Wat je wil is super mals vlees met een diepe rooksmaak, maar dan met een lekkere kick van hete pepers. Dan wil je onze Tex-Mex pulled beef.
Tex-Mex is de geweldige mix van Texaanse barbecue en Mexicaanse smaken. in dit geval een langzaam gerookte brisket die we afmaken in een stoof van chipotle.
Deze pulled beef is perfect voor taco’s, burrito’s of bij een bord met Mexicaanse rijst. Dit is Tex-mex op zijn best.
Dit is een brisket point. De point is het vette deel van een hele brisket en perfect om low and slow te garen. Het vet zal langzaam smelten en het vlees mals en sapig houden terwijl het bindweefsel omgezet wordt in gelatine die dit vlees een geweldige smaak geeft.
Dit in combinatie met de dry rub en de rook geeft de pulled beef straks zijn unieke smaak.
We stellen de Konnected Joe in op 120ºC en wachten zo’n 20 minuten tot hij op temperatuur is. Dan check je of het keramiek ook warm aanvoelt. Pas dan kan je de kamado gebruiken.
We roken de brisket boven directe hitte dus zonder plate setters. Deze methode is niet standaard maar werkt perfect bij een dunner deel als een brisket point.
Op deze manier droogt de buitenkant van het vlees sneller uit waardoor de bark sneller stevig wordt. Ook zal de rook zich sneller hechten aan het vlees en je krijgt extra smaak doordat de buitenkant ook gegrild wordt.
Het is wel zaak dat je het vlees regelmatig omdraait. Zo herken je ook sneller de hot spots zodat je het vlees net even anders kunt leggen om een ongelijke garing te voorkomen.
Na een uurtje of twee low and slow grillen ziet je brisket er al geweldig lekker uit, maar met een kerntemperatuur van zo’n 60ºC nog niet mals genoeg om te eten. Daar gaan we wat aan doen.
We vullen de Skottsberg pan met alles voor de stoof en leggen daarin de brisket. Is je brisket klein genoeg, of de pan groot genoeg, om hem in zijn geheel in het vocht te leggen dan doe je dat. Anders snij je hem in stukken. We steken de Meater weer in het vlees om in de gaten te houden wat de kerntemperatuur is zonder dat we de kamado en het deksel hoeven te openen.
Na ongeveer 5 uur is het vlees zo mals dat je het met gemak uit elkaar kunt trekken. Dit kan soms korter of langer duren. Waar je op moet letten is de kerntemperatuur die zo rond de 96ºC zal liggen als je de eerste keer kan checken. Is het vlees dan nog niet zacht dan sluit je het deksel weer en laat je alles even verder garen.
We serveren deze Tex-Mex Pulled beef met Mexicaanse rijst met zwarte bonen. Maar deze pulled beef is zo veelzijdig dat je het bijna bij elk willekeurig Mexicaans recept kunt serveren.
Ga jij deze Tex-Mex pulled beef ook maken laat ons dat dan weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 2-3 kg brisket point
- 2 el olijfolie
Voor de dry rub
- 2 el grof zeezout
- 1 el zwarte peper
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 el chilipoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl oregano
- 1 tl cayennepeper
Voor de stoof
- 2 el 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 200 ml runderbouillon
- 100 ml sinaasappelsap
- 2 el chipotle in adobo saus
Bereiding
- Mix de ingredienten voor de dry rub. Wrijf de brisket in met olijfolie en bestrooi het vlees met een egale laag. Laat dit zo’n 3 kwartier of een nachtje intrekken.
- Bereid de barbecue voor op een directe temperatuur van ongeveer 120ºC.
- Leg de brisket op het rooster en sluit het deksel. Keer de brisket elk kwartier tot het vlees een kerntemperatuur heeft van ongeveer 60ºC.
- Plaats je dutch oven in de barbecue en fruit daarin de ui en knoflook in een beetje olijfolie.
- Voeg de tomatenblokjes, runderbouillon, sinaasappelsap en de chipotle pepers toe en roer goed door.
- Leg de gerookte brisket in de pan en zorg dat het vocht tot ongeveer halverwege het vlees komt. is dit niet het geval dan vul je aan met water.
- Sluit de pan en laat de brisket 4 tot 6 uur stoven tot de brisket een kerntemperatuur heeft van 92-95°C. Of net zolang tot het vlees makkelijk uit elkaar valt.
- Trek het vlees in de pan met vorken uit elkaar. Laat eventueel de saus inkoken als deze te dun is.