In English

Varkensrack met gebakken appel en ui

Varkensrack met gebakken appel en ui

Als je wat te vieren hebt dan wil je wat speciaals op tafel zetten. Dan denk je aan een complete ribroast of misschien kalkoen. Wij denken dan aan een varkensrack. Misschien wel het lekkerste stukje vlees dat er is.

Bijkomend voordeel is dat het niet meteen het duurste vlees is en dat wij heel goed varkensvlees in Nederland hebben. Met de gekarameliseerde appel en ui maak je er helemaal een Hollandsche pot van.

Snij het vet van de varkensrack kruislings in tot aan het vlees. Zo zal het vet eerder zacht worden en smelten. Dat vet hebben we straks nodig om de appel en ui in te bakken.

De varkensrack leggen we met de vetlaag naar beneden in een rooster die we in een schaal of oven tray plaatsen. Met het vet naar beneden zal de bruine suiker niet wegspoelen als het vet smelt. Laat de varkensrack zo een paar uur in de koelkast staan zodat de bruine suiker zich een beetje kan hechten. In de tussentijd kan je de barbecue voorbereiden.

We gaan de varkensrack bereiden op een indirecte manier en een keteltemperatuur van 140°C. Zo zal de suiker niet verbranden en krijgt het vet ruim de tijd om zacht te worden en te smelten. We hebben de Mastertouch opgewarmd met 2 kolenbakjes links en recht van het varkensrack.

We plaatsen de smoke om de keteltemperatuur en de varkensrack in de gaten te houden. Zo garen we het vlees tot 62°C. De laatste paar graden tot 65°C zal het vlees bereiken tijdens het rusten.

Als de varkensrack ligt te rusten dan gieten we het opgevangen gesmolten vet in een gietijzeren skillet. Dat warmen we op en daarin doen we een eetlepel bruine suiker. Daarin bakken we eerst de ui en daarna de appel partjes. Bestrooi ze met wat zwarte peper en roer alles af en toe voorzichtig door. De appel willen we warm maar nog wel een beetje stevig houden.

Als je dit op tafel zet dan weet je in ieder geval dat iedereen even stil is. Daarna zijn ze het nog een keer als ze de eerste hap nemen.

Ingrediënten

 • Een varkensrack met vetkap
 • Grof zout en versgemalen zwarte peper
 • mosterd
 • bruine suiker
 • 3 Jonagold appels
 • 2 rode uien
 • versgemalen zwarte peper
 • 1 el bruine suiker
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Snij de vetkap van de varkensrack tot het vlees kruislings in en bestrooi het hele vlees met peper en zout.
 2. Smeer de varkensrack in met mosterd en bestrooi het daarna met een egale laag bruine suiker. Druk het even goed aan zodat het blijft plakken.
 3. Zet het vlees 2 uur onafgedekt in de koelkast zodat de bruine suiker zich beter gaat hechten.
 4. Bereid een barbecue voor met indirecte hitte en een temperatuur van 140°C.
 5. Leg de varkensrack met de vetkap omlaag in een rack boven een braadslede. Zet deze aan de koele zijde van de barbecue en plaats een kernthermometer. Sluit het deksel tot het vlees een kerntemperatuur bereikt heeft van 62°C.
 6. Verwijder het klokhuis uit de appels en snij in 6 partjes. Snij de ui in kwarten.
 7. Als de varkensrack de gewenste kerntemperatuur bereikt heeft laat je deze rusten onder een stuk aluminium folie.
 8. Giet het opgevangen vet in een gietijzeren skillet en warm dit op boven directe hitte. Doe daar een eetlepel bruine suiker bij en roer dit goed door.
 9. Bak de ui eerst een paar minuten en leg er daarna de appelpartjes bij. Bestrooi ze met wat zwarte peper. Keer alles af en toe voorzichtig tot de appel warm en een beetje zachter is geworden.
 10. Serveer de varkensrack met de appel en ui.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook