Tonijn met wasabisaus

Tonijn met wasabisaus

Tonijn met wasabisaus is een Japans recept. de saus is pittig en zeer smakelijk. Tonijn is perfect voor de barbecue en heel makkelijk te grillen.

Verse tonijn van de barbecue is op z’n lekkerst wanneer deze maar heel kort gegrild wordt en van binnen nog roze-rood maar wel warm is. Bedenk dat door en door gare tonijn droog wordt en dit is doodzonde.

Haal de moten tijdig uit de koelkast, laat ze ongeveer een half uur afgedekt onder keukenfolie op temperatuur komen. Als je de tonijn bevroren hebt liggen laat ze dan een dag in de koelkast vacuümverpakt ontdooien.

Alle ingredienten, ook de wasabinootjes, zijn te koop bij de grotere supermarkten.

ingredienten-wasabisausSnij de tonijn in plakken van 2 cm

moot-tonijnMooi he. Je zou zo’n moot tonijn bijna rauw eten.

moot-tonijn_wasabipoeder

Ingrediënten

 • 50 ml rijstolie of arachideolie
 • 50 ml Kikkoman Sojasaus
 • 1 theelepel sesamolie
 • 1 theelepel wasabipasta
 • 1 theelepel fijngestampte wasabinootjes apart houden
 • 4 eetlepels fijngestampte wasabinootjes
 • Verse Tonijnmoten
 • extra rijstolie of arachideolie

Bereiding

 1. Stamp de wasabinootjes zeer fijn in een ruwe vijzel (tjobek). Omdat de nootjes van zichzelf erg hard zijn moet je er echt voor zorgen dat je bijna een poeder krijgt.
 2. Vermeng de rijst- of arachideolie met de sojasaus, sesamolie en wasabipasta, en klop de saus goed door met een garde.
 3. Als je verse tonijn aan 1 stuk hebt, snij hier dan plakken van die 2 centimeter dik zijn. Niet dunner want tonijn gaart erg snel op de grill en dan gaat het al gauw te hard.
 4. Zorg dat de barbecue goed heet is en het rooster brandschoon. Leg het rooster zeker 5 minuten boven de gloeiend hete kolen voordat je de tonijn er op legt.
 5. Strooi de poeder van de wasabinootjes op een bord, houdt 1 theelepel van de poeder apart.
 6. Rol de tonijnmoten met de de zijkant door de poeder.
 7. Kwast de tonijnmoten aan 1 kant in met wat rijstolie of arachideolie. Gebruik hiervoor een siliconenborsteltje.
 8. Leg de moten met de oliekant op het rooster en kwast de bovenkant meteen in met olie.
 9. Keer de moten na 1 tot anderhalve minuut.
 10. Klop nu het apart gehouden theelepeltje fijngestampte wasabinootjes door de saus. Wanneer je dit te vroeg doet, gaat de saus teveel binden.
 11. Als de tonijn aan beide kanten mooi bruin is dan mag de tonijn van de gril. Snij de moten met een zeer scherp mes in plakjes van een halve centimeter dik. Let er op dat je zoveel mogelijk haaks op de draad snijdt. Bij tonijn is dit zeer envoudig te herkennen, het zijn lijnen die je door het vlees ziet lopen. Langs deze lijn valt de steak eenvoudig uit elkaar. Als je haaks op deze lijnen snijdt zijn de plakjes malser. Als je met de draad mee snijdt zal je zien dat dit een stuk lastiger is en je geen mooie plakje krijgt.
 12. Leg de plakjes op een bordje en schep er wat saus over.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook