus die hebben we even opgewarmd op het fornuis voor het laatste stukje.

Het deksel halen we van de SlōRoller zodat de temperatuur omhoog gaat. Dan halen we één voor één de kippenvleugels door de saus en grillen we ze nog even af zodat de saus lekker plakkerig wordt.

Serveer de kippenvleugels met wat partjes sinaasappel. Zorg dat je er meteen zelf 1 pakt want anders zijn ze op en moet je er meer maken. Ook geen probleem natuurlijk.

Ingrediënten

 • 1 kilo kippenvleugels
 • olijfolie
 • 2 tl grof zout
 • 1 tl knoflookgranulaat
 • 1/2 tl chiliflakes

Voor de saus

 • 200 ml sinaasappelsap
 • 100 ml water
 • 100 gram honing
 • 50 gram sambal manis
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor een indirecte hitte van ongeveer 150°C.
 2. Schenk wat olijfolie over de kippenvleugels en bestrooi ze met de zout, knoflookgranulaat en chiliflakes.
 3. Leg de kippenvleugels aan de koele kant van het rooster en sluit het deksel.
 4. Gooi de ingredienten voor de saus in een pan en laat het zachtjes inkoken tot de saus aan de achterkant van een lepel blijft plakken.
 5. Als de kippenvleugels in ongeveer 45 minuten tot een uur een kerntemperatuur hebben van 85°C dan haal je ze door de saus en gril je ze kort af boven directe hitte.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook