Spaanse spareribs

Spaanse spareribs

Wij kregen een paar mooie spareribs waaronder een prachtige Iberico sparerib. Wat doe je dan? Dan ga je op zoek naar een recept wat dit spaanse topvlees eer aandoet. Spaanse spareribs die het goed zullen doen in een tapas restaurant.

Tapas zijn in Spanje een sociale gelegenheid omdat je niet gefocused bent op een volledige maaltijd maar zo nu en dan wat aangeboden krijgt. Deze spareribs of Costillas de Cerdo zijn een mooie combinatie van Tapas en barbecue.

Deze spareribs zijn niet Amerikaans zoet en vallen ook niet vanzelf van het bot. Maar ze zijn mals genoeg. Zeker als je aan Iberico ribs kan komen.

iberico-spareribsDeze Iberico sparerib kregen wij van De Vleesboerderij. Doordat de varkens het hele jaar buiten lopen en aan het eind van hun leven uitsluitend eikeltjes eten is het vlees donkerder van kleur en heeft een grotere hoeveelheid vet.

Als je de ribben in je handen hebt dan zijn ze voelbaar vetter. Dit zie je bovenop liggen maar ook als intramusculair vet door het vlees heen. Dit vet zorgt voor een betere smaakverdeling in het vlees maar ook voor een grotere sappigheid.

spaanse-spareribs-rubNa het verwijderen van het vlies breng je de dry-rub ruim aan op beide zijden.

Dit is een manier om een barbecue op te bouwen voor een indirecte bereiding. Wij maken hier gebruik van een snake omdat we vandaag hot devil staafbriketten gebruiken. Als de barbecue op temperatuur is dan mag het vlees erop. Door de snake en een bak water op het rooster boven de gloeiende briketten blijft de barbecue lekker stabiel. Als rookhout gebruik je fruithout. Het liefst citrushout.

sinaasappelsausAls de ribben op de barbecue liggen heb je even de tijd om de sinaasappelsaus te maken. Pas op dat de saus niet te veel indikt. Als deze afkoelt wordt hij nog wat dikker en voor je het weet komt de saus niet meer van de kwast af. De saus moet net dik genoeg zijn om aan de kwast te blijven hangen. Zeker niet zo dik als ketchup.

spaanse-spareribs-sinaasappelsaus-2De sinaasappelsaus smeer je in na ongeveer 2 uur. Een keer is genoeg. Anders zouden de ribs te zuur worden. Een beetje zuur werkt erg goed met de gebruikte kruiden. Na 3 uur pak je de ribben met een tang bij de eerste 3 botjes op. Als het vlees dreigt te scheuren onder het eigen gewicht zijn de ribben klaar.

spaanse-spareribs-2Serveer met de overgebleven sinaasappelsaus of, traditioneler, met een pittige paprikasaus.

Ingrediënten

Voor de Dry-rub (genoeg voor 3 strengen)

 • 2 eetlepel gerookte paprikapoeder
 • ½ tl gemalen korianderzaad
 • ½ tl gemalen komijnzaad
 • 1 tl gemalen venkelzaad
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 1 tl grof zout
 • 1 tl versgemalen zwarte peper
 • ½ tl cayennepeper

Sinaasappelsaus

 • Sap van 2 sinaasappels
 • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
 • 2 theelepels bruine suiker
 • 1 theelepel gemalen komijnzaad

Bereiding

 1. Verwijder het vlies aan de botkant van de spareribs. wil je precies weten hoe dan kunnen we je dat haarfijn uitleggen
 2. Maak de dry-rub door alle kruiden en specerijen goed te mixen
 3. Bestrooi de ribben met de dry-rub en laat dit minstens 3 kwartier gekoeld intrekken terwijl je de barbecue voorbereid.
 4. We gaan de ribben indirect bereiden op een keteltemperatuur ergens tussen de 110 en 140°C. Een beetje rook is ook lekker.
 5. Nadat de ribben er op liggen maak je de sinaasappelsaus.
 6. Giet alle ingrediënten van de saus in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Als de saus iets is ingedikt, met de nadruk op iets, dan haal je het pannetje van het vuur. De saus moet net dik genoeg zijn om aan de buitenkant van een lepel te blijven hangen.
 7. Na 2 uur roken smeer je de ribben in met de sinaasappelsaus
 8. De spareribs zijn klaar als ze bijna breken als je ze aan 1 kant optilt.
 9. Serveer met de overgebleven sinaasappelsaus

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook