Dit eenvoudige recept voor souvlaki van buikspek is één van de makkelijkste manieren om kennis te maken met de Griekse keuken. We marineren de buikspek met knoflook, citroensap en oregano en grillen ze dan aan spiesen tot ze van binnen mals en sappig zijn en van buiten knapperig en goudbruin.
Deze souvlaki van buikspek is een fantastisch gerecht om te serveren bij een gezellige barbecue of een zomerse maaltijd in de tuin. Serveer het met een frisse salade, tzatziki en pita brood voor een complete maaltijd.
Souvlaki betekent spiesje in het Grieks. Traditioneel is het kip-, lams- of varkensvlees dat gegrild wordt boven gloeiende kooltjes. Over het algemeen maken wij in Nederland souvlaki met varkenshaas. In Griekenland gebruiken ze ook heel vaak buikspek.
Hou er rekening mee dat het mager buikspek is. Dat lijkt zichzelf tegen te spreken maar wat je niet wil is dikke stukken vet zonder vlees. We hebben ook het dikste vet aan de buitenkant weggesneden. Laat een paar millimeter zitten en dan snij je er blokjes van. Of andersom als je dat makkelijker vindt.
De marinade is een mix van alles wat de Griekse keuken zo lekker maakt en honing. De souvlaki gaan we straks voor het grootste deel indirect bereiden. De honing zorgt er voor dat het vlees door karamelisatie toch mooi goudbruin wordt.
Zoals gezegd gaan we de souvlaki van buikspek indirect bereiden. Zo krijgt het vet lekker de tijd om zacht te worden. Niemand wil op stukken vet kauwen. Leg wel een stuk aluminiumfolie waarvan je de randjes wat naar boven vouwt onder het vlees. Anders druppelt het vet op de platesetter en dat gaat stinken.
Deze souvlaki is een lekker makkelijk recept voor elk barbecue feestje omdat je de spiesen lekker kan laten liggen totdat je ze wil gaan serveren. Een half uur langer laten liggen is echt geen probleem. Door het vet zal het vlees niet uitdrogen.
Na 3 kwartier tot een uur zijn de souvlaki in principe klaar. Voor de mooi grillen we ze nog even rondom af boven directe hitte. Je moet er wel bijblijven en de spiesen regelmatig keren. Door de hoge vlammen zal het vlees anders verbranden.
We hebben een sausje gemaakt met olijfolie, citroensap en honing. Daar smeren we de souvlaki mee in vlak voor het serveren. De saus geeft de buikspek een frisse kick die het wel kan gebruiken. De souvlaki serveren we met pita brood, wat tomaat, ui, komkommer, partjes citroen en natuurlijk tzatziki.
Ga jij deze souvlaki van buikspek ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 1 kg buikspek
Voor de marinade
- 1 geraspte witte ui
- 3 tenen knoflook geraspt
- 2 el olijfolie
- 2 el honing
- 1 el oregano
- Sap van 1 citroen
- 1 tl zeezout
- 1 tl zwarte peper
Voor de saus
- 3 el olijfolie
- Sap van een halve citroen
- 1 el honing
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Snij de buikspek in blokjes van 2 cm. Snij daarna hele dikke stukken vet van de buitenkant van de blokjes.
- Maak de marinade en doe daar de blokjes spek in laat ze zo een nachtje in de koelkast staan.
- Rijg de gemarineerde blokjes spek aan spiesen en bereid de barbecue voor, voor een indirecte bereiding met een keteltemperatuur van 150ºC.
- Laat de spiesen 3 kwartier tot een uur liggen tot het vet zacht is geworden. Gril ze daarna rondom af voor een mooi kleurtje.