In English

Surinaamse kippenbouten

Surinaamse kippenbouten

Met het wisselende weer van de afgelopen weken, wordt het eens tijd om de zomer in huis te halen. En met een echt Surinaams gerecht komen we natuurlijk in die zomerse sferen. Persoonlijk vind ik het heel leuk om me te verdiepen in andere culinaire culturen. Surinaams kwam met deze prachtige kippenbouten toevallig op mijn pad.

Van Surinaamse kip zijn veel diverse recepten te vinden en zelf heb ik daar een best off van gemaakt die ideaal toe te passen is op de barbecue. Het warm roken van de gemarineerde kip op de barbecue geeft het gerecht natuurlijk net die Smokey touch. Het daarna kort stoven van de kippenbouten in je gietijzeren pan zorgen dat de smaken van de marinade beter hun werk doen en je uiteindelijke een heerlijke saus er bij kunt serveren.

Met een scherp mesje prik je gaatjes in het vel van de kippenbout. Dit zorgt er voor dat de marinade meer zijn werk kan doen en vetten weg kunnen zodat het vel meer crispy kan worden. Haal de kippenbouten daarna goed door de marinade en zet alles afgedekt in de koelkast. Dit zou je al de dag er voor of in de ochtend kunnen doen zodat de marinade goed kan intrekken.

Na het marineren ga je de kippenbouten roken. Gooi de marinade niet weg want deze heb je straks nog nodig. Zet een lekbak onder het rooster om het vet en de marinade op te vangen. Dat scheelt een hoop rook als dat niet op de platesetter valt. Voor het roken gebruik je rookhout dat zorgt voor een lichtere rook. Denk aan hout van fruitdragende bomen.

Na een half uur tot 45 minuten haal je de kip van het rooster en leg deze voor even in een schone braadslede. Plaats hierna je gietijzeren pan op het rooster en laat deze in een gesloten barbecue, bij 180 graden, op temperatuur komen. Door een paar druppels water in de opwarmende pan te laten vallen kom je er snel achter of deze al heet genoeg is. Als de druppels snel weg sissen en verdampen, dan kun je aan de slag.

Roerbak het groentemengsel even kort in een scheutje olijfolie om daarna de kippenbouten erop te leggen giet de bewaarde marinade er over heen. Daarna schenk je er water bij tot de kippenbouten ongeveer tot de helft onder water liggen. Brokkel er een Magi blokje bij. Magi blokjes zijn een soort van bouillonblokjes die veel gebruikt worden in de Surinaamse keuken om gerechten op smaak te brengen.

Doe het deksel dicht en laat de kippenbouten een half uurtje doorkoken zodat ze geweldig mals worden. Daarna haal je het deksel weer van de pan zodat de saus in kan dikken.

Haal daarna de pan van het rooster. Gebruik hier goede handschoenen voor en zorg dat je de hete pan op een hittebestendige ondergrond plaatst zoals een houten snij- of serveerplank.

Tijd om de borden op te maken met de rijst en bonen. Leg met een tang de kippenbouten er op en schep wat van de saus er bij. Decoreer het geheel met fijn gesneden peterselie. Serveer de Surinaamse kip geheel in stijl met een Parbo biertje, maar een Fernandes frisdrank mag natuurlijk ook. Njang switi.

Ingrediënten

 • 3 kippenbouten
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • Tomatenpuree
 • Ketjap
 • 1 tl 5 spices kruiden
 • 1 tl Korianderpoeder
 • Peper
 • Zout
 • Olie
 • 1 el suiker
 • 1 groene paprika
 • 3 tomaten
 • 1 maggiblokje
 • Water
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Prik met een puntig mes gaatjes in het vel bij het dik bevleesde gedeelte.
 2. Snipper de knoflook en de helft van de ui en meng deze met de tomatenpuree, ketjap, 5 spices kruiden en korianderpoeder in een schaal of braadslede.
 3. Haal de kippenbouten goed door de marinade en zet deze schaal met de kip afgedekt in de koelkast.
 4. Maak je barbecue klaar voor een indirecte bereiding op 180°C met een blokje rookhout. Met een lekbak onder het rooster.
 5. Leg de kippenbouten op het grillrooster boven de lekbak. Bewaar de marinade.
 6. Laat de kip voor zo’n 30-45 minuten roken en voorgaren. Snij ondertussen de groene paprika en de tomaten in blokjes.
 7. Haal de kip van het rooster en laat een gietijzeren pan op temperatuur komen. Doe een scheutje olie in de pan en schep hierbij een eetlepel suiker. Laat de suiker al roerend oplossen in de olie. Fruit vervolgens de 2e helft van de ui aan in de zoete olie. Daarna mogen de gesneden blokjes paprika en tomaten er bij en bak deze 2 minuten mee.
 8. Leg de kippenbouten op het groentemengsel in de pan en giet je bewaarde marinade er over heen. Schenk er ongeveer een halve liter water bij zodat de bouten minstens voor de helft onder liggen. Brokkel het Maggi blokje in het water.
 9. Doe het deksel op de pan en sluit je barbecue. Laat het geheel een half uurtje koken. Na een half uur mag het deksel er af om de saus in te laten dikken.
 10. Serveer de kippenbouten met boontjes en rijst

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook