Tonijnsteak met citroendressing

In samenwerking met

Tonijnsteak met citroendressing

Gegrilde tonijn is zo stevig dat je het kan eten als steak. En het is ook de enige steak die wij rauw eten. Wij hebben een makkelijk recept voor heerlijke gegrilde tonijnsteak die je in een paar minuten klaar hebt.

Omdat het grillen van tonijn een klusje is waar je echt bij moet blijven is het handig als je de citroendressing al van tevoren maakt. Meng wat citroensap, olijfolie, azijn en mosterd en klop dit tot een egale dressing. Daarna breng je het op smaak met wat peper en zout.

Zorg ervoor dat de tonijn zeker 2 cm dik is. Dat helpt om de tonijn te grillen naar de gewenste gaarheid en dat is rauw. Het spreekt voor zich dat je dan ook gaat voor de beste kwaliteit tonijn. Officieel heeft de tonijn dan een sashimi kwaliteit. Dat zegt niets meer dan dat de tonijn zo is verwerkt dat hij rauw gegeten kan worden.

Als de barbecue flink opgestookt is dan deppen we het oppervlak van de tonijn droog met wat keukenpapier. Hoe droger het oppervlak is des te sneller ontstaat er een Maillard reactie die zorgt voor een paar mooie grillstrepen.

Omdat we willen dat de tonijn nog zo goed als rauw is hebben we gezorgd voor een gloepend hete barbecue. Dump een volle brikettenstarter met houtskool in de barbecue en plaats op tijd het rooster. Zo kan deze goed opwarmen en schoonbranden. Heb je een gietijzeren grillrooster dan is dit het moment om hem te gebruiken.

Borstel het rooster nog even goed schoon voordat de tonijner op gaat. Verwijder daarna de laatste roetresten met wat olijfolie. Deze olijfolie verbrand meteen dus helpt niet om de vis niet te laten plakken. En plakken doet ie. Meteen.

Op het moment dat het rooster gezorgd heeft voor een paar mooie grillstrepen komt de tonijn vanzelf los. Dat duurt hooguit een paar minuten. Let ook maar niet teveel op de tijd. Zie je grillstrepen dan draai je de tonijn om en grill je de andere kant.

Je kan ook zien aan de zijkant van de steaks als het zover is. Als je ziet dat de paars-roze kleur van de verse tonijn oploopt naar een grijzere tint dan is het tijd om te keren.

De tonijn laat je rusten voordat je hem gaat snijden. Net als elke andere steak. Maak je ook geen zorgen dat de tonijn te ver afkoelt. Op kamertemperatuur is tonijn ook heerlijk.

Wij serveren de tonijnsteak met zeewier salade. De wakamasalade van Fishlovers is al helemaal op smaak gebracht met sesamzaad, sesamolie, sojasaus en rode peper. De frisse salade past perfect bij de gegrilde tonijnsteak.

Ga jij deze tonijnsteak ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @thefishlovers zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de citroendressing

  • 80 ml olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • sap van een halve citroen
  • 2 tl mosterd
  • Zout en peper naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor om direct te grillen over een hoge temperatuur.
  2. Als het rooster aan het opwarmen is kan je de citroendressing maken door alle ingrediënten goed te mengen.
  3. Dep de tonijn droog met wat keukenpapier en bestrooi met wat zeezout.
  4. Gril de tonijn in een paar minuten om en om tot er wat grillstrepen ontstaan en laat hem dan 5 minuten rusten.
  5. Bestrooi de tonijn met een beetje zwarte peper en snij hem in dunne plakken met een scherp mes.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook