In English

Sukade gemarineerd in olijven tapenade

In samenwerking met

Sukade gemarineerd in olijven tapenade

Wij zijn niet vies van een klein experiment en dit was weer een geslaagde. We zagen de ingrediënten van een kant en klare olijven tapenade en zagen hier meteen een marinade in. Het enige wat er miste was een extra zuur om te zorgen dat de marinade beter in het vlees trekt. Dat vonden we in een balsamico azijn.

Je ziet trouwens niet al onze experimenten op de website terechtkomen. Soms is het gewoon goed maar niet speciaal genoeg en heel soms is het zelfs niet eens lekker.

Dit is een Wagyu sukade. Wil jij een keer Wagyu proberen maar niet zo weinig op tafel zetten dat je met 4 man elk één hap kan nemen ga dan voor de goedkopere delen van de koe. Probeer eens een sukade of inside skirt. Deze delen zijn van zichzelf al gruwelijk lekker maar omdat het Wagyu is zet je helemaal wat geweldigs op tafel.

Voor we commentaar krijgen van de puristen onder jullie. Natuurlijk is een mooie steak al hartstikke lekker met enkel peper en zout. Maar wij hebben geen probleem om iets lekkers nog lekkerder te maken.

De gemarineerde sukade gaat op de smoker en die garen we low and slow naar een kerntemperatuur van 48ºC. Omdat een sukade een groot en dun stuk vlees is kan je er zeker van zijn dat ie van voor tot achter niet dezelfde kerntemperatuur is.

Dat heeft meerdere oorzaken. Het vlees is niet overal even dik maar ook heb je altijd een heter deel in de smoker waar het vlees nu eenmaal sneller gaart. Ook mag je er niet van uitgaan dat de probe die je in je vlees hebt zitten precies op de juiste plek zit. Deze thermometer is er enkel voor de eerste waarschuwing.

Daarna zal je altijd op meerdere plekken moeten checken met de Thermapen om te weten hoever het vlees is. Het is dus niet dat onze Smoke thermometer de verkeerde temperatuur gaf, maar dat wij de probe niet op de juiste plek hadden zitten.

Als de sukade ligt te rusten bouwen we de Masterbuilt smoker om voor directe hitte. De rookkamer wissel je voor een ander deel wat ervoor zorgt dat de hitte niet meer mooi verdeelt wordt maar rechtstreeks de ketel in blaast. Dit is dus een smoker waar je dan ook echt mee kan grillen.

We stellen de temperatuur in op 250ºC en plaatsen de gietijzeren grillplaat. Die laten we vervolgens gloepend heet worden. Natuurlijk zou je de barbecue nog heter kunnen stoken maar dat is met de grillplaat echt niet nodig.

Als de grillplaat heet is dan mag de sukade er op. Deze laat je liggen tot hij vanzelf weer loskomt van de plaat. Dat is het moment dat de korst gevormd is. Ga niet lopen trekken of schrapen. Het enige dat er gebeurt is dat je de korst kapot maakt waardoor je weer terug bij af bent.

Heb je trouwens geen grillplaat bij je barbecue dan kan dit ook met een flinke gietijzeren skillet. Of een kleinere waar je de steak in tweeën in afgrilt.

Dit is onze sukade gemarineerd in olijven tapenade. Ga jij dit ook proberen laat ons dat dan weten in een reactie hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het er uitziet.

Ingrediënten

Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

  1. Verwijder harde stukken vet en zilvervlies mocht het op de steak zitten.
  2. Doe het vlees in een grote ziplock zak. Meng de tapenade met de balsamico azijn en giet dat erbij.
  3. Kneed de marinade goed in de steak en laat de sukade zo 2 tot 3 uur marineren in de koelkast.
  4. Bereid je barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 140ºC. Leg de steak op het rooster en gaar deze tot een kerntemperatuur van  48ºC.
  5. Haal de sukade van het rooster en bouw de barbecue om voor directe bereiding met een grillplaat.
  6. Als de plaat heet is dan gril je de sukade om en om tot er een mooie korst gevormd is en de kerntemperatuur 55ºC is.
  7. Bestrooi de gegrilde sukade met zeezout en snij het haaks op de draad in mooie plakken.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een recept dat pas volgend jaar op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving