We zijn alvast weer recepten voor de zomer aan het verzamelen. Het weer is bij vlagen best lekker maar het kan altijd beter natuurlijk. We kunnen niet wachten tot we over een paar maanden weer lekker buiten kunnen eten. Dan heb je recepten nodig om het goede weer te vieren wat ons betreft.
En wat is er nou beter dan vlees op een stokje? Deze varkenshaas spiesen hebben we op smaak gebracht met een yoghurt marinade. We serveren er eigen gemaakt naan brood bij en een lekkere scherpe knoflook yoghurt saus. Nu hoeven we alleen nog maar te wachten op het goede weer.
Varkenshaas is van zichzelf al heel mals maar door een yoghurt marinade zal het nog malser worden. De zuren in de yoghurt breekt namelijk het bindweefsel af. De yoghurt brengen we op smaak met kruiden zoals koriander, kaneel en kardemom. De kardemom zorgt ervoor dat het vlees straks een geweldige frisse geur en smaak heeft.
De varkenshaas snijden we eerst in de lengte doormidden en dan in gelijke blokjes. Het vlees doen we vervolgens in een ziplockzak en daar schenken we de yoghurt marinade bij. Dat is volgens ons de beste manier om te marineren. Als je zoveel mogelijk lucht uit de zak duwt voordat je de zak sluit dan heeft de marinade overal contact met het vlees en heb je lang niet zoveel nodig. Zo laten we de varkenshaas een nachtje in de koelkast liggen. Ben je niet gek op varkensvlees dan kan je deze ook vervangen voor kip.
Als de varkenshaas ligt te marineren dan maak je ook alvast de knoflook yoghurt saus. Deze smaakt alleen maar beter als deze een poosje staat. De smaken mengen zich beter en de knoflook wordt een beetje scherper van smaak.
Een paar uur voordat we het vlees gaan grillen maken we het deeg voor het naan brood. Het naan brood maken we volgens het recept van RecipeTin Eats. Waarom zelf verzinnen als het zo voor het oprapen ligt. Dit recept geeft een mooi luchtig naan brood dat eigenlijk altijd goed lukt.
Dit is de opstelling van onze Kamado Joe Classic 3 voor dit recept. Aan de linkerkant het RVS rooster en aan de andere kant hebben we de gietijzeren grillplaat. Naan wordt origineel tegen de wand van een steenoven geplakt om te garen. Dat zou je kunnen proberen met een splinter nieuwe of schoon gebrande kamado. Maar dat kan dus ook perfect op een gietijzeren grillplaat. Heb je geen grillplaat dan zou je ook een flinke gietijzeren skillet kunnen gebruiken.
Zorg dat je de spiesen zo legt dat de uiteinden boven de grillplaat en de buitenkant van de ketel liggen. Zo zal het hout niet verbranden boven de directe hitte. “Waarom gebruiken jullie dan geen metalen spiesen? Stelletje sukkels”. Dat was misschien beter geweest inderdaad.
Als alles op het rooster gaat laten we ook een beetje extra boter smelten. Als het heet is dan gaat het van het rooster en gooien we er een teentje knoflook, wat platte peterselie en peper en zout bij. Daar smeren we straks de naan mee in.
Doordat er in het deeg geklaarde boter zit kan het deeg zo rechtstreeks zonder extra olie op de grillplaat. Op het moment dat het deeg de plaat raakt zie je dat er bellen ontstaan. Deze ga je niet doorprikken. Als je het deeg omdraait knappen ze vanzelf en krijg je gaten in de naan. Die gaten vullen zich straks met de knoflookboter en de knoflooksaus.
De varkenshaas draaien en keren we net zolang tot een kerntemperatuur van 65°C. Verder moet je niet gaan. Varkenshaas is mager vlees en wordt al gauw droog. Op een kerntemperatuur van 65°C is het vlees mals en heerlijk sappig.
Het naanbrood kan je gebruiken om het vlees mee in te pakken of de saus mee van je bord te vegen. Zie maar.
Ingrediënten
- 700 gram varkenshaas
- Zeezout
Voor de yoghurt marinade
- 250 ml yoghurt
- Sap van een halve citroen
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijn
- 1 tl grof zout
- ½ tl kardemom
- ½ theelepel kaneel
- ½ tl versgemalen zwarte peper
Voor het naanbrood
- 250 gram tarwebloem
- 4 gram droge gist
- 2 tl suiker
- 1/2 tl zout
- 100 ml lauwwarm water
- 30 ml melk
- 30 gram geklaarde boter
- 1/2 geklutst ei
Voor de knoflook yoghurtsaus
- 250 ml dikke yoghurt (Grieks bijvoorbeeld)
- 1 el gesneden platte peterselie
- 1 geperste teen knoflook
- Sap van een halve citroen
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Meng de yoghurt met de rest van de ingrediënten voor de marinade. Snij de varkenshaas in blokjes van 2 x 2 cm en marineer deze een nachtje in de marinade.
- Maak de knoflook yoghurt saus maken door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Zet dit ook in de koelkast.
- Mix de droge onderdelen voor het deeg in een kom. Doe daar het water, melk, boter en het ei bij en kneed het door tot je geen droge bloem meer ziet.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen.
- Na 2 uur rijzen deel je het deeg in 6 gelijke bollen en rol je ze met een deegroller tot ongeveer een halve centimeter dik.
- Rijg de gemarineerde blokjes varkenshaas aan spiesen en strooi er wat zeezout over.
- Stook de barbecue op om te grillen met een keteltemperatuur van ongeveer 200 tot 250°C.
- De spiesen gaan gril je op het rooster terwijl je ze regelmatig keert tot een kerntemperatuur van 65°C.
- De naan garen we op de grillplaat zonder extra olie of ander vet. Gaar de eerste kant in 40 tot 50 seconden tot deze goudbruin is. Doe dan hetzelfde met de andere kant.