Smokey Sriracha Honing ribs

In samenwerking met

Smokey Sriracha Honing ribs

Wij zijn gek op hete sauzen. En Sriracha staat bij ons in de koelkast deur tussen de ketchup en de mayonaise. Nu heeft Go-Tan een unieke smokey variant in de winkel. Go-Tan was zo vriendelijk om ons een paar flessen toe te sturen om uit te proberen en om te kijken of wij er iets lekkers mee konden maken. Dat moest wel lukken.

Sriracha is een hot chilli saus. Sriracha kan je rechtstreeks gebruiken in de Nasi of door de soep maar wij vinden het ook geweldig op een broodje kaas of om de satésaus wat pittiger te maken.

Wij hebben de Smokey Sriracha gebruikt om een geweldige barbecuesaus te maken. Wil jij de Smokey Sriracha van Go-tan proberen? De saus is gewoon verkrijgbaar bij de AH en Jumbo.

De saus gaan we maken voor een enorme streng buikspareribs. Dat zijn de originele Amerikaanse spareribs. Wat wij in Nederland spareribs noemen zijn eigenlijk baby back ribs en komen van de lende.

Kan je niet aan buikribben komen dan neem je lekker babyback ribs. Pas dan de tijden een beetje aan. 2-1-1 is dan lang zat. Begrijp je niet wat we hiermee bedoelen dan moet je gewoon verder lezen. Maar dat was je toch al van plan toch?

Aan de bot zijde zit een vlies dat wij er graag af halen. Het vlies wordt perkament-achtig en dat past straks niet bij het zachte vlees. Je steekt een bot mes onder het vlies zodat je je vingers onder kan krijgen en dan trek je het er zo af. Gebruik een stuk keukenpapier als het vlies te glibberig is.

Strooi een egale laag dry rub over het vlees aan beide zijden. Vergeet ook de zijkanten niet. Er moet net zoveel op zodat je het vlees net niet meer ziet.

Daarna pak je de spareribs in met wat keukenfolie. Je laat nu de rub minstens 3 kwartier tot een hele nacht in de koelkast intrekken.

De spareribs gaan we bereiden volgens de 3-2-1 methode. Dus gaan we eerst 3 uur indirect roken op een keteltemperatuur van 100 tot 120 graden Celsius. Daarna 2 uur inpakken en daarna 1 uur afgrillen.

Na de eerste 3 uur halen we de spareribs van de barbecue en pakken we ze in met een beetje boter en een half glas appelsap. Dit gedeelte van de bereiding heet de Texas Crutch en zorgt ervoor dat het vlees door de zure appelsap sneller malser wordt.

Het inpakken doe je met 2 lagen aluminiumfolie. Zorg dat de lagen overlappen en alles goed afsluiten zodat er geen vocht kan ontsnappen. Leg ze ingepakt terug op de barbecue.

De barbecuesaus maken we met een minimale hoeveelheid ingrediënten om de Smokey Sriracha goed uit te laten komen. Die is van zichzelf namelijk al lekker genoeg.

Maak de Smokey Sriracha honing saus terwijl de ribben ingepakt op de barbecue liggen. Dat kan in de keuken maar natuurlijk ook in een pannetje op de barbecue. De hoeveelheid Smokey Sriracha die je erbij doet beslis jezelf. Bedenk wel dat het de smaak ten goede komt als je lekker veel gebruikt. De hitte valt straks reuze mee.

Na 2 uur in de folie pak je de spareribs uit. Je ziet dat de botjes zichtbaar worden. Dat is een goed teken. Pas op dat je je niet brandt aan het vocht dat in de folie achterblijft.

Leg de spareribs terug op de barbecue en smeer ze lekker dik in met de Smokey Sriracha honing saus. Laat de ribs het laatste uurtje liggen zodat de saus een beetje kan karameliseren.

Snij wat verse koriander fijn en bestrooi de spareribs ermee. De smaken worden er wat frisser van en het ziet er ook nog goed uit. Vind je koriander niet lekker? Dan sla je deze stap over. Moet je lekker helemaal zelf weten.

Snij het vlees per rib met een scherp mes. Het snijden gaat heel makkelijk want het vlees is boterzacht.

Ingrediënten

Dry rub

 • 100 gram bruine suiker
 • 2 eetlepels paprika poeder
 • 1 eetlepel grof zout
 • 2 theelepels versgemalen zwarte peper
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder

Voor de saus

 • 50 gram ongezouten boter
 • 200 ml ketchup
 • 80 ml honing
 • sap van een halve limoen
 • 80 ml Go-Tan Smokey Sriracha hot chilli sauce
 • Verse koriander om te garneren

Bereiding

 1. Meng alle ingrediënten voor de dry-rub.
 2. Verwijder het vlies van de ribs en snij de losse delen weg. Die zouden alleen maar verbranden.
 3. Bestrooi de ribben met de net gemengde dry rub.
 4. Pak de ribben per stuk in vershoudfolie en laat ze 4 uur tot een nachtje in de koelkast liggen.
 5. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 120-140 graden Celsius.
 6. Pak de ribben uit. Leg een blokje rookhout op de briketten en leg de ribben aan de koelere kant van de barbecue.
 7. Sluit het deksel en laat ze 3 uur liggen.
 8. Na 3 uur pak je de ribben in aluminiumfolie met de boter in plakjes er op en een beetje appelsap en leg je ze terug op de barbecue voor 2 uur.
 9. Ondertussen maken we de saus. Laat de boter in een pannetje smelten en doe de rest van de ingrediënten erbij. Breng de saus eventjes aan de kook en zet het dan op een laag vuurtje.
 10. Haal de ribben uit de aluminiumfolie en leg ze terug op de barbecue.
 11. Smeer de ribs aan beide kanten in met de saus en gril de ribs aan beide kanten zodat de saus iets karamelliseert. Niet overdrijven. Niemand houdt van zwarte ribs.
 12. Snij de spareribs per rib en serveer met verse koriander. Vind je koriander niet lekker dan laat je het lekker achterwege

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook