Als je op zoek bent naar een barbecuegerecht dat perfect past bij koude winterdagen, dan zijn deze winterse glühwein spareribs precies wat je nodig hebt.
Spareribs die een nacht marineren in een glühwein-marinade en daarna langzaam worden gerookt tot ze supermals zijn. De warme kruiden en zoetheid van de cranberry-gluhweinsaus maken dit gerecht perfect voor een gezellige barbecueavond met vrienden en familie.
Wij gebruikten voor dit recept kleinere spareribs die zeker niet dik gesneden zijn met een dikke laag vlees. Voordat we de spareribs gaan marineren verwijderen we het vlies en snijden we ze in stukken per rib. De bedoeling is dat we deze spareribs serveren als snack. Bijkomend voordeel is dat ze zo lekker snel klaar zijn.
Wil jij ze op tafel zetten als maaltijd dan kan je ze natuurlijk in één stuk houden. Dan kan je ze bereiden volgens de 3-2-1 methode. Hou er dan wel rekening mee dat ze wat langer nodig hebben om mals te worden.
We gaan de spareribs een nachtje marineren in een marinade van gluhwein. Wij gebruiken hiervoor kant en klare gluhwein die we lekkerder maken met onder andere honing, basterdsuiker, sinaasappelschil en kaneel. Van de geur van deze marinade weet je wat je straks te wachten staat.
Na een nachtje marineren voorzien we de spareribs van een dry rub voor extra smaak. Zo stapelen we smaak op smaak. We hebben de spareribs op een taartrooster gelegd. Zo kan je ze makkelijker verplaatsen en in de barbecue plaatsen. Zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze tussen de brede spijltjes van de barbecue vallen.
Na een paar uurtjes zien de spareribs er al geweldig uit maar we gaan ze dan nog voorzien van een extra laag saus die we gemaakt hebben van een deel van de marinade. Deze saus gaat karameliseren waardoor je een lekker plakkerig laagje krijgt.
Deze winterse spareribs serveren we met een paar lekkere sausjes en granaatappel pitten voor een frisse kick.
Ga jij deze winterse gluhwein spareribs ook maken? Laat ons weten hoe het is gegaan in de reacties! Of nog beter: maak er een foto van en deel die op Instagram. Vergeet ons niet te taggen met @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 4 strengen niet te dikke spareribs
- 50 gram roomboter
Voor de marinade en saus
- 250 ml kant-en-klare glühwein
- 2 el honing
- 1 el basterd suiker
- 1 tl geraspte sinaasappelschil
- 1 kaneelstokje
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 tl zout
- 1 tl zwarte peper
Voor de rub
- 1,5 el basterd suiker
- 3 tl paprikapoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen nootmuskaat
- 1/2 tl uienpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 2 tl zout
- 1/4 tl zwarte peper
- 1/4 tl chipotle peper
Voor de cranberry-glühweinsaus
- 200 g cranberrysaus
- 100 ml glühwein
- 1 tl sinaasappelschil
- 1/2 tl kaneel
- 1 el honing
- Snufje zout
Voor de pittige sinaasappel-mosterdsaus
- 4 el franse mosterd
- 3 el honing
- 3 el sinaasappelsap
- Snufje Chipotle peper
Bereiding
- Maak de marinade door alle ingrediënten op te warmen in een pan. Laat dit afkoelen.
- Verwijder het vlies van de spareribs en snij de spareribs in stukken per bot zodat er overal een mooi stukje vlees aanzit.
- Marineer nu de spareribs een nachtje in de helft van de marinade. Kook de rest van de marinade in tot een dikke saus.
- Bestrooi na het marineren de spareribs met de dry rub en rook ze dan indirect op 150ºC tot het vlees mals genoeg is om te eten. Ondertussen kan je de twee extra sausjes maken.
- Als de spareribs twee tot drie uur gerookt zijn dan check je of ze mals genoeg zijn. Daarna gooi je ze in een tray of ovenschotel met de ingekookte marinade en de boter. Roer alles goed door en zet een half uur terug in de barbecue. Als de saus lekker plakkerig is geworden dan zijn de spareribs klaar.
De cranberry-gluhweinsaus
- Doe de cranberrysaus, glühwein, sinaasappelschil, kaneel, honing en een snufje zout in een steelpannetje.
- Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook, roer goed door, en zet het vuur dan laag. Laat de saus zachtjes pruttelen totdat hij iets is ingedikt.
- Hou er rekening mee dat de saus nog iets dikker wordt als hij afkoelt.
Pittige sinaasappel-mosterdsaus
- Meng alles samen in een kom. Makkelijker wordt het niet.