De BBQ-helden zijn wel een beetje gek op Grieks eten en proberen wel eens wat na te maken op de barbecue. Soms lukt dat best goed zoals met deze Souvlaki. Wel met een eigen inbreng zoals de bietentzatziki.
Souvlaki is op zich niet zo heel moeilijk. Meng alle ingrediënten door elkaar en je bent op de helft. Het ei is belangrijk om het mengsel wat steviger te krijgen anders zou het van het stokje af vallen tijdens het grillen.
Verdeel na het mengen het gehakt in 8 gelijke delen van ongeveer 60 gram. Maak je meer souvlaki dan worden het dus meer delen. 60 gram per stokje is genoeg.
Gebruik platte stokjes. Dat scheelt een hoop ergernis als je de stokjes wilt gaan draaien. Anders zou het vlees niet meedraaien
Maak je handen een beetje nat bij het vormen van de souvlaki rond het stokje. Dan plakt het vlees niet aan je handen.
Leg op elke laag stokjes wat vershoudfolie dan plakken de stokjes niet aan elkaar.
Smeer de souvlaki vlak voordat ze de barbecue op gaan met een beetje olijfolie en bestrooi ze met wat grof zeezout.
Gril de souvlaki rondom mooi bruin. De kerntemperatuur moet in ieder geval 70ºC zijn maar dat lukt wel want de souvlaki is niet zo heel dik.Serveer de souvlaki los of op een pitah met wat bietentzatziki
Ingrediënten
- 500 gram grofgedraaid lamsgehakt
- 100 gram feta. Gekruimeld.
- 1 kleine rode ui. fijngesneden
- 1 teen knoflook. geperst
- handvol fijngesneden versie peterselie
- ½ theelepel komijn
- 1 ei. geklutst
- olijfolie. Extra virgin
- Grof zeezout
Bereiding
- Doe het lamsgehakt met alle ingredienten, behalve de olie en de zout in een kom en meng alles goed door elkaar
- Verdeel het gemengde gehakt in 8 gelijke delen van ongeveer 60 gram en vorm elk deel rond een plat stokje
- Leg de gemaakte souvlaki minstens een half uur in de koelkast zodat het gehaktmengsel wat steviger wordt
- Bereid ondertussen een barbecue voor met 2 zones om te grillen.
- Smeer de souvlaki in met een beetje olijfolie en strooi er wat zout over vlak voordat je ze op de barbecue legt,
- Gril de souvlaki boven directe hitte in een paar minuten rondom lekker bruin.
- Serveer op een broodje met wat groen en de bietentzatziki