In English

Turkse pizza van de kamado

Turkse pizza van de kamado

Turkse pizza of Lahmacun is de Turkse variant op de pizza. De bodem is dunner en er zit geen kaas op. De Turkse pizza beleg je met groenten en saus en dan rol je hem op. Lekker als avondeten maar nog beter als snack na een avond stappen.

Het geheime ingrediënt voor de Turkse pizza. Volle yoghurt. Daarmee krijg je een compacter deeg dat er samen met de zonnebloemolie voor zorgt dat de bodem niet krokant wordt. Zo kan je hem straks lekker beleggen en oprollen.

Het deeg kneed je goed door zodat er een glad deeg ontstaat. Rol er een bal van en smeer deze in met een beetje zonnebloemolie. Dan plaats je de bol in een ruime kom en dek je het af. Het deeg laat je een nacht in de koelkast rijzen.

2 uur voordat je pizza’s wilt gaan maken verdeel je de bol in 4 gelijke delen en rol je er weer 4 strakke bollen van. Deze laat je nu weer 2 uur rijzen. Niet in de koelkast, wel afgedekt.

Ondertussen kan je de barbecue opstoken en alvast het lamsgehakt op smaak brengen. Fruit eerst de tomatenpuree aan en gooi dan de rest erbij behalve de verse munt en de citroenzest.

Die doe je er namelijk als laatste bij. Let op dat je de citroen zo ver raspt dat je enkel het gele deel van de schil gebruikt. Het witte deel eronder is bitter en niet lekker.

Nu maak je alvast een lekkere tomaatsalade om straks de pizza mee te beleggen. Dit zijn wat tomaatjes, rode paprika, witte ui, verse munt en wat citroensap. Gooi er straks wat sla bij en een flinke klodder knoflooksaus of tzatziki bij en je hebt een Turks pizza feestje.

De bollen zijn na 2 uur wat soepeler geworden zodat ze uitgerold kunnen worden.Strooi wat bloem op je werkblad en rol de bodem met een deegroller tot een gelijke dikte. Mooi rond is leuk maar daar proef je helemaal niets van.

Schuif de bodem op de pizzaschep en dan beleg je de bodem met een kwart van het lamsgehakt. Dit werkt het best met een lepel zodat je het gehakt een beetje kan lijden zonder het er weer af te schrapen.

Dit is trouwens de opstelling die wij gebruiken om pizza’s te bakken op een kamado. De platesetter op het rooster. Zo kan de hitte goed langs de platesetter de ketel in.

bovenop de platesetter gaat de pizzasteen met daartussen een ruimte. Wij hebben hier 3 metalen metalen hoekstukken van 4 cm breed. Door deze ruimte wordt de pizzasteen niet te heet. Bijkomend voordeel is dat de pizza lekker dicht bij de klep is waar de hitte wordt terug gestraald. Als je nu de onderste schuif helemaal open gooit en de topvent volledig open dan laat je de steen 20 minuten opwarmen.

Dit is wat we bedoelen met de topvent volledig open. Hij mag er helemaal af. De kamado wordt nu ergens tussen de 350 en 400°C. Dat is dus bovenin de ketel. Omdat alle hitte goed rond de platesetter kan en de pizzasteen beschermt wordt door de platesetter wordt deze lang niet zo heet. Deze opstelling kan je gebruiken voor alle soorten pizza’s.

Nu mag de pizza op de steen. De bloem die onder aan het deeg plakte tijdens het uitrollen is genoeg om de bodem niet aan de schep te laten plakken. Mocht dat toch zo zijn dan trek je de kant die vastzit een beetje omhoog en strooi je er wat extra bloem onder.

Je kan trouwens checken of de bodem plakt door de schep kort heen en weer te schudden. Dan merk je heel snel of het plakt en waar.

Als je nu af en toe door de topvent kijkt dan kan je goed zien hoever de pizza is. Als je ziet dat de randen lekker bruin worden dan is de pizza klaar. Afhankelijk van hoe heet je kamado is duurt dit ongeveer 5 tot 10 minuten.

Dit is de bedoeling. Een perfect gegaarde boven- en onderkant. En dat werkt dus nagenoeg altijd als je op deze manier pizza’s maakt op de kamado.

Serveer de Turkse pizza’s met de salade en knoflooksaus of je favoriete hotsauce en eet smakelijk.

Ingrediënten

Voor de bodem

 • 300 gram bloem
 • 7 gram droge gist (of 21 gram verse)
 • 5 gram zout
 • 50 ml zonnebloemolie
 • 200 ml volle yoghurt

Voor de topping

 • 200 gram lamsgehakt
 • 70 gram tomatenpuree
 • 150 gram tomatenblokjes (gewoon uit blik)
 • 1 theelepel chiliflakes
 • 1 theelepel gerookte paprika
 • ½ theelepel komijn
 • ½ theelepel kaneel
 • ¼ theelepel zout
 • ¼ theelepel grofgemalen zwarte peper
 • 2 eetlepels verse munt. gesneden
 • zest van 1 citroen

Erbij

 • tomaat, ui, rode paprika en sla
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

Maak het deeg door eerst alle droge ingredienten te mixen en daarna de natte. Mix alles totdat je geen droge bloem meer ziet. Kneed het deeg nu net zolang tot je een gladde egale bol kunt maken.

Smeer de deegbol in met een beetje olijfolie en leg hem in een ruime kom om te rijzen. 2 uur op een warme plek of een hele nacht in de koelkast.

2 uur voordat je pizza’s wilt gaan maken verdeel je de bol in 4 gelijke delen en rol je er weer 4 strakke bollen van. Deze laat je nu weer 2 uur rijzen. Niet in de koelkast, wel afgedekt.

Stook de kamado op met de onderste schuiven volledig open en de topvent eraf. plaats een pannetje op het rooster tijdens het opwarmen en fruit daarin de tomatenpuree aan. Rul daarna het lamsgehakt met de rest van de ingredienten behalve de verse munt en citroenzest.

Als het lamsgehakt gaar is dan maak je de opstelling voor de pizzasteen. Leg de platesetter op het rooster met daarbovenop de pizzasteen met daartussen wat ruimte zoals hierboven beschreven.

Roer de verse munt en de citroenzest door het gehakt en zet dit apart.

Rol de bollen uit met een deegroller tot een egale dikte van ongeveer 3 mm en beleg het deeg met een kwart van het lamsgehakt.

Leg de pizza op de steen en sluit het deksel. Check na 5 minuten door de opening van de topvent hoever de pizza is. Als de randen naar je zin zijn dan is de pizza klaar.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook