Tabasco honing kippenvleugels

In samenwerking met

Tabasco honing kippenvleugels

Tabasco bestaat 150 jaar en daarom mochten wij een lekker recept voor ze maken. Dat was geen grote opgave. Wij hebben altijd een flesje Tabasco in de kast staan. Een paar druppeltjes door je barbecuesaus of mee mengen met het gehakt voor de hamburger doet wonderen.

150 jaar geleden maakte Edmund McIlhenny de saus met maar 3 ingrediënten. Peper, zout en azijn en afgezien van de hoeveelheid is het productieproces nog steeds hetzelfde. Rijpe rode pepers worden fijngemalen en gemengd met Avery Island zout. Dit mengsel moet vervolgens 3 jaar in Eikenhouten vaten rijpen. Tot slot wordt dit gemengd met gedistilleerde azijn.

Naast de welbekende originele Tabasco zijn er inmiddels 3 andere varianten bijgekomen. De mildere groene Jalapeño saus, zoet gerookte Chipotle saus en de extreem hete Habanero saus. De 4 sausjes zijn verkrijgbaar in de supermarkt voor €2,35.

Tabasco is goed te gebruiken binnen een zoutarm dieet. Je kunt bijvoorbeeld Tabasco gebruiken i.p.v. peper en zout. Wees niet bang dat je gerecht te heet wordt want de pittigheid vermindert bij verhitting. De saus wordt gemaakt zonder toevoeging van suikers, vetten of conserveringsmiddelen. Dus caloriearm en halal, koosjer, vegetarisch en veganistisch tegelijk.

En dan het belangrijkste. Pepers bevatten capsaïcine. Dit zorgt voor de prikkeling op je tong en dus de hete smaak. Capsaïcine werkt pijnstillend, verlicht jeuk en zorgt dat je minder snel  verkouden wordt. Daarnaast verhoogt het de weerstand, voorkomt het maag- en darmklachten en verlaagt het de bloeddruk. Tel uit je winst.

Wij gaan in dit recept Tabasco gebruiken als echte smaakmaker. Wij maken gebruik van de milde Jalapeño en de gerookte Chipotle versie. Mocht je het allemaal wat pittiger willen dan ga je bijvoorbeeld voor de originele of de Habanero saus.

Omdat Tabasco zelf ook weinig ingrediënten bevat wilden we het zelf ook niet moeilijker maken met deze kippenvleugels. De basis is een hele simpele dry-rub en we maken ze af met een heerlijke honing tabasco saus.

De kippenvleugels gaan we eerst vzv een simpele dry-rub met enkel peper, zout en knoflookgranulaat. Heb je de tijd dan laat je de kippenvleugels een nachtje op een rek in de koelkast liggen. Het zout zorgt ervoor dat het velletje van de kip uitdroogt waardoor deze straks op de barbecue krokanter wordt.

De volgende dag bereid je een barbecue voor met 2 zones op 120 tot 150 graden Celsius. Hier leg je de kippenvleugels aan de koelere kant van het rooster zo ver mogelijk weg van de hitte. Door de langzame garing zal het vet onder het velletje de tijd krijgen om zachter te worden waardoor het velletje nog droger wordt.

Ondertussen gaan we de Tabasco honing saus maken. Meng de honing, Tabasco Chipottle en limoensap. That’s it. Moeilijker moet je het niet maken. Wees niet bang dat de saus erg heet wordt. Dat valt straks reuze mee. Wil je het wel lekker heet dan neem je de originele Tabasco of de HOT versie.

Omdat je de tijd hebt voordat de kippenvleugels klaar zijn maak je ook alvast het sausje die je bij de kippenvleugels serveert. Dit wordt een koriander yoghurtsaus. Snij de koriander en de teen knoflook heel fijn of haal het even door de keukenmachine. Meng dit door de Griekse yoghurt. Roer hierna de Tabasco Mild erdoor.

Nu hoef je alleen maar te wachten tot de kippenvleugels een kerntemperatuur hebben van 70-75 graden Celsius. Kippenvlees is gaar boven de 70 graden Celsius maar op zijn lekkerst boven de 80. Dan heeft al het vet de tijd gekregen om te smelten en al het bindweefsel is omgezet naar gelatine. Het vlees komt straks schoon van de botjes.

Zijn de kippenvleugels op temperatuur dan haal de kippenvleugels van het rooster en gooi ze in een grote kom. Daarna gebruik je de helft van de Tabasco honingsaus om de kippenvleugels van een laagje saus te voorzien.

Hierna mogen de vleugels terug op de barbecue boven directe hitte om ze af te grillen. Keer ze regelmatig tot het velletje goudbruin is. Als de kleur naar je zin is dan smeer je ze nog even snel aan beide zijden in met de rest van de Tabasco honingsaus.

Rasp nog even vlak voor het serveren een limoen boven de vleugeltjes. Door de zest worden ze extra fris en het ziet er nog wijs uit ook. De yoghurtsaus werkt verkoelend bij deze pittige vleugels. Niet iedereen is echter gek op koriander daarom serveer je deze er los bij.

Ingrediënten

 • 10-15 kippenvleugels
 • 1 eetlepel grof zout
 • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
 • ½ eetlepel knoflook granulaat

Voor de Tabasco Honingsaus

 • 150 ml honing
 • 60 ml Tabasco Chipottle
 • Sap van 1 limoen

Voor de yoghurtdip

 • 250 ml Griekse yoghurt
 • Een handvol verse koriander
 • 1 teen knoflook
 • 3 eetlepels Tabasco Mild

Bereiding

 1. Meng 1 eetlepel grof zout, 1 eetlepel versgemalen zwarte peper en een ½ eetlepel knoflook granulaat. Dep de kippenvleugels een beetje droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met een dun laagje van de dryrub.
 2. Leg ze op een rek en plaats deze 1 nacht onafgedekt in de koelkast.
 3. Bereid een barbecue voor met 2 zones met een keteltemperatuur tussen de 120 en 150 graden Celsius.
 4. Leg de kippenvleugels aan de koelere kant van de barbecue en sluit het deksel.
 5. Maak ondertussen de Tabasco honingsaus door de 3 ingredienten door elkaar te roeren.
 6. Snij de koriander en de teen knoflook heel fijn en meng dit door de Griekse yoghurt. Roer hierna het limoensap en de Tabasco Mild erdoor.
 7. Als de kippenvleugels een kerntemperatuur hebben van rond de 75 graden Celsius dan gooi je ze in een ruime kom. Giet de helft van de Tabasco honingsaus er over en zorg dat alle kippenvleugels ermee bedekt worden.
 8. Gril de kippenvleugels nu boven direct vuur tot ze goudbruin zijn. Bestrijk ze aan het eind met de rest van de saus.
 9. Haal de vleugels van de barbecue en bestrooi ze met wat zest van de limoen. Serveer met de koriander yoghurtsaus.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook