Skirtsteak met Amsterdamse ui

Skirtsteak met Amsterdamse ui

Wij hebben altijd wel een potje met Amsterdamse uitjes in de koelkast staan. Als het potje op is dan hou je een half potje sap over. Weet je dat je daar een hele lekkere marinade van kan maken?

Het sap zelf is al genoeg maar gooi er nog wat suiker, chiliflakes en knoflook bij en het wordt helemaal een feest. Wij gaan een skirtsteak in deze marinade op smaak brengen voor een heerlijk borrelhapje.

Skirtsteak ziet er een beetje vreemd uit. Het is een lang stuk rundvlees van wel een meter lang met een hele groffe structuur. Bij je slager kan je vragen naar middenrif mocht hij het niet kennen.

Hier en daar zitten wat dikkere stukken vet en vliezen. Die snij je overal weg. Omdat je straks het vlees heel snel op hoge temperatuur grilt hebben de dikkere stukken vet niet de tijd om te smelten. De vliezen heb je ook niets aan. Dat houd alleen maar de marinade tegen.

Je ziet hier ook goed de structuur van het vlees. Je weet nu ook precies wat we bedoelen met haaks op de draad snijden. Wat zo mooi is aan deze skirtsteak is de hele mooie dooradering van het vlees. Dit is skirtsteak van een dubbeldoelkoe. Deze koeien worden geselecteerd na een carrière als melkkoe om te zorgen voor een prachtig stuk vlees.

Door de groffe structuur is het vlees enorm geschikt om te marineren. Hiervoor gebruiken we dus het sap uit dat potje Amsterdamse uitjes. Samen met de chiliflakes, suiker en knoflook heb je een simpele marinade. Het vlees laat je zo minstens 3 uur staan. Maximaal 5 uur anders ga je door het zuur het vlees koken en dan wordt het slijmerig en das niet lekker.

Na de marinade strijk je wat olijfolie over het vlees en gril je het in een paar minuten om en om boven directe hitte. Heb je een gietijzeren rooster of grillplaat dan gebruik je die. Gietijzer houd goed de hitte vast en die hitte heb je nodig voor dit klusje.

Het vlees is zo dun dat je het niet echt kunt meten. Daarom hebben we het over minuten grillen. Als het vlees een kleurtje krijgt ben je eigenlijk al klaar. Maar mocht je het toch willen meten dan ga je voor een kerntemperatuur van 55°C.

Na het grillen laat je het vlees even rusten. Strooi wat grof zout over het vlees zodat het nog een beetje de tijd krijgt om te smelten en ga ondertussen 10 minuten wat anders doen. Het stokbrood snijden en de mosterd pakken bijvoorbeeld.

Na het rusten is het tijd om de steak te snijden. Haaks op de draad zoals we al zeiden. Probeer om ongeveer plakjes van 4-5 millimeter te snijden. Dunner mag natuurlijk ook.

Je ziet nu dus dat je de draad (de spieren) door hebt gesneden zodat je vanzelf mals vlees krijgt.

Dit is dus wat de bedoeling is. Mooie kleine hapjes voor bij de borrel.

Ingrediënten

 • Skirtsteak ca 500 gram
 • Overgebleven sap van Amsterdamse uitjes. ±200 ml.
 • 1 theelepel chiliflakes
 • 1 theelepel suiker
 • 2 tenen geraspte knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie
 • grof zout

Erbij

 • Milde mosterd
 • Amsterdamse uitjes

Bereiding

 1. Verwijder vliezen en grote stukken vet van de skirtsteak. Snij de skirtsteak in handelbare delen.
 2. Doe het sap, chiliflakes, suiker en de geraspte knoflook in een ziplockzak. Doe de skirtsteak erbij en laat het vlees zeker 3 uur gekoeld marineren.
 3. Bereid een barbecue voor om direct te garen.
 4. Smeer wat olijfolie op beide zijden van de skirtsteak en gril om en om in een paar minuten tot een kerntemperatuur van 55°C.
 5. Strooi wat grof zout over het vlees en laat rusten terwijl je het stokbrood snijd.
 6. Snij de skirtsteak haaks op de draad in dunne plakken
 7. Beleg elk stukje stokbrood met 2 plakjes skirtsteak, wat Amsterdamse uitjes en een beetje mosterd.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook