De lekkerste pasta saus is degene die je zelf hebt gemaakt. Zo simpel is het. Je weet precies wat je er in stopt. Tomaten, uien, knoflook en verse kruiden. Als je dit alles ook nog eerst in de kamado zet dan weet je niet wat je meemaakt. Je proeft gewoon meer tomaat.
Wij grilden een paar duimdikke ribeyes voor bij de saus, maar de saus kan je ook heel goed gebruiken over de pizza. De saus kan je ook goed portioneren en invriezen dus maak in ieder geval genoeg.
Het lastigste gedeelte van dit recept is de voorbereiding van de tomaatjes. Je snijdt ze doormidden en dan verwijder je de steel aanzet. Dat is alles. Valt dus eigenlijk wel mee. Daarna is het gewoon zaak om op elk tomaatje een schepje van de ui, knoflook en kruidenmix te doen.
Deze keer hebben we Roma tomaten gebruikt omdat er simpelweg geen andere tomaten in de winkel lagen. Zomers kan je op zoek gaan naar spannendere soorten die nog wat zoeter zijn.
Wij gebruiken de Kamado Joe Classic als oven. We plaatsen de platesetters en stellen hem af op een temperatuur van 160°C. We hebben de tomaatjes in een RVS oventray. Even een tip tussendoor. De Koncis van Ikea past precies in de classic.
Na twee uur draaien we de tomaatjes om. Dan garen de tomaatjes nog door terwijl ze in hun eigen sap en de olijfolie liggen. De geur is al geweldig. Dit is het moment dat de buren ook honger krijgen.
Na nog een half uur is dit het resultaat. De tomaat is helemaal verschrompeld en het sap ligt op de bodem van de tray. In principe kan je dit zo in de blender gooien en dan heb je je saus.
Wij verwijderen nog de schil om een gladdere saus te krijgen. Dit gaat heel makkelijk omdat het velletje compleet los is gekomen. Met een minuut of 3 extra werk ben je klaar.
Deze pastasaus wordt trouwens niet donkerrood zoals je het koopt. Dit komt door de anti oxidanten in de tomaat. Je zou de kleur nog iets donkerder kunnen maken door er een glas rode wijn doorheen te mengen of wat tomatenpasta. Maar waarom zou je? Deze saus is echt geweldig.
Dan verwijderen we de platesetters en stoken we de KJ op. Dit zijn niet hele dikke ribeyes en om ze perfect medium rare te krijgen blijf je ze keren om te komen tot deze prachtige korst zonder dat de kern te ver doorgaart.
Hoe je spaghetti kookt gaan we je niet vertellen. Dat staat op het pak. De ribeye snij je in mooie plakken en leg je in de saus. Wat extra kaas over de spaghetti en je hebt een feestmaal.
Ingrediënten
- 2 duimdikke ribeyes
- zout en peper
- Pasta
Voor de saus
- 15 Roma tomaten
- 3 tenen knoflook
- 1 grote witte ui
- 50 gram boter
- Handvol verse Italiaanse kruiden
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper
- 1/2 tl suiker
- een beetje chiliflakes
- 20 ml olijfolie
Bereiding
- Laat de boter smelten in een koekenpan. Snij de ui en knoflook heel fijn en fruit dit aan in de gesmolten boter. Haal dan de pan van het vuur.
- Snij de Italiaanse kruiden fijn en doe dit bij de uien en knoflook, samen met de zout, peper, suiker, chiliflakes en olijfolie.
- Bereid de Kamado Joe voor op een indirecte temperatuur van 160°C.
- Snij de tomaten doormidden en verwijder de steel aanzet. Leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal en schep het kruidenmengsel over de tomaten. Zet de ovenschaal in de kamado en sluit het deksel.
- Na twee uur open je de kamado en draai je de tomaten om. Sluit het deksel weer voor een half uur.
- Gooi de inhoud van de ovenschaal in een blender en de saus is klaar. Wil je een hele gladde saus dan kan je eerst de schillen verwijderen.
- Verwijder de platesetters. Zet de roosters op de laagste stand en stook de kamado op. Gril de ribeyes om en om tot een kerntemperatuur van 55°C. Laat de ribeyes rusten en bestrooi ze met wat peper en zout.
- Snij de ribeye in dunne plakken en serveer bovenop de saus met spaghetti.