Steak gegrild in mosterdsaus

In samenwerking met

Steak gegrild in mosterdsaus

Het is een trend aan het worden om steaks met mayonaise te grillen. Wij grilden wel vaak een hamburger op de plaat in de mosterd. Dat is gruwelijk lekker. Daarom wilden we graag proberen hoe het zou zijn als je een dikke steak zou grillen met mosterd.

We hadden nog een hele mooie Wagyu chuck roast in de vriezer liggen. Misschien een beetje overkill maar we wisten eigenlijk wel van tevoren dat dit goed ging komen. We hebben de Masterbuilt smoker gevuld met houtskool en ingesteld op 107°C.

Dit is dus een Wagyu chuck roast. Chuck is vergelijkbaar met ribeye. het stuk zit dichter bij de nek. Als je deze marmering in je vlees ziet dan weet je dat je een prachtig stuk vlees hebt. Natuurlijk zou je genoeg hebben met zout en peper om dit vlees op smaak te brengen maar we wilden iets proberen.

Dit is de mosterdsaus die we gemaakt hebben. Als je het zo zou proeven dan is het een zure mosterdsmaak. De smaak zal straks na verhitting veranderen en minder zuur worden.

We laten de Masterbuilt smoker al het werk doen. Geen geknoei met afstellen. Gewoon houtskool er in en instellen op 107°C. Dat kan op de smoker zelf of via de app. Net zo makkelijk. De smoker is in een minuut of 10 op temperatuur en geeft dan een melding. Daarna kan het vlees er op.

We doen nu nog helemaal niets met het vlees. We gaan het roken tot een kerntemperatuur van 48°C en dat monitoren we met de meegeleverde probe. Deze steek je in het midden van het vlees en dan hoeft het deksel niet meer open.

We gooien een blokje appelhout in de asbak. De kleine gloeiende kooltjes die onder uit de toren vallen zorgen ervoor dat het rookhout gaat branden en roken. De Masterbuilt 560 heet dan wel een smoker maar je maakt zelf uit of je wilt roken of niet.

Merk je halverwege dat er geen rook meer uit de ketel komt dan kan je simpelweg weer een blokje hout plaatsen. Wil je niet meer roken dan haal je het blokje rookhout uit de asbak.

Zo ziet onze chuckroast eruit na een dik uur rook. Prachtig mooi donkerrood. Het vlees is precies 48°C en het mag van het rooster voor de volgende stap.

De gietijzeren roosters van de Masterbuilt hebben een smoke en sear zijde. De smoke zijde heeft dunne spijltjes en de sear zijde mooie dikke spijlen. We gaan voor de volgende stap de roosters omdraaien zodat de sear zijde boven ligt.

Om echt te kunnen grillen hebben we veel hitte nodig. Dat is met de Masterbuilt geen probleem. De smoker kan een maximum temperatuur krijgen van 370°C. We laten het rooster lekker opwarmen zodat we straks in een paar minuten het vlees kunnen afgrillen.

De chuckroast hebben we ingesmeerd met de mosterdsaus en dan gaat hij het rooster op. Op het moment dat de klep opengaat zakt natuurlijk de temperatuur in de ketel maar het zal je verbazen hoe snel alles weer op temperatuur is. Het gietijzeren rooster houdt natuurlijk lekker lang de hitte vast dus wat betreft het “searen” zit het dus wel goed.

Na 2 keer 5 minuten is dit de steak. We hadden hem nog iets langer kunnen laten gaan maar het vlees is precies 55°C. Wagyu kan een hoop hebben hoor en is zelfs nog lekker als het well-done is maar wilden het vlees deze keer perfect medium rare proberen.

Na het snijden zien we meteen dat het vlees perfect gegaard is. We hebben absoluut geen grijze randen. Van rand tot rand prachtig rood vlees. Ja we weten dat we het vlees verkeerd gesneden. Niet haaks op de draad zoals we je geleerd hebben. We konden het niet goed meer zien aan de buitenkant.

Wat betreft malsheid merk je er weinig van hoor. Wagyu is door het intramusculaire vet van zichzelf al geweldig mals. En we beloven dat we het vlees volgende keer goed snijden. Dit is trouwens ook het moment om het vlees iets te zouten. We twijfelden of het nodig zou zijn maar het vlees kan nog wel een beetje zout gebruiken.

Ingrediënten

 • Een mooie dikke steak. Minstens 2 vingers dik.
 • 50 gram milde mosterd
 • 3 el olijfolie
 • 1 el knoflookgranulaat
 • 1 el uienpoeder
 • 1 tl chiliflakes
 • 1 tl versgemalen zwarte peper

Bereiding

 1. Bereid de barbecue voor om indirect te roken op 110°C met een blokje rookhout. Leg de steak op het rooster en sluit het deksel tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 48°C.
 2. Ondertussen kan je de mosterdsaus maken door alle ingredienten te mengen.
 3. Haal het vlees van het rooster als deze de gewenste keteltemperatuur bereikt heeft en stook de barbecue op om te grillen.
 4. Smeer de steak in met de mosterdsaus en gril de steak om en om tot een kerntemperatuur van 55°C. bestrooi het vlees met wat zout en laat het daarna even rusten voordat je het gaat snijden.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook