In English

Sticky bbq chicken

In samenwerking met

Sticky bbq chicken

Sticky bbq chicken is één van de makkelijkste “echte” bbq gerechten die er zijn. Naast de spareribs, brisket en gerookte worst heeft elk Amerikaans bbq restaurant dit op de kaart staan.

Deze kippendijen zijn gerookt tot ze supermals zijn en ze makkelijk van het botje getrokken kunnen worden. De zoet-zure bbq saus is het toetje dat het afmaakt. De kinderen en de buren vinden ze fantastisch.

Voor dit recept gebruiken we kippendijen met vel en been. Kippendijen zonder been is eigenlijk een lelijk stukje vlees met allemaal losse stukjes. Het beentje zorgt voor nog een beetje structuur. Ook vinden we het eigenlijk wel lekker dat er nog een botje inzit. Niet dat het qua smaak wat uitmaakt hoor.

Wij vinden het leuk dat er een schaaltje op tafel staat waar je je botjes in mag gooien als je klaar bent. Zo kan je ook een beetje in de gaten houden hoeveel iedereen gehad heeft. Het klinkt kinderachtig maar zo zijn we.

Als je de mogelijkheid hebt dan raden we je het aan om de kippendijen onafgedekt met de dry rub in de koelkast te leggen. Het zout in de dry rub onttrekt het vocht uit het velletje waardoor het tijdens de bereiding de mogelijkheid heeft om lekker krokant te worden.

De bbq saus is een beetje zuur door de appelazijn en de Worcestershire saus. We branden de basterdsuiker eerst een beetje aan in olijfolie. Zo krijgt de suiker een diepere laag die we erg kunnen waarderen. Kook de saus tot de saus dik genoeg is zodat het aan de achterkant van een lepel blijft hangen.

De saus is goed houdbaar. En dat is best handig want je hebt meer dan genoeg over voor een paar dikke spareribs volgend weekend.

We hebben onze Kamado Joe Classic afgesteld op 140°C met een blokje appelhout. Dat geeft een subtiele rooksmaak die echt bij deze kippendijen. Dan plaatsen we de probe van de Thermoworks Smoke in de middelste kip en sluiten het deksel. Nu kan je zeker een uurtje wat anders gaan doen.

Je hoeft pas wat te gaan doen als de kippendijen een kerntemperatuur hebben van 75°C. Mis je dat punt en schiet je wat te ver door dan is er nog geen paniek. Deze kippendijen zijn lekker vet en kunnen een hoop hebben. Het vlees zal niet gauw droog worden.

Daarna gaan we de kippendijen afgrillen boven directe hitte. Hier moet je wel bij blijven. Het vet in de kippendijen zorgen voor een paar mooie flare-ups die het werk mooi kunnen verpesten. Keer en verplaats de kippendijen regelmatig tot het vlees en het velletje lekker gegrild zijn. Een paar zwarte vlekjes is goed maar overdrijf het niet.

Daarna smeren we de kippendijen in met de bbq saus en sluiten we het deksel om de flare-ups te vermijden. Zo laat je ze een paar minuten liggen tot de saus dikker en plakkerig wordt. Want dat wil je toch? Anders hadden we het recept anders moeten noemen.

Zorg voor een stapel vochtige doekjes of ga douchen na het eten. Als het goed is dan heb je na het eten de saus van oor tot oor. Als jij ze gaat maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

Voor de bbq saus

 • 1 el olijfolie
 • 2 tl van de dry rub
 • 2 el basterd suiker
 • 250 ml ketchup
 • 2 el appelazijn
 • 2 el stroop
 • 1 el Worcestershire saus

Bereiding

 1. Meng alle ingrediënten voor de dry rub en hou 2 theelepels apart. Smeer de kippendijen in met een beetje Tabasco en strooi de dry rub over de kippendijen. Laat dit minstens 4 uur of een nachtje intrekken in de koelkast.
 2. Maak vervolgens de bbq saus door de olijfolie in een steelpannetje op te warmen. Doe daar de 2 theelepels van de dry rub bij en 1 eetlepel van de bruine suiker. Roer dat goed door voor een paar minuten tot de basterd suiker een stap donkerder is geworden. Doe dan de rest van de ingrediënten in het pannetje en kook alles door tot de gewenste dikte.
 3. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 120 tot 150°C. Leg de kippendijen met het vel naar boven op het rooster. Steek een thermometer in 1 van de kippendijen en sluit het deksel.
 4. Als de kippendijen een kerntemperatuur hebben van 75°C dan haal je de kippendijen van het rooster.
 5. Stook de barbecue op tot een directe temperatuur van ongeveer 200°C. Gril de kippendijen tot het velletje droger is geworden.
 6. Smeer de kippendijen in met de barbecuesaus en sluit het deksel voor een paar minuten zodat de saus kan karameliseren.

Gearchiveerd onder:

, , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook