In English

Taco burger van kipgehakt

In samenwerking met

Het is inmiddels 26 graden buiten. Morgen wordt het 33 graden. Tijd voor een koud biertje en een fijne taco burger. Om net te doen alsof we gezond bezig zijn maken we hem deze keer van kipgehakt. Kipgehakt is van zichzelf niet heel smaakvol maar daar gaan we wat aan doen. Een zelfgemaakte kipburger valt ook sneller uit elkaar. Ook daar hebben we wat op gevonden.

We hebben ook een nieuwe barbecue die we vies moeten maken.  En om de barbecue een beetje te leren kennen is een hamburger altijd goed. Zo merk je al snel waar de hetere zones zich bevinden en hoe de barbecue reageert op temperatuurwisselingen.

De Weber Genesis® II EX-315 is een 3 pits gasbarbecue met genoeg ruimte om veel verschillende gerechten en bereidingen op te maken. We waren al weer een poosje op zoek naar een gasbarbecue voor het gemak.

Hoe leuk is het niet dat je na je werk even snel de barbecue aanzet en dat je 10 minuten later staat te grillen. Van deze Weber Genesis gaan we deze zomer een hoop plezier hebben.

Kipgehakt droogt snel uit op de barbecue omdat het zeer mager vlees is. Eigenlijk is het helemaal niet geschikt voor de barbecue laat staan om er burgers van te maken. Maar daar hebben we wat op gevonden. We mengen wat wit brood, melk en gesmolten boter door het gehakt. Deze burger is in ene niet meer zo gezond als beloofd maar wie maakt dat wat uit. Als het uiteindelijke resultaat niet lekker is wat heeft het dan voor zin toch?

Het brood zorgt ervoor dat de burger net iets steviger wordt tijdens het bakken. We doen ze ook nog even een half uur tot een uur in de koelkast. Zo kan de boter in het gehakt weer een beetje stollen en wordt de burger wat stijver.

De hoeveelheid dry rub in dit recept is meer dan genoeg voor wel 20 taco burgers. Maar je kan het ook goed gebruiken voor een paar heerlijke kippenvleugels of kipfilet. Als je het goed afsluit dan kan je het nog weken gebruiken.

Zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt staan als je de hamburgers op de barbecue gooit. Zo kan je je focussen op de hamburgers en kan je ze meteen bouwen als ze klaar zijn. Dan eet de ontvanger van de taco burger ook gewoon warm.

Elke Weber barbecue behalve de Go Anywhere wordt tegenwoordig geleverd met het GBS systeem. Het GBS systeem is een gat in rooster waar je allemaal verschillende accesoires in kunt plaatsen. Nu ligt er een gietijzeren grillplaat in. Deze grillplaat helpt om de burger heel te houden tijdens het grillen en het gietijzer zorgt voor een mooi korstje. Het oog wil ook wat.

Als de onderkant mooi goudbruin is dan leggen we er een plak kaas op. In Mexico hebben ze vaak wat zoutere kazen daarom hebben we een lekkere Hollandsche oude kaas gebruikt.

Als de burgers verder aan het garen zijn en de kaas aan het smelten dan roosteren we ook even de broodjes. Dat maakt zo’n burger net even af. Het broodje wordt wat minder zacht en het vet in de burger en de saus trekken niet meteen het brood in zodat deze sompig wordt. Zo zie je maar, alles heeft een doel.

Dit is dus onze Taco burger. Ga jij hem maken, laat dat dan hieronder weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Weber_Barbecues_Nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Dry rubs bestellen

Ingrediënten

Voor 4 taco burgers

  • 60 ml melk
  • Broodkruimels van 2 sneden wit brood zonder de korsten
  • 600 gram kipgehakt
  • 4 scheutjes tabasco
  • 60 gram boter

Voor de dry rub

Sour cream sausje

  • 4 el mayonaise
  • 4 el sour cream
  • 1 geperste teen knoflook
  • Zest van 1 limoen
  • 1 el limoensap

Op en onder de burger

  • 4 hamburger broodjes
  • Sla
  • Plakjes jalapeno
  • Salsa
  • Oude kaas
  • Taco chips

Bereiding

  1. Meng de ingredienten voor de dry rub.
  2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Laat het iets afkoelen en meng het dan met de melk en de broodkruimels. Doe er wat Tabasco bij en meng dit papje met het kipgehakt.
  3. Deel het gehaktmengsel in 4 gelijke delen en vorm een burger die net iets groter is dan het hamburger broodje dat je hebt. Bestrooi elke burger met een beetje van de dry rub.
  4. Leg de burgers minstens een half uur in de koelkast om op te stijven. Maak ondertussen het sour cream sausje. Zet dit ook in de koelkast.
  5. Snij voordat je de burgers gaat grillen alvast de jalapeño in plakjes en snij de sla vast kleiner. Mocht je een eigen salsa willen maken dan is dit ook het moment.
  6. Zet de barbecue aan, plaats een grillplaat en zet alles klaar om de burger te maken.
  7. Als de grillplaat goed heet is dan mag er een beetje olijfolie op en dan gaan de kip burgers meteen uit de koelkast de plaat op.
  8. Als de onderkant een mooi kleurtje en korstje heeft dan draai je de burger om. Leg een plak kaas op de burger en wacht tot de kerntemperatuur van de burger 70°C is. Rooster ondertussen de broodjes.
  9. Als de burgers gaar zijn dan kan je de taco burger als volgt bouwen:
    • De bodem van het hamburger broodje
    • Sla
    • Sour cream Saus
    • De taco burger met kaas
    • Taco chips
    • Salsa
    • Jalapeno schijfjes
    • De bovenkant van het broodje

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief