In English

Spatchcock chilli chicken

Spatchcock chilli chicken

Deze kip is alles wat je van een gegrilde kip verwacht. Het vlees is sappig en de marinade zorgt ervoor dat het velletje mooi goudbruin en plakkerig is. Door de kip eerst zo te snijden dat zij plat kan liggen zorgt ervoor dat de garing veel gelijkmatiger is. Ook gaart de kip dan sneller. Alleen maar pluspunten dus.

De marinade is heel simpel om te maken. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode pepers en gooi vervolgens alles in een blender. That’s it. Ben je een hele stoere jongen dan laat je de zaadjes lekker zitten natuurlijk.

Zorg er in ieder geval voor dat de je de kip minstens 4 uur kunt laten marineren. Langer mag ook. Wil je het lekker rustig aan doen dan doe je dit gewoon een dag eerder. Deze marinade is trouwens ook geweldig als saus.Een kip spatchcocken of vlinderen is niet zo heel moeilijk. Je hebt een gevogelteschaar nodig om de ruggengraat te verwijderen. Knip ook de vleugeltips er af. Die zijn te dun om te eten en gaan toch alleen maar verbranden. Vervolgens draai je de kip om en druk je hem plat. Gooi de ruggengraag en vleugeltips niet zomaar weg. Daar kan je een hele fijne bouillon mee maken.

Marineren doen wij graag in een ziplock zak. Je hebt dan minder marinade nodig. Voordat je de zak helemaal afsluit dan druk je de lucht eruit. Dit zorgt ervoor dat de marinade in de zak overal dichter op de kip komt.

De kip laten we eerst indirect op temperatuur komen. Lekker rustig aan op een temperatuur onder de 160°C zodat de suikers in de marinade niet verbranden. De kip ligt met de borst omhoog en de poten wijd. Zo worden de filets beschermd en de poten krijgen de meeste hitte. Heb je de kip in een ketelbarbecue met 2 zones dan leg je de kip aan de koelere kant met de poten richting de directe zone.

Dat willen we ook omdat de poten, en vleugels, wat ons betreft wel mogen garen tot 85°C. Dan vind je nergens meer van die taaie stukjes. Dus steek een thermometer in het borstvlees en sluit het deksel. Ga lekker 3 kwartier wat anders doen. Lees een boek, ga de hond uitlaten, doe een dutje. Zie maar.

Als de borst een kerntemperatuur van 60°C bereikt heeft dan stoken we de barbecue op of leg je de kip boven de directe hitte. Nu is het zaak dat je de kip goed in de gaten houdt en regelmatig draait en keert. Het zou zo jammer zijn als de boel verbrand.Tijdens de laatste minuut van het grillen smeer je de kip nog één keer in met de marinade/saus. Zo krijg je een mooie glanzende kip die er geweldig uitziet op tafel.

Ingrediënten

 • 1 hele kip
 • 50 ml water
 • 150 gram honing
 • 2 el rijstwijn azijn
 • 2 tenen knoflook
 • 8 rode pepers
 • 1 tl grof zout
 • 1 tl gehakte gember
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Snij de rode pepers doormidden. Verwijder vervolgens de zaden en zaadlijsten. Gooie de pepers, knoflook, zout en gember in een blender en hak alles fijn. Gooi daarna de honing, azijn en water erbij en mix nog een keer kort.
 2. Leg de kip met de borst omlaag en knip de ruggengraat eruit met een gevogelteschaar. Verwijder ook de vleugeltips. Leg de kip met de borst omhoog en druk de kip plat.
 3. Marineer de kip minstens 4 uur tot een hele nacht in de helft van de marinade.
 4. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een ketel temperatuur van 120 tot 150°C. Leg de kip met de borst omhoog en de poten wijd en sluit het deksel tot de kip een kerntemperatuur heeft van 60°C.
 5. Leg de kip boven de directe kant en gril de kip om en om tot de poten een kerntemperatuur hebben van 85°C. Smeer de kip de laatste minuut in met nog wat van de marinade.
 6. Laat de kip vervolgens 10 minuten rusten en serveer haar met de rest van de marinade/saus.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook