Tian van zoete aardappel

Tian van zoete aardappel

Wij wilden een hele poos iets doen met zoete aardappel en zagen een recept voorbijkomen op Greenlitebites.com. Dat kunnen wij ook. Wij hebben onze eigen versie gemaakt maar dan inclusief pastinaak en wortel.

Je kan het dus ook een “vergeten groenten schotel” noemen. En dat is ook nog eens helemaal trendy.
Nu, december 2015, in ieder geval wel.

Voordat je aan de slag gaat. Kijk eerst of je een ovenschaal hebt. Het liefst een lage waarbij straks de ovenschaal ongeveer even hoog is als de plakjes. Vraag ook even of hij straks de barbecue op mag. Dit recept is geen echtelijke ruzie waard. Wel bijna.

zoete-aardappel-pastinaak-en-wortelProbeer de zoete aardappel, wortel en pastinaak in gelijke diktes te krijgen. De hoeveelheid en verhouding maak je zelf uit. Voor deze schotel voor 2 á 3 personen gebruikten we 5 zoete aardappelen, 3 pastinaken en 1 flinke winterpeen

zoete-aardappel-pastinaak-en-wortel-gewassen-en-geschild

zoete-aardappel-pastinaak-en-wortel-in-plakjes-van-5-mmHeb je een Mandoline, gebruik hem dan. Probeer de plakken even groot te krijgen. Vooral de laatste restjes van de pastinaak zijn gauw te klein. Deze bewaar je maar voor een soep of zo.

zoete-aardappel-pastinaak-en-wortel-in-azijn-boter-mengselMeng het botermengsel goed met alle plakjes. Haal zo nu en dan wat plakkende plakjes van elkaar. Zou het daarom plakjes heten?

zoete-aardappel-pastinaak-en-wortel-in-tian-2Probeer de verschillende plakjes een beetje te verdelen zodat niet straks 1 iemand alle wortel heeft. Het is een beetje passen en meten want niet elke ovenschaal is gelijk maar het hoeft geen kunstwerk te worden.

tian-afgedekt-indirect-op-barbecueDek de ovenschaal af en zet hem in de barbecue. Zorg dat je geen directe hitte onder de schaal hebt.

griekse-yoghurt-knoflook-en-limoenJe hebt nu een uur om wat anders te doen. Deze tijd kan je goed gebruiken om alvast een lekker sausje te maken voor bij de zoete aardappel. Dit is in 5 minuten klaar dus in de rest van de tijd pak je een pilsje.

tian-indirect-op-barbecueNa een uur gaat de ovenschaal van de barbecue en verhoog je de temperatuur tot ongeveer 200ºC. Dit doe je door alle ventilatiegaten open te zetten of een verse lading gloeiende briketten toe te voegen. Heb je een gasbarbecue dan snap je het wel. Check na een half uur of het niet te hard gaat. Dat zie je gauw genoeg als er zwarte randen ontstaan.

tian-met-zoete-aardappel-pastinaak-en-wortel

Ingrediënten

 • Zoete aardappel, pastinaak en winterpeen
 • ½ eetlepel gerookte paprikapoeder
 • ½ eetlepelzout
 • 1 theelepel chilliflakes
 • 1 eetlepel verse tijm
 • 50 gram ongezouten boter
 • 100 ml appelazijn

Voor knoflook, limoen saus

 • 120 ml griekse yoghurt
 • ½ teentje knoflook, geperst
 • 1 el limoensap
 • zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding

 1. Hak de verse tijm fijn of gebruik een keukenmachine
 2. Neem een klein steelpannetje en breng daarin de appelazijn aan de kook
 3. Zet het gas lager en smelt de boter en doe daarbij de paprikapoeder, zout, chiliflakes en gehakte tijm. Zet het gas uit
 4. Maak de zoete aardappel, wortel en pastinaak schoon en snij plakjes van 5 mm dik.
 5. Bereid een barbecue voor. We gaan voor een indirecte bereiding. Neem een volle brikettenstarter met briketten en leg deze rondom in een ketelbarbecue. Bij een gasbarbecue zet je 1 rij branders uit. De keteltemperatuur is ongeveer 160ºC.
 6. Neem een flinke schaal en doe daar alle plakjes in. Giet het botermengsel er over heen en meng alles goed door elkaar.
 7. Maak nu stapeltjes en probeer de aardappel, pastinaak en wortel om en om te doen. Leg ze rond in de ovenschaal. Giet het laatste beetje botermengsel uit de schaal over de plakjes.
 8. Sluit de ovenschaal af. Met een deksel als je die er bij hebt en anders met een flink stuk aluminiumfolie.
 9. Zet de ovenschaal op de barbecue en sluit het deksel. Laat alles zeker een uur staan.
 10. Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten te mengen. Simpel zat.
 11. Na een uur gaat de schaal van de barbecue en stook je de barbecue op tot ongeveer 200ºC.
 12. Haal het deksel of de folie van de ovenschaal en zet deze terug op de barbecue. Sluit het deksel en laat hem 3 kwartier staan.
 13. Serveer de plakjes met de knoflook, limoen saus.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook