In English

Spareribs van de rotisserie

In samenwerking met

Spareribs van de rotisserie

We zijn gek op spareribs en het maakt ons eigenlijk niet uit hoe je ze bereid hebt. Maar we zijn het gekst op spareribs met een beetje bite. Heerlijk mals maar dat je ze zelf van het bot mag knagen. Daarom hebben we deze keer de spareribs aan de rottiserie geregen.

Het resultaat is spareribs met een geweldig gegrilde buitenkant en een heerlijk mals gerookte binnenkant. Deze spareribs smaken echt heel anders dan de standaard fall-of-the-bone variant. Ook zijn ze een stuk sneller klaar. Wij rookten ze op ongeveer 160 graden Celsius en hadden in anderhalf uur de spareribs op tafel. Zo kan je doordeweeks nog eens spareribs serveren.

Voor de spareribs gebruikten we deze keer prachtige Iberico buikribben. Deze zijn echt enorm en hebben duidelijk een grote hoeveelheid intramusculair vet. In dat vet zit een heleboel smaak omdat Iberico varkens vetgemest zijn met voornamelijk eikels.

Je zou denken dat dit prachtige stuk vlees nooit op de Joe past. Aan mijn gezicht te zien had ik ook mijn twijfels. Maar dat komt helemaal goed.

Voordat we de spareribs op smaak kunnen brengen moeten we het vlies dat op de ribben zit verwijderen. Daar is een trucje voor. Eerst steek je een bot botermes tussen het bot en het vlies. Daarna trek je het mes, en het vlies, omhoog tot je er je vinger onder kunt krijgen.

Daarna kan je het vlies eraf trekken. Lukt dat niet in één keer dan kan je het jezelf makkelijker maken door de laatste restjes met een stukje keukenpapier los te trekken.

We gaan deze geweldige Iberico ribben niet verpesten met standaard zoete bbq smaken. Begrijp ons niet verkeerd. We zijn gek op traditionele Amerikaanse barbecue, maar daar gebruik je geen Iberico voor. En omdat we de ribben op een redelijk hoge temperatuur grillen gebruiken we geen suiker. Dat zou alleen maar verbranden en bitter worden.

Deze spareribs gaan we op smaak brengen met zout en peper, verse knoflook en een handvol verse gesneden Italiaanse kruiden. We laten de spareribs zo een nachtje in een ziplockbag liggen zodat de smaken lekker kunnen intrekken en we de volgende dag meteen kunnen beginnen.

Je kan tegenwoordig op elk soort barbecue een rotisserie plaatsen. Voor de Kamado Joe heb je dan de Joetisserie nodig. Dat is een rotisserie die precies past tussen de ketel en het deksel. Zo trek je geen valse lucht en blijft je kamado werken als een kamado.

We stapelen de houtskool aan 1 kant van de ketel en steken het op 2 plekken aan. We plaatsen alvast de ring van de Joetisserie en wachten tot de wokkels opgebrand zijn. Dan leggen we een stuk dubbel aluminiumfolie onderin de ketel en een beetje tegen de onderste rand van de stapel houtskool. Er komt nogal wat vet van deze Iberico ribs en dat zou meteen vlam vatten en gaan roken.

We sluiten het deksel en zetten de onderste luchtschuif en de topvent helemaal open en laten de temperatuur opkomen tot ongeveer 140 graden. Daarna zetten we de onderste schuif op 2 vingers open en de topvent op anderhalf streepje. Dan wachten we tot de temperatuur op ongeveer 160 graden stabiel blijft. Dan plaatsen we een blokje rookhout. In dit geval appel omdat dat goed past bij spareribs. Elk soort fruithout is goed.

Omdat het hout ervoor zorgt dat de temperatuur weer iets oploopt moet je de luchtstroom iets knijpen. De kleine fijnafstelling regelen we dan met de topvent. Zorg er altijd voor dat de kamado bovenin zeker een vingerdikte open blijft. Sluit je de kamado boven teveel af dan is de doorstroom van verse zuurstof te laag en blijft er teveel rook hangen en dat is niet lekker. Moet je dus de topvent te veel dichtdoen om tot de juiste temperatuur te komen dan zorg je eerst dat de onderste schuif meer dicht gaat.

Als de kamado perfect stabiel is dan gaan we de ribs aan de Joetisserie rijgen. We steken als eerste de spies om en om na elke 3 of 4 ribben door het vlees. Daarna zetten we hem vast met de klemmen.

We plaatsen de spies in de Joetisserie en sluiten het deksel. Nu is het een kwestie van wachten. Trek een biertje open en ga lekker wat anders doen.

Na anderhalf uur gaan we voor de eerste keer checken. Dat is niet helemaal waar maar hadden we wel moeten doen. Ook wij kunnen het niet laten om af en toe te kijken hoe het gaat. Je hebt al die tijd kunnen genieten van de heerlijke geur die uit de barbecue komen en je bent natuurlijk benieuwd hoe ze eruitzien. Zoals je ziet is het vlees van de ribben getrokken. Dat is een goed teken en eigenlijk het signaal dat ze klaar zijn.

Het enige wat je nu hoeft te doen is te checken hoe mals het vlees is. Zet de rotisserie even stil en prik een tandenstoker of de probe van je thermometer door het vlees. Als deze er makkelijk in en uitgaat dan zijn de ribben klaar. Je maakt zelf uit hoe makkelijk, makkelijk is natuurlijk.

Deze rotisserie spareribs zijn echt geweldig. Het enige probleem is dat je er maar één tegelijk kunt grillen. Maar ze zijn snel genoeg klaar dus terwijl je de eerste set op eet kan je de volgende alweer grillen.

Als jij ze ook gaat maken laat ons dan weten hoe ze waren in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Hak een handvol Italiaanse kruiden fijn. Doe hetzelfde met de teen knoflook. Meng dit door elkaar.
  2. Verwijder het vlies van de spareribs en smeer hem in met een beetje olijfolie.
  3. Strooi een beetje zout en peper over het vlees en daarna wrijf je beide kanten in met de Italiaanse kruiden en knoflook. Laat dit 4 uur tot een nachtje intrekken.
  4. Bereid de barbecue voor om de spareribs indirect te grillen met de houtskool niet direct onder de rotisserie. Zorg voor een keteltemperatuur van ongeveer 160°C.
  5. Rijg de spareribs aan de spies en zorg ervoor dat het vlees in het midden van de barbecue komt te hangen. Plaats een blokje rookhout en sluit het deksel.
  6. Na anderhalf uur check je de malsheid van het vlees door een tandenstoker of de probe van je thermometer in het vlees te prikken.
  7. Als de spareribs naar je zin zijn dan laat je ze 10 minuten rusten. Daarna mag je ze in stukken snijden.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook