Het kost even wat tijd maar het is absoluut de moeite waard om je hamburgers een keer te roken in plaats van te grillen. Door ze te roken, krijg je geweldige sappige burgers met een intense rooksmaak die je simpelweg niet krijgt als je ze grilt.
Het enige waar je rekening mee moet houden dat je familie niet gaat verwachten dat je binnen 10 minuten een hamburger tevoorschijn tovert. Met deze burger ben je zeker 3 uur verder.
Voor de saus gebruiken we gerookte knoflook. Aan het eind van een barbecuesessie gooien we altijd een bolletje (of twee) op de barbecue. Deze gerookte knoflook kan je goed bewaren en overal voor gebruiken.
Je snijdt de kop van een hele bol knoflook. Giet wat olijfolie eroverheen en wat zout. Daarna zet je de bol in de barbecue totdat de tenen zacht zijn. Dan druk je ze er heel makkelijk uit en kan je ze pureren.
Met een paar van die tenen knoflook maakten we een goeie saus voor bij de burger. In de saus gaat ook pimenton. Pimenton is een hele makelijke, en lekkere, manier om een een rooksmaak aan een gerecht te geven. Pimenton is niet zomaar gerookt paprikapoeder. Pimenton wordt gemaakt van een pittige soort paprika. Deze worden vervolgens wekenlang gerookt waarna ze worden vermalen tot poeder. En dat proef je.
Dit worden flinke burgers van 250 gram per stuk. We maken ze ook lekker dik omdat er tijdens het langdurige roken wel wat vocht verdwijnt. Maar je hoeft niet bang te zijn dat de burgers droog worden.
We mengen alle ingredienten door het gehakt behalve het zout. Door het zout wordt de structuur van de burger een stuk stijver en stugger. Wij houden van een lossere sructuur in onze burgers. Het zout strooien we over het vlees vlak voordat ze de barbecue in gaan.
Dit kan je toch geen droge burgers noemen. Boven de 65°C wordt er vocht uit het vlees gedreven en met 70°C is de hamburger gaar. Daarom garen we ze niet verder. Dit meten we met de Thermapen. Zo kan je razendsnel zien of de burgers klaar zijn. Deze burgers hebben ook geen grilstrepen. Wil je die wel dan stop je met roken als ze rond de 65 graden zijn en gril je ze gloepend heet af.
In Nederland hebben we heel goed brood. Natuurlijk kan je je eigen hamburgerbroodjes maken maar elke supermarkt heeft gewoon prima broodjes liggen. De broodjes roosteren we even kort en dan gaan we ze beleggen.
De volgorde is helemaal aan jou. Wij beginnen met de saus, dan de burger, een dikke plak gerookt ontbijtspek, een flinke schep zuurkool, schijfjes augurk en jalapeño peper. Hou servetjes in de buurt of ga daarna even douchen.
Ingrediënten
- 1 kilo rundergehakt
- 1 el knoflookgranulaat
- 1 el uienpoeder
- 1 el Worcestershire saus
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl grof zout
- 4 dikke plakken ontbijtspek
- 200 gram zuurkool
- schijfjes augurk
- 1 jalapeño peper
- 4 hamburgerbroodjes
- 4 flinke eetlepels mayonaise
- 2 tl pimenton
- 2 tenen knoflook
Bereiding
- Meng het rundergehakt met de knoflookgranulaat, uienpoeder, worcestershire saus en zwarte peper. Deel dit in 4 delen en maak daar ronde ballen van.
- Druk de ballen tot schijven die een centimeter groter zijn dan de bollen die je gekocht hebt.
- Bereid een barbecue voor om te roken met een keteltemperatuur van 100 tot 120°C. Wij gebruikten 2 blokjes eikenhout om te roken. Leg 1 blokje op de hete kolen en de ander net ernaast. Zo kan je urenlang roken.
- Bestrooi de burgers met wat zout. Leg de plakken spek en de hamburgers op het rooster en sluit het deksel. De spek mag eraf als het goudbruin is en de burgers zijn klaar als ze een kerntemperatuur bereikt hebben van 70°C.
- Ondertussen kan je de saus maken door de knoflooktenen te pureren en deze te mengen met de mayonaise en pimenton. Roer alles goed door.
- Snij de broodjes doormidden en rooster ze even kort. Beleg de broodjes met een flinke eetlepel saus, de burger, een plak spek, een beetje zuurkool, een paar schijfjes augurk en jalapeño.