Surf and turf van de grillplaat

In samenwerking met

Surf and turf van de grillplaat

Surf and turf is een term in Amerikaanse restaurants voor een gerecht waarin rundvlees en vis, schaaldieren of zeevruchten gecombineerd wordt. Wij vinden de combinatie vlees, schaaldieren en zeevruchten het lekkerst. Wij maakten een surf and turf gerecht met ribeye, kreeftenstaart en coquilles. Een beetje decadent maar dat mag soms wel.

Voor de meeste smaak zouten we de ribeyes ruim van tevoren. Het zout trekt tot diep in het vlees waar het de smaak van het vlees versterkt. Je ziet na een half uur dat het zout vocht onttrekt aan het oppervlak van het vlees. Het zout wordt in dit vocht opgenomen. De zout moleculen zijn nu klein genoeg om opgenomen te worden door de cellen in het vlees.

Omdat we alles gaan bereiden op een grillplaat knippen we de kreeftenstaarten doormidden. Zo kan het vlees overal de grillplaat raken en optimaal garen. Het knippen doen we met een wildschaar. Je zou ook met een scherp mes vanaf de andere kant door de schaal heen kunnen snijden.

Zowel de kreeftenstaart als de coquilles brengen we op smaak met een beetje peper, zout en citroenschil. Vooral de citroenschil geeft het vlees een lekkere frisse smaak.

We gebruiken de 57-er grillplaat van Grillrost voor dit gerecht. voor de grote grillplaat hebben we geen ruimte in de achtertuin. Deze plaat past perfect in onze Weber Mastertouch. We stoken de grillplaat heet met dunnere stukken hout. Probeer niet meteen een hele hoop hout te gebruiken. Het liefst heb je maar één kant van de plaat echt heel heet.

Aan die kant willen we namelijk de ribeyes grillen. Rundvlees kan wel wat hebben en de grillplaat zorgt voor een prachtige korst.

De kreeftenstaart en de coquilles gaan aan de koelere kant van de plaat. We zeggen koeler maar het is nog steeds heet hoor. Op de plaat is nog ruimte genoeg voor wat asperges. Die hebben we op smaak gebracht met wat olijfolie, peper en zout. Dan hoef je ze alleen nog maar even om en om te grillen tot ze zacht zijn.

Zowel de coquilles als de kreeftenstaart hoeven maar heel kort. We letten hierbij op de kerntemperatuur. Niet op de kleur. De coquilles mogen maximaal 50ºC zijn en de kreeftenstaart 60ºC. De ribeye gaat tot 52ºC.

Voor deze surf and turf hebben we ook een lekkere kaas roomsaus gemaakt. Die past heel goed bij alles wat er op het bord ligt. Ga jij je ook een keertje wagen aan surf and turf, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Zout de ribeyes minstens 3 kwartier eerder dan dat ze op de grillplaat gaan.
  2. Knip de schaal van de kreeftenstaart open en snij ze dan doormidden.
  3. Meng gelijke delen zout, peper en citroenschil en strooi een beetje over de kreeftenstaart en coquilles.
  4. Stook een grillplaat op met 1 zijde zo heet dat je net je hand 4 seconden 5 cm boven de plaat kunt houden. De andere kant mag duidelijker een stuk koeler.
  5. Gril de ribeyes aan de hete kant om en om tot een kerntemperatuur van 52ºC.
  6. Gril de kreeftenstaart eerst met het vlees naar beneden tot je de schaal ziet verkleuren. Draai ze dan om en gril ze tot een kerntemperatuur van 60ºC.
  7. De coquilles gril je om en om tot een kerntemperatuur van 50ºC.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook