Zo af en toe krijg je een mooi stuk vlees toegeschoven waar je wat speciaals moet gaan doen. En deze wild zwijn t-bones waren een verjaars kado. Dus dat is een dubbele verplichting. Voor onszelf en om de gever te laten zien dat je er wat lekkers van gemaakt heb.
Het zwijntje eet zijn hele leven veelzijdiger dan de graan gevoerde varkens die je normaal op je bord hebt liggen. En een leuke bijkomstigheid is de beestjes geen antibiotica of groeihormonen krijgen. Het vlees is wel heel mager zodat je op moet passen dat het niet uitdroogt. Dus het is zaak dat je het vlees echt niet verder gaart dan de gewenste kerntemperatuur en niet verder.
Wild zwijn t-bone is een stuk kleiner dan de naam doet vermoeden. Het is vlees uit de lende/rug en ze zijn net iets groter dan lamskoteletjes. Het vlees is van zichzelf al erg smaakvol dus het heeft weinig extra smaak nodig.
Wij maken daarom een hele simpele marinade. De enige echte smaak is salie en limoensap om het fris te houden. Hier leggen we de wild zwijn t-bones een nachtje te marineren in de koelkast.
We roerbakken de sjalotjes en appel in een beetje boter tot de sjalotjes wat zachter zijn. Pas wel op dat ze niet aanbranden.
Roer een eetlepel bruine suiker mee en blus het met een glas witte wijn en laat het iets inkoken.
Als de witte wijn nagenoeg verdwenen is…
Mag de honing en runderbouillon erbij en laat je het zachtjes doorkoken aan de koele kant van de barbecue.
Haal de wild zwijn t-bones uit de marinade, dep ze droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met wat peper en zout. Leg ze vervolgens op het hete rooster en sluit het deksel.
Het zijn dunne stukken vlees dus houd ze goed in de gaten. Open het deksel na 1 minuut en keer ze om. Dit doe je in totaal 4 minuten. Langer is niet nodig. Wild zwijn vlees moet well done bereid worden tot 70 C. Varkensvlees in Nederland wordt weliswaar zelden medium rare gegeten maar het is met goed vlees geen probleem. Met wild vlees gaan we het niet gokken.
Als de wild zwijn t-bones klaar zijn dan is de appel sjalotsaus ook klaar. Serveer meteen.
Ingrediënten
- Wildzwijn t-bone 2 per persoon
- Versgemalen zwarte peper en grof zout
- 1 theelepel gedroogde salie
- Sap van een halve limoen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel ongezouten boter
- 6 Sjallotjes, fijngehakt
- 1 stevige zoet-zure appel in stukjes (bijvoorbeeld Fuji)
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel honing
- 1 glas witte wijn
- Kwart liter runder bouillon
Bereiding
- Verwijder losse stukjes vlees van de t-bones
- Maak een marinade van de olijfolie, salie en limoensap met een klein beetje peper en zout
- Laat de t-bones een paar uur tot een nacht in de marinade staan
- Stook de barbecue op met 2 zones en een keteltemperatuur rond de 200°C
- Zet een kleine koekenpan op de barbecue en laat de boter smelten
- Doe de sjalotjes erbij en de appel en roer tot de sjalotjes zacht zijn geworden
- Doe de suiker erbij en roerbak alles tot de sjallotjes goudbruin zijn
- Doe de witte wijn erbij en laat het een klein beetje inkoken
- Doe de honing en de runderbouillon erbij en zet aan de koele kant
- Haal de t-bones uit de marinade en dep ze droog. Bestrooi ze aan beide zijden met wat peper en zout en leg ze aan de hete kant op de barbecue. Sluit het deksel.
- Kijk na 1 minuut en keer om. Laat ze vervolgens weer een minuut liggen.
- Dit doe je vervolgens nog een keer. In totaal 4 minuten
- Serveer de T-bones met de appel sjalotsaus en misschien wat gegrilde aardappeltjes en frisse sla