Als je denkt dat je alle BBQ snacks hebt geproefd, dan is het tijd voor een Texas Twinkie. Deze gevulde jalapeños zijn niet zomaar een snack want het is de grote broer van de klassieke jalapeño popper.
Ze zijn namelijk niet alleen maar gevuld met roomkaas, maar ook met brisket. Daarna zijn ze ingepakt in ontbijtspek en bestrooid met een pittige dry rub met een flinke hoeveelheid zwarte peper. Texas Twinkies zijn een mooi voorbeeld met wat je met restjes brisket kan doen.
Texas Twinkies zijn ideaal voor een feestje, bij de borrel of gewoon omdat je trek hebt in iets dat keihard BBQ schreeuwt.
Wat is een Texas Twinkie
De Texas Twinkie is een geweldige barbecue mix van Tex-Mex en comfort food. De uitvinding wordt toegeschreven aan Hutchins BBQ in McKinney, Texas. Zij begonnen rond 2015 met het serveren van grote jalapeños die werden uitgehold, gevuld met roomkaas én resten brisket die gepulled werd.
De jalapeños werden vervolgens, net als een jalapeño popper, omwikkeld met bacon en daarna gerookt. De snack werd uiteindelijks zo populair dat het op het vaste menu kwam en gekopieerd werd over de hele wereld.
De naam “Texas Twinkie” is een knipoog naar de populaireTwinkie en dat zijn kleine gevulde cakes. Ze worden veel genoemd in de film Zombieland.
Texas Twinkies worden over het algemeen gemaakt met jumbo jalapeños die je in de zomermaanden wel goed kan vinden. In de andere periodes moet je het doen met de kleinere jalapeños.
Hoe hol je jalapeños uit
De jalapeños snij je eerst doormidden. Probeer in ieder geval aan 1 van de helften het steeltje in tact te houden. Dat presenteert gewoon leuker. Heb je pepers met dikkere stelen dan zou je ze zelfs precies doormidden kunnen snijden.
De pepers hollen wij vervolgens uit met een kleine theelepel. Hiermee steek je makkelijk de zaadlijsten los en schraap je alles er uit. De meeste hitte in een peper zit niet in de pitjes, zoals je zou denken, maar in de witte randen van de zaadlijsten. Wil je er een Russisch roulette spel van maken dan laat je er gewoon een paar zitten.
Als de jalapeño is gevuld en omwikkeld met spek, dan strooi je er een lichte laag van je favoriete dry rub overheen. Gewoon genoeg om ‘m wat extra smaak en kleur te geven.
Als die rub al een goede lading zwarte peper bevat, dan ben je klaar. Als dat niet zo is, dan moet je er toch nog wat extra zwarte peper overheen gooien. Zwarte peper is namelijk heilig in Texaanse BBQ. De zwarte peper geeft pit zonder te overheersen, versterkt de rooksmaak en maakt de hele hap gewoon perfect.
Voor deze kleine snack hebben we de Joe Junior voorbereid met een indirecte temperatuur van ongeveer 150ºC. Het rooster is groot genoeg voor 10 tot 12 Twinkies, dus we gaan alle twinkies in twee keer bereiden. Als we met een fris biertje genieten van de eerste lading ligt de volgende batch er al weer op.
De Texas Twinkies zijn klaar als de pepers zacht zijn, de kaas gesmolten en de spek goudbruin. Dit zal ongeveer een half uur duren. Kan iets korter zijn, of iets langer, dus af en toe even spieken is verplicht.
Ga jij deze Texas Twinkies ook maken laat ons dat dan weten in de reakties. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 10 flinke jalapeño pepers
- 200 gram restje brisket of pulled beef
- 150 gram roomkaas
- 150 gram geraspte belegen kaas
- 20 plakken ontbijtspek
- 2 el dry rub (het liefst met een goede verhouding zwarte peper)
Bereiding
- Snij de jalapeños doormidden en verwijder de zaden en zaadlijsten
- Meng de brisket, roomkaas en geraspte kaas
- Vul de halve jalapeños met een flinke kop
- Wikkel het spek om de gevulde jalapeños
- Strooi een dunne egale laag dry rub rondom elke gevulde jalapeño.
- Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 150ºC en een blokje rookhout
- Leg de jalapeños op het rooster en sluit het deksel
- De Texas Twinkies zijn klaar als de peper zacht is, de kaas gesmolten en de spek goudbruin.